Gabonakörök: misztikum vagy gonosz átverés?

2013.04.21. 7:01

1978 nyarán különös fotók járták be a világsajtót: egy nagy-britanniai birtok rozstáblájában szabályos kör alakban elhajoltak a gabonaszálak. Emberi beavatkozásra utaló jeleket nem találtak, így mindenki levonta a következtetést: földönkívüliek hagytak nyomot maguk után, az űrhajójuk hajlította meg a növények szárát le- vagy felszállás közben. Innentől kezdve a világ több táján felbukkantak hasonló ábrák gabonatáblákon, sőt egyre bonyolultabb rajzolatú lenyomatokat fedeztek fel a földeken, amik megerősítették a gyanút, hogy idegenek járnak közöttünk. 1991-ben aztán kiderült az igazság.

Nyom nélkül tűnt el 116 ember


Misztikus ábrák

1978 nyarán Anglia déli részén fedezték fel az első, kör alakú ábrát a Longwood-birtok rozsföldjén, majd az elkövetkező néhány évben több ilyen alakzat jelent meg a környéken. Voltak köztük szabályos kör alakúak, ám egészen bonyolult, mandalára emlékeztető motívumok is felbukkantak az érett gabonatáblákban. Jellemzően nyár végén vagy ősz elején tűntek fel a különös mintázatok.
Ez már önmagában elég lett volna, hogy misztikus magyarázattal álljanak elő az erre fogékonyak, ám fokozta a helyzetet, hogy olyan spirituális és mitikus helyek találhatók ezen a vidéken, mint Stonehenge, a Glastonbury-apátság romjai, illetve az Artúr-mondakörhöz kötődő helyszínek. Idővel aztán a világ több pontján is felfedeztek hasonló ábrákat. Mondanunk sem kell, hogy a különös lenyomatok alaposan felborzolták a kedélyeket, és megindultak a találgatások.

Forrás: Wikipedia
Gabonakör Svédországban

Ufó-leszállópályák?

A legtöbben azon a véleményen voltak, hogy a földönkívüliek járművei hagyták maguk után ezeket a nyomokat. Az ufóhívők két pártra szakadtak abban a kérdésben, hogy mi az ábrák célja: voltak, akik úgy vélték, nem kell különösebb jelentést keresni bennük, egyszerűen csak afféle féknyomok, amik a le- és felszállás nyomán keletkeznek. Mások viszont meg voltak győződve róla, hogy idegenek ezekkel az alakzatokkal akarnak üzenni nekünk. Különösen a bonyolultabb ábrák táplálták ezt a meggyőződést, és meg is indult a szorgos kódfejtés, aminek persze nem lett kézzelfogható eredménye.

A racionálisabb lelkületűek igyekeztek valamilyen természeti jelenséggel magyarázni a lenyomatokat. Felmerült egyebek mellett a gömbvillám, a tornádó, a jégeső, a szélvihar és a hirtelen légnyomásváltozás lehetősége is, ám ezek csak a kör alakú ábrákra adtak magyarázatot, ráadásul nem is cáfolhatatlant. Ebben a műfajban a legkidolgozottabb és leginkább komolyan vehető elmélet egy Terence Meaden meteorológus nevéhez fűződik. Szerinte a gabonaköröket elektromos töltésű gerjesztett légörvények hozzák létre. Ezek a plazmaörvények a légkörben keletkeznek, onnan ereszkednek le, és mivel nagy energiájú jelenségek, képesek létrehozni az ábrákat.

Forrás: www.circlemakers.org

Más "felekezetek" természetfeletti lények, boszorkányok, koboldok, manók, szellemek és egyebek ügyködését látták a gabonakörök mögött, ám őket vette a legkevésbé komolyan a közvélemény. Ennél valamivel hihetőbb volt azoknak a véleménye, akik elővették Alfred Watkins 1921-es new age elméletét, mely szerint a föld alatt mágneses erővonalak kötik össze a nagyhatalommal bíró helyeket. Ezeket a geodéziai energianyalábokat ley-vonalaknak nevezte el. Az elmélet hívei úgy vélték, hogy a gabonakörök a ley-vonalak kereszteződéseinél alakulnak ki.

