pokol kapuja szén-dioxid régész Francesco DAndria felfedezés halálos Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szenzációs felfedezés: olasz régészek egy ősi, mitológiai barlangra bukkantak Törökországban. A görög-római mitológia szerint ez a "pokol kapuja." Az elnevezés nem véletlen: a hely bejáratából mérgező gázok szivárogtak.

A Plútó Kapujaként elnevezett barlang a görög-római mitológiában az alvilág bejáratának számított. Történeti források szerint sűrű, halálos gázokat bocsátott ki magából. Bármelyik állat, amelyik közel merészkedett, azonnal meghalt - írta Sztrabón, görög földrajztudós. A felfedezésre most a Francesco D'Andria professzor vezette csapat talált rá az egykori Hierapolis városában, a mai Pamukkaléban.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Hierapolis városának romjai - itt fedezték fel a Pokol Kapuját is

A szakember és csapata a mostani felfedezés előtt már alapos régészeti kutatásokat végzett a világörökség részének tekintett területen. Két éve például megtalálta Jézus egyik apostolának sírját. A görögül Plutoniumnak nevezett barlangot akkor fedezték fel, amikor egy patak forrását keresték. Olyan oszlopok is előkerültek, amelyeken Plútóról és az alvilág isteneiről szóló írások láthatók.

Az archeológusok szerint a barlang bejáratánál régen egy templom állt, ahol szertartásokat végeztek. A bejárathoz csak a papok mehettek közel, a hívek a lépcsőkről nézhették a rituálékat, amiket Plútó tiszteletére tartottak. A zarándokok kezébe kisebb madarakat adtak, hogy velük teszteljék a halálos gázokat.

Az ásatás alatt a régészeknek is vigyázniuk kellett, több apró madár elpusztult, mikor a barlang bejáratához repültek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.