Prágától alig hetven kilométerre igazi csemegére bukkanhat a bizarr látnivalókra nyitott turista: a Kutna Hora-i csontkápolna belső terét a becslések szerint több mint negyvenezer ember csontja díszíti különös műalkotásokba rendezve. A kápolna csillárjához például az emberi testben található összes csontot felhasználták.Végső nyughely igényeseknek

A cseppet sem hétköznapi történet a 13. század második felében kezdődött, amikor a városka temetőjét Jeruzsálemből, egészen pontosan a Golgotáról hozott földdel szórták be. A szent föld persze ellenállhatatlanul vonzotta a méltó nyughelyre vágyókat, Közép-Európa-szerte sokak végakaratában szerepelt, hogy a Kutna Hora-i temetőben szeretnének nyugodni. Ennek persze az lett az eredménye, hogy hamarosan alig találtak helyet a megboldogultak földi maradványainak. 1300 körül megépítették a gótikus stílusú Mindenszentek-kápolnát a temető központjában, ami eredetileg teljesen hétköznapi kegyhely volt.

Forrás: Thinkstock

Amikor egy temető megtelik

Fordulatot az 1318-as pestisjárvány hozott, amikor hirtelen harmincezer holttestet kellett eltemetni az amúgy is zsúfolt temetőben. Fokozták a helyzetet a huszita háborúk, hiszen ezek áldozatait is ott kellett volna végső nyugalomra helyezni. Szűkösnek bizonyult hát a 3,5 hektáros temető, és egy idő után elkezdték kihantolni a temetkezési hely régebbi lakóit. Ideig-óráig működött is a módszer, ám hamarosan halomban álltak a csontok a temetőben és a kápolnában is, ami újabb megoldandó problémát jelentett.
Műalkotások csontból

A források szerint 1511-ben egy félvak szerzetes kezdte halmokba rendezni a csontokat, a bizarr belső tér alapjait tehát ő rakta le. Végső formáját 1870 körül nyerte el, amikor a Schwarzenberg család tulajdonába került a kápolna. Ők bízták meg Frantisek Rint fafaragót azzal, hogy kezdjen valamit a csonthalmokkal. Rint meglátta az emberi csontok formagazdagságát és groteszk szépségét, és megalkotta a kápolna teljes berendezését csontokból. Előtte persze minden csontdarabot mészklórral fertőtlenített és fehérített.

Forrás: Thinkstock

Amint belépünk, szembe találjuk magunkat két hatalmas, csontokból összerakott kehellyel, a sarkokat egy-egy koponyatalapzaton álló, lábszárcsontokból épült piramis díszíti, de találhatók itt gyertyatartók, a Schwarzenberg család címere, bordacsontokból készült glóriák és egyéb kegytárgyak. A leglátványosabb azonban az a hatalmas csillár, melyhez Rint az emberi test valamennyi csontját felhasználta.

Forrás: Thinkstock

Perverz vagy praktikus?

Persze, sokakat foglalkoztat, hogy a mester perverz volt vagy egyszerűen csak praktikus. Nos, ez nézőpont kérdése. Vannak, akik hátborzongatónak találják a csontkápolnát, mások viszont felfedezik benne azt a bizarr esztétikumot, ami egyszerre figyelmeztet az emberi élet múlandóságára és az emberi test múlhatatlan szépségére.

Forrás: AFPKövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


 Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!Ho|oponopono - A boldogság kulcsahttp://www.life.hu/tested-lelked/20130409-problemamegoldas-spiritualitas-mantra-boldog-es-kiegyensulyozott-eletet-elhetsz-a-hooponopono.html Mit hoz neked az újhold?http://www.life.hu/tested-lelked/20130409-ezoteria-horoszkop-az-ujhold-hatasa-a-csillagjegyekre.html Gyógyít és sebez: Chiron az asztrológiábanhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130408-ezoteria-horoszkop-chiron-az-asztrologiaban.html Az eltűnt kolónia rejtélyehttp://www.life.hu/tested-lelked/20130404-az-eltunt-kolonia-rejtelye-az-eszakkarolinahoz-tartozo-roanoke-szigeten-megalapitottak.html