Átverés volt!

Elméletekből tehát nem volt hiány, ám 1991-ben fordulat következett be az ügyben: Doug Bower és Dave Chorley bevallotta, hogy ők hozták létre az első gabonakört. Bevallásuk szerint a bizarr ötlet megszületésében nagy szerepe volt az alkoholnak is: alaposan felöntöttek a garatra azon az estén, és miközben egymást támogatva igyekeztek hazajutni a kocsmából, ufótörténetekkel szórakoztatták egymást. Ekkor jutott eszükbe, hogy milyen jó tréfa lenne ufó-leszállópályát imitálni a rozsföldön, ami mellett épp elhaladtak. Innentől kezdve egymást követték az események, ám maguk sem gondolták, hogy világméretű lavinát indítanak el a csínyükkel. Ők maguk is rákaptak a mókára, sőt egyre tökéletesítették a technikájukat; a dél-angliai gabonakörök jó része az ő művük. Mások is rájöttek azonban, hogy remek szórakozás gabonaköröket gyártani, így egyre szaporodtak világszerte a különös ábrák.

Forrás: http://oldcropcircles.weebly.com

A világ legbizarrabb kápolnája


A magyar gabonakörök

Természetesen hazánk sem maradhatott ki a mókából. Nálunk 1992-ben "landoltak az ufók" egy fejér megyei szövetkezet búzaföldjén, aminek nyomán egy 36 méter átmérőjű gabonakör keletkezett. Lett is nagy hírverés, csodájára járt a média és a lakosság is, míg nem sokkal később két agronómushallgató egy tévéműsorban precíz dokumentációval alátámasztva be nem mutatta, hogyan készítették az ábrát. Az ügy azonban ezzel nem zárult le, a szövetkezet ugyanis feljelentette őket és 630 ezer forint kártérítést követelt tőlük az elmaradt aratás és a tönkretett termés miatt. Bíróságra került az ügy, ahol végül megállapították, hogy a két fiatalember 6 ezer forintnyi kárt okozott, a többi búzát azok taposták le, akik a helyszínre látogattak, hogy a saját szemükkel lássák a gabonakört.

Új művészeti ág?

Ma már senki nem hiszi, hogy a földönkívüliek művei a gabonakörök, mégsincs biztonságban egyetlen gabonaföld sem, ugyanis a circlemakerek rendületlenül alkotnak. Ez a technika ugyanis a land art egyik ágává vált. Vannak, akik hobbiként űzik és nagyszerű szórakozásnak tartják - bár az érintett gazdák nyilván más véleményen vannak -, másoknak viszont az önkifejezés egy formája. Tevékenységüket dokumentálják, műveiket pedig megörökítik, amiket aztán különféle fórumokon nyilvánosságra hoznak. Az egyik legnépszerűbb circlemaker oldalon nemcsak a műveket lehet megtekinteni, hanem gyakorlati útmutatást is kaphatnak a kezdő gabonakör-készítők.

 

Nia - Az eltáncolt életörömhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130411-fiziakia-es-szellemi-energiat-ad-a-holisztikus-fitnesz-edzes-a.html Rejtélyes építmény lapul a Galileai-tengerbenhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130417-titokzatos-koszerkezetet-fedeztek-fel-az-izraeli-galileaitengerben-ami-4000-evesnel.html Apage, satana! - Milyen egy ördögűzés?http://www.life.hu/tested-lelked/20130415-milyen-az-ordoguzes-exorcismus-jezus-gonosz.html Leleplező dokumentumfilm a földönkívüliekrőlhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130415-hamarosan-lathato-lesz-egy-dokumentumfilm-amely-egyertelmu-valaszt-ad-arra.html Pszichovírus - amikor a lélek betegít meghttp://www.life.hu/tested-lelked/20130414-igy-betegiti-meg-a-lelek-a-testet-depreszio-alamatlansag-pszichologia.html


 

ezotériarejtélyUFOmisztikumgabonaköröka nap cikke