önismeret gyilkos hajlam arc emberölés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Legyen szó előre kitervelt gyilkosságról vagy hirtelen felindulásból elkövetett emberölésről, felmerül a kérdés: vajon milyen ember az, aki képes más életét kioltani? Vajon léteznek olyan jelek, amelyek arra utalnak, az adott egyénben gyilkos hajlamok dolgoznak? Az arcelemzők szerint van mire figyelni.

Néhány évvel ezelőtt körlevélben terjedt egy teszt, mellyel a levél szerint megállapítható, hogy ki lehet pszichopata, esetleg gyilkos. A teszt egyszerű volt: egy rövid történettel kezdődött, főszerepben egy lánnyal, aki édesanyja temetésén első látásra végzetesen beleszeretett egy férfibe. Nem szólította meg, de még a telefonszámát se kérte el - majd néhány nappal ezután megölte a saját nővérét. A történet végén a levél írója a következő kérdést teszi fel: szerinted mi motiválta a lányt a gyilkosság elkövetésére? Aki elsőre azt válaszolja a kérdésre, hogy ezáltal az újabb temetésen ismét találkozik a férfivel, a levél szerint - mely állítja, ez egy "híres amerikai pszichológus tesztje" - saját maga is pszichopata...

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Nem mond el mindent, de árulkodik

A körlevél akkoriban az egyik népszerű hetilapban is megjelent, és az Urban Legendsnevű blog is foglalkozott vele. Mindkét helyen egyértelműen cáfolták a körlevél igazságtartalmát, különös tekintettel a teszt valódiságára, melyet a hetilapnak nyilatkozó - és a blog által is idézett - Döme László, a Nyírő Gyula Kórház osztályvezető pszichiáter-főorvosa is megerősített. A főorvos szerint ugyanis "a pszichopátiának nevezett képletet nagyon sok morális kritériummal definiálják, a gyenge akarattal, a kíméletlenséggel, a felelőtlenséggel. Mindehhez a társadalmi normák felrúgása, a többiek kihasználása, valamiféle kizsákmányoló attitűd társul, de a feltűnési vágyról sem feledkezhetünk meg".

Pszichopatának tehát nem nevezhető valaki csak azáltal, hogy egy - állítólagos - kritériumnak eleget tesz, ahogy gyilkos hajlamokkal rendelkezőnek sem, csak azért, mert egy-két vonása, esetleg a testtartása arra enged következtetni bármilyen szempontból. A fiziognómia szerint ennek ellenére érdemes az arcvonásoknak figyelmet szentelni, hiszen azok árulkodók lehetnek az egyén személyiségét illetően.

A lélek megmutatkozik a test tükrében

A klinikai pszichológiának kedvelt eszköze volt már az 1900-as évek elején az úgynevezett fiziognómia, azaz az arc formájának tanulmányozása, ami szoros kapcsolatban áll a kifejezéstan másik ágát képező karakterológiával - mindkettő arra a gondolatra épít, miszerint a lélek jellegzetességei megmutatkoznak a test által.

Míg azonban a karakterológia elsősorban a testfelépítés alapján kategorizál, addig a fiziognómia az arcvonások és a mimika által közvetített lelki folyamatokat, tulajdonságokat vizsgálja. Az arcot alapvetően három részre osztja, majd így a homlok, az orr és a száj formájából, az arcbőr elváltozásaiból következtet az egyén jellemére.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A szellem, a lélek és a test zónái

Az arcdiagnosztika három zónára osztja az arcot. A felső zóna, mely a hajtőtől a szemöldökig tart, az intelligencia helye. A középső zóna a lélekhez tartozik, és a szemöldöktől az orr hegyéig tart. A test zónája az orr hegyével, valamint az áll csúcsával határolt rész.

Az, hogy az egyes zónák miként aránylanak egymáshoz, már sokat elárul az illetőről: a legritkább esetben arányos mindhárom zóna - ez kiegyensúlyozott, az élet minden területén jól boldoguló személyiséget takar. Ha a homlok, azaz az arc felső zónája hangsúlyosabb a többivel szemben, akkor az egyén fogékony a spirituális gondolkodásra, gyenge az akaratereje, visszahúzódó és kritikus személyiség.

Hangsúlyos középső zóna társaságkedvelő, barátságos, másokról szívesen gondoskodó személyiséget takar, aki azonban labilis érzelmileg, és hajlamos a türelmetlenségre, továbbá jellemző rá a kitartás hiánya. Ha az állkapocs hangsúlyos, tehát az arc alsó zónája, az céltudatos, törtető, anyagias egyénre vall, akire nem jellemző a megértés, együttérzés.

Amennyiben a felső és a középső zóna domináns, az intellektuális, művészi hajlamú egyénre utal, míg a határozott felső és alsó zóna elmélkedésre hajlamos, változékony hangulatú személyiségre vall, aki gyakran nehezen találja fel magát társaságban.

