földönkívüliek rejtély Peru ezotéria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A perui Inka-völgy talánya közel 100 éve foglalkoztatja az embereket. A Life.huezért a rejtély nyomába eredt, hogy minél többet eláruljon neked a különleges Nazca-vonalakról.

1927-ben Peruban helyi régészek hívták fel a világ figyelmét az Inka-völgyben található vonalakra. Bár a Nazca-alakzatokat már a spanyol hódítók is említették feljegyzéseikben, az emberek mégis legendának vélték létezésüket mindaddig, amíg Julio Cesar Tello és tanítványa, Toribio Majia Xesspe nem tárta a tudós világ elé a furcsa jelenséget. Vajon kik és miért, legfőképpen pedig hogyan készítették ezeket a hatalmas ábrákat?

Thinkstock
Thinkstock

Egy eltűnt civilizáció nyomában

A Nazca-rajzok Peruban, az Andok és a Csendes-óceán közötti területen helyezkednek el, és az alkotásokról nem túlzás azt állítani, hogy monumentálisak. A 37 mérföld hosszú és 15 mérföld széles területen a földről nézve csupán vonalakat lát az ember, de a levegőből lepillantva lenyűgöző geometriai ábrák, növények, állatok, embertestű, de állatfejű mitikus lények rajzolódnak ki a sivatagos vidékből.

Bár a Nazca-vonalak "lelőhelye" az Inka-völgy, a rejtélyes ábráknak semmi köze a híres néphez: a régészek szerint a nazcák készítették az ábrázolásokat. Ahogy a vonalaikról, úgy az egykori dél-amerikai civilizációról sem tudunk sokat. A Nazca birodalom időszámításunk előtt 200 körül élte aranykorát, majd a kultúra időszámításunk szerint 650 körül tűnt el - egyelőre a kutatók is csak találgatnak, hogy miért.

Mi lehetett az ábrák célja?

A levegőből majmok, lámák, emberek, fák, virágok, egyenes szakaszok (a leghosszabb 9 mérföld hosszú), spirálok, körök, háromszögek és trapézok hálózzák be a földet, úgy tűnik, teljes összevisszaságban. A régészek vélekedése szerint a Nazca-vonalak jól kidolgozott rendszer alapján készültek, de hogy pontosan mi lehetett a céljuk, az egyelőre megfejtésre vár. A legvalószínűbb feltevés szerint a vonalak vízlelő helyeket jelölnek vagy a nazca istenekhez vezető utat jelölték ki a hívők számára, esetleg az itt élők az égiek felé ilyen módon akarták kifejezni a tiszteletüket.

A bizarr elméleteiről ismert svájci író, Erich von Däniken véleménye szerint a félig ember, félig állat lények "marslakók", míg a geometriai ábrák útjelzők, ufó-leszállópályák. Nem ő az egyetlen, aki szerint a Nazca-vonalak megalkotása túl nagy falat lett volna az itt élt emberek számára: egyes ufókutatók a Nazca-ábrákkal próbálják bizonyítani, hogy jártak idegenek a Földön.

Thinkstock
Thinkstock

Hogyan készülhettek?

Egy biztos, zseniális találékonyság kellett a megalkotásukhoz, mert a Nazca-vonalak több mint 2000 éve kanyarognak a perui sivatagban. A nazcák civilizációja - a kutatók szerint - nem volt elég fejlett ahhoz, hogy az ábrákat az emberek elkészítsék. Néhányan úgy vélekednek, hogy a nazcák különleges földmérési ismeretek birtokában voltak, mások szerint azonban ez lehetetlen, ezeket a vonalakat "külső irányítás" nélkül nem alakíthatták volna ki a fennsíkon.

A Nazca-vonalak rejtélye máig megoldatlan. Csak a régészeken és más kutatókon múlik, hogy pontot (vagy felkiáltójelet) tesznek-e a mindannyiunkat foglalkoztató kérdés végére.

5 talány, amire nincs magyarázathttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130220-5-rejtely-aminek-talan-sosem-lesz-megoldasa.htmlAz 5 legrémisztőbb háborús kísértetvároshttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130218-oradoursurglane-kapolnapuszta-imber-belchite-agdam-az-5-legremisztobb-haborus.htmlA titokzatos cottingley-i tündérfotókhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130212-a-cottingleyi-tunderfotok-rejtelye.htmlHope-gyémánt, a megátkozott drágakőhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130211-hopegyemant-a-vilag-legveszelyesebb-dragakove.htmlRandi a szellemekkel - Kísértetjárta vidékekhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130123-ezoteria-kiserteties-videkek-ahol-akar-szellemekkel-is-talalkozhatsz.htmlUfók és aszteroidák: veszélyben a Föld?http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130206-napkitores-aszteroidak-kozmikus-hulladek-foldonkivuliek-veszelyben-a-fold.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.