Nia - Az eltáncolt életöröm

2013.04.17. 22:21

Aki egy Nia-edzést kívülről néz, egy csoport laza, hullámzó mozdulatokkal táncoló, mosolygó, felszabadult embert láthat. Alig hihető, hogy épp korlátaikat győzik le, testüket és szellemüket erősítik - a mozgásuk könnyed, nyoma sincs rajtuk az erőlködésnek.

Sok Nia-rajongó vallja, hogy a technika segített neki megbékélni a saját testével, gyakorlása fizikai és szellemi energiával tölti fel őket, könnyebben megküzdenek a stresszel és hatékonyabban érik el céljaikat. A Niát holisztikus fitneszként is számon tartják, de a Nia-órák, workshopok, elvonulások vendégei inkább csak úgy nevezik: az eltáncolt életöröm.

Az idén 30 éves technika dallamos neve - NIA - a Neuromuscular Integrative Action szóösszetétel rövidítése, létrehozói Debbie és Carlos Rosas voltak. A házaspár két tagja közül Carlos pár éve visszavonult, de Debbie a mai napig fáradhatatlanul tanít, képez, igazgat. A módszert kilenc mozgásformából gyúrták össze egy sajátos, keleti filozófiával átitatott nyugatias stílusú tánccá. A taekwondo, a tai chi, az aikido, a jazztánc, a modern tánc, a Duncan-technika, valamint a jóga és a terápiás célú Feldenkrais-módszer és az Alexander-technika képezi a Nia tartópilléreit, testet-lelket felüdítő hatását pedig speciális légzőgyakorlatok teszik teljessé. Összesen 52 táncmozdulatot variálnak gyakorlatilag végtelen kombinációkban, speciálisan a technikához írt vagy válogatott zenékre. Érdekesség, hogy egy-egy óra zenéje és koreográfiája kötött és jogvédett. 

Forrás: Brezina Kinga
Debbie és Carlos Rosas

A Nia egy táncalapú mozgás, amiben magadra találhatsz. Miközben arra figyelsz, hogy mit üzen a tested, a lelked és az elméd is megpihen. A Niában örömöt, energiát, gyógyulást, felszabadultságot, testi, lelki, szellemi, érzelmi jólétet és mellette közösséget lelsz - jellemzi a Niát Brezina Kinga oktató, aki 2010 októbere óta tart foglalkozásokat. Kinga kismamaként kezdett Nia-órákra járni, hogy kikapcsolódhasson a két pici mellett, és miután életre szóló szerelem szövődött közte és a tánctechnika között, elvégezte az oktatói kurzust is. Ha a testi oldalát nézem, akkor egy Nia-órán bármi megtörténhet: 450-800 kalóriát égetsz el úgy, hogy közben nem akarsz agyvérzést kapni. Ugyanakkor úgy vannak a mozdulatok és a rutinok összerakva, hogy azt a fecsegő csecsebecsét, amiről azt gondoljuk, meghatároz minket, vagyis a gondolkodó elménket, totálisan kikapcsolja. Semmi másra nem kell figyelni, mint a test jelzéseire - a többi már jön magától.

Forrás: Brezina Kinga
Brezina Kinga Nia-órán

A Nia egyfajta híd, közvetítő test és lélek, tudatosság és tudattalan, fizikai és spirituális való között. Mint ilyen, szoros rokonságban áll azzal a - törzsi kultúrákban ma is művelt - tánccal, mely eleinket transzállapotba ringatva lehetővé tette a szellemekkel való találkozást. A mozdulatok az energiaáramlást rendszerezik kedvező irányba, részben ez a forrása a Nia művelői mosolyának is. A másik tényező a technikának az alapelve: ez egy testi érzékelés alapú, örömközpontú mozgásforma - abban a pillanatban változtatnak a mozdulaton, amint a test számára kellemetlenné válna az elvégzése. A mozdulatok közti váltásokat a test harmóniára és egyensúlyra törekvése, valamint a jóérzés diktálja. 
Mivel kiegyensúlyozza a testet és a lelket, beindítja a test öngyógyító folyamatait. Bizonyítottan jó hatással van a metabolizmusra, a szív- és érrendszerre, az Egyesült Államokban több egyetemen a rehabilitációs programok része.

Forrás: Brezina Kinga
Debbie a mai napig fáradhatatlanul tanít

Téves lenne azt gondolni, hogy a Nia afféle csajos divatsport: az általa elérhető elmélyültség és belső utazás férfiakat is vonz az órákra - igaz, nálunk még csak elvétve. A technika kortól és fizikai állapottól függetlenül művelhető, nélkülözi a sokaknak lehetetlen kihívásnak bizonyuló őrült kunsztokat, így nincs kezdő vagy haladó szint sem. Erős testtudatosságot épít és folyamatosan fejleszti is azt: az egyszerű, felszabadító mozdulatsorok elsajátítása könnyen elérhető sikerélményt jelenthetnek azok számára is, akik - például túlsúly miatt - önbizalomhiánnyal küzdenek testképüket illetőleg, vagy az átlagosnál gyengébb kondícióban vágnának bele a testük körüli holisztikus utazásba. 

Tünde, 47 éves, Kinga Nia-óráit látogatja:
"Nagyon szeretek táncolni, de nem mindig merek: itt viszont teljesen kiélhetem magamat! Piszkosul jó zenék vannak, és senki nem a másikat lesi, hanem a maga örömére mozog, olyan ruhában és annyi erőfeszítéssel, ami neki még kényelmes. Az első órán persze kezem-lában összeakadt, de mivel egy-egy rutint akár egy hónapig is gyakorlunk, hamar bele lehet jönni. Ha már mennek a lépések, lehet a finomságokra (kéztartás, a központban lévő testrész stb.) figyelni, azt csiszolni.
Azt is szeretem, hogy van egy íve az órának: kilépés a napi mókuskerékből, belépés a Nia terébe, tánc/mozgás, közben tombolós részek (szabad tánc, amikor azt csinálsz, amit akarsz: őrjönghetsz, de le is fekhetsz a földre, ahogy épp jólesik), majd relaxáció, és a végén visszatérés az aznapba. Volt olyan alkalom, amikor mindenféle lelki bajaim voltak, elmentem niázni, és utána nem is tudom, miért, de elkezdtem bőgni: és ez jó, tisztító sírás volt. Na és nemegyszer meglepődöm másnap az izomláz miatt (pedig nem éreztem, hogy széthajtottam volna magamat), hogy nohát, nem is tudtam, hogy nekem ott is vannak - még - izmaim."


Rejtélyes építmény lapul a Galileai-tengerbenhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130417-titokzatos-koszerkezetet-fedeztek-fel-az-izraeli-galileaitengerben-ami-4000-evesnel.html Apage, satana! - Milyen egy ördögűzés?http://www.life.hu/tested-lelked/20130415-milyen-az-ordoguzes-exorcismus-jezus-gonosz.html Leleplező dokumentumfilm a földönkívüliekrőlhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130415-hamarosan-lathato-lesz-egy-dokumentumfilm-amely-egyertelmu-valaszt-ad-arra.html Pszichovírus - amikor a lélek betegít meghttp://www.life.hu/tested-lelked/20130414-igy-betegiti-meg-a-lelek-a-testet-depreszio-alamatlansag-pszichologia.html Szellemeket látnak a cunami túlélőihttp://www.life.hu/tested-lelked/20130415-szellemek-kisertik-a-2011es-cunami-tuleloit.html
edzésfitnesztestlélekmozgásspiritualitása nap cikkeniaholisztikus fitnesz