Az arcformától az orr méretéig

Az arcdiagnosztika az arc formáját, a szemek helyzetét, sőt, még az orr méretét is figyelembe veszi az elemzéskor. A keskeny arcú egyént a diagnosztika szerint a tettvágy jellemzi, míg az ovális arcúak általában jó vezetők. Akinek széles az arca, az nagy valószínűséggel nyugodt, a megszokások embere, míg a szögletes arc határozott egyénre vall. Optimistán látják a világot a kerek arccal rendelkezők, míg a húsosabb arc tulajdonosai számára a kényelem az elsődleges. A csontos, erőteljes arcfelépítésűek pedig gyakran kíméletlen, kemény, erőskezű egyének.

Az arc formája mellett az arcélé is lényeges: amennyiben domború, akkor az egyén valószínűleg gyors gondolkodású, hirtelen cselekvő, míg a homorú arcél tulajdonosa ennek ellenkezője. Az egyenes arcélű személy minden bizonnyal kiegyensúlyozottan gondolkodik, és cselekedeteire is ez jellemző.

A szemet nem véletlenül tartják a lélek tükrének, hiszen szintén nagyon árulkodó. Míg a mélyen ülő, a nagy, a kerek, valamint az ovális szemek kellemes személyiségről árulkodnak, addig a kisméretű, vagy közel ülő szemek befelé forduló, céltudatos, esetleg rideg, távolságtartó személyiséget takarnak. Különösen érdekes a vágott szem, mely leszabályozott egyénre utal.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock


Az ajkak formája és állása kevés olyan dolgot árul el a személyről, amiből hajlamaira lehetne következtetni, annál inkább teszi ezt az orr, melynek mérete és formája egyaránt számít. Minél nagyobb orral rendelkezik valaki, az arcdiagnosztika szerint annál harcosabb egyéniség, míg a kis orr könnyen alkalmazkodó emberre vall. Ha formája egyenes, akkor tulajdonosa egoizmusra hajlamos, míg a hajlott, görbe orrú egyén könnyen befolyásolható.

100%-ban nem megoldás

Természetesen az arcelemzés nem nyújt megoldást arra, hogy kiszűrjük a társadalomból a másokra veszélyes egyéneket, de nem is érdemes figyelmen kívül hagyni az arc által közvetített jeleket, hiszen gyakran többet elárulnak a személyről, mint gondolnánk. Jó példa erre az oslói merénylet elkövetőjének arcán végzett elemzés, mely egyértelműen kirajzolja egy olyan személyiség képét, mely hajlamos a társadalmi normákat figyelmen kívül hagyni, és olyan cselekedetekre is vetemedni, melyek akár emberéleteket is veszélyeztethetnek.

Gyarmati Orsolya arcelemző Anders Behring Breivik arcáról készült elemézését itt olvashatod el.

A női lélek kiáltása: mit üzen a betegséged?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20130109-mellrak-pms-holyaghurut-huvelygomba-mehnyakrak-mit-uzen-a-betegseged.htmlPipás Pista, a sorozatgyilkosnő (18+)http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20130107-gyilkossag-onismeret-buntett-pipas-pista-a-tanyavilag-sorozatgyilkosnoje.htmlEgy brutális ámokfutó: Henry Lee Lucas - Hírhedt sorozatgyilkosok, 7. rész (18+)http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121211-gyilkossag-emberoles-egy-brutalis-amokfuto-henry-lee-lucas-18.htmlA legintelligensebb kéjgyilkos - Hírhedt sorozatgyilkosok, 6. rész (18+)http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121205-gyilkossag-bunteny-aldozat-ted-bundy-a-legintelligensebb-kejgyilkos-18.htmlA titokzatos "zodiákus gyilkos" (18+) - Hírhedt sorozatgyilkosok, 4. részhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121120-gyilkossag-onismeret-bunteny-a-titokzatos-zodiakus-gyilkos-18.htmlJeffrey Dahmer, a nekrofil és kannibál - Hírhedt sorozatgyilkosok, 5. rész (18+)http://www.life.hu/tested-lelked/20121128-sorozatgyilkos-gyilkossag-jeffrey-dahmer-a-nekrofil-es-kannibal.htmlA "bostoni fojtogató" rémtettei (18+) - Hírhedt sorozatgyilkosok, 3. részhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121114-a-bostoni-fojtogato-hirhedt-sorozatgyilkosok-3-resz.html"A brooklyni vámpír" (18+) - Hírhedt sorozatgyilkosok, 2. részhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121107-albert-fish-a-brooklyni-vampir-hirhedt-sorozatgyilkosok-2.html5 éves kislányon próbálta ki a mérget - Hírhedt sorozatgyilkosok, 1. részhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121029-5-eves-kislanyon-probalta-ki-a-merget-noi-sorozatgyilkosok.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.