színek lélek pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bizonyára veled is előfordult már, hogy "ki voltál éhezve" bizonyos színekre, és akaratlanul is azokat részesítetted előnyben, amikor ruháidat, kiegészítőidet válogattad, vagy valamilyen használati tárgyat vásároltál.

Mivel magyarázható, hogy szükségét érezzük egy-egy szín jelenlétének a közelünkben? És milyen jelentéstartalommal bírnak az egyes árnyalatok? Most, hogy megismered a színek sajátos tulajdonságait, sokkal tudatosabban használhatod azokat a mindennapokban!

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Színt vallunk!

Minden szín látható, mérhető fizikai energia, mely rezgéseket közvetít és ezáltal hat ránk - nem véletlenül mondjuk egy-egy színre azt, hogy vibráló vagy hogy nyugtató. Éppen ezért sok mindent meghatároz, hogy milyen ruhába bújsz, vagy hogy milyen színűek a falak az otthonodban és a munkahelyeden. Minden, ami körülvesz, rezgéseket továbbít feléd, és erejének megfelelően befolyásolhatja az energiaszintedet, közérzetedet, sőt, fizikai vagy szellemi állapotodat is. Az ezotériában különösen nagy hangsúlyt kapnak a helyesen megválasztott színek: a különböző mágikus rituálék, vallási szertartások vagy meditációk során sosem bízzák a véletlenre a kiegészítők színét. Amikor megváltozik az energiaszinted - akár lecsökken, akár a magasba szökik -, ösztönösen vágysz arra a színre, ami segít visszaállítani az egyensúlyt. Természetesen akkor is "megkívánhatsz" egy-egy árnyalatot, amikor teljes a belső harmóniád: ilyenkor érdemes utánajárni az adott szín jelentésének, mert az fontos üzenetet hordozhat számodra.

Arany: a meleget és fényt sugárzó Nappal hozható összefüggésbe, rendkívül erős, férfias energiákat közvetít. Segít, hogy összeköttetésbe kerülj a felsőbb erőkkel és pozitív energiával töltekezz.

Azúrkék: a nyugalom, a bölcsesség, a derű és az ötletesség színe. Mozgásba hozza az agytekervényeket, segít megoldást találni nehéz helyzetekben és elcsendesíti a feldúlt, háborgó gondolatokat.

Barna: a Föld színe, mely szoros kapcsolatban áll a termékenységgel. Az intenzív, ám nem túlzottan sötétbarna árnyalat anyagi fellendülést, szellemi termékenységet hozhat, miközben gyermekáldáshoz is hozzásegíthet.

Ezüst: szoros kapcsolatban áll a nőiességet és érzékiséget képviselő Holddal. Ártalmatlanná teszi a negatív erőket, épp ezért fontos lenne, hogy valamilyen apró kiegészítő formájában minden nap viseljük.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Fehér: a tisztaság és az ártatlanság színe. Támogatja a célok megvalósítását, segít az összpontosításban és megvéd a rosszakaróktól.

Fekete: a Plútó színe, mely rendkívül intenzíven hat ránk. Képes arra, hogy magába szívja, majd szétszórja mind a pozitív, mind a negatív energiát, ezért jobb óvatosan bánni vele. Segíti a szellemi munkát, a koncentrációt és a befelé fordulást.

Kék: a szellemi elmélyülés és a spiritualitás színe, utat mutat a nehéz helyzetekben, harmonizálja a belső energiát. Ha bármely más szín erejét fokozni szeretnéd, kiegészítőként viselj magadon kéket!

Lila: védelmet, gyógyulást és megtisztulást ígér. A Neptunusszal és a Jupiterrel hozzák kapcsolatba, ebből adódóan elősegíti a mély meditációt és a rejtett képességek felszínre törését.

Narancssárga: a Nappal hozható összefüggésbe, így ez is melegséget, életerőt, szeretetet és inspirációt sugároz. Fokozza az életörömöt és hozzásegíthet a sikerhez. A barátság és a mély érzelmek színeként is emlegetik.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Piros: a Mars színe rendkívül vibráló, izgató árnyalat. Felébreszti a szenvedélyt és a harci kedvet, élettel tölti meg a teret és mozgásba hozza a zátonyra futott kapcsolatokat, a megfeneklett ügyleteket.

Rózsaszín: a szeretet, a szerelem és a gyengédség színe, mely elősegíti a harmónia helyreállítását és begyógyítja a lelki sebeket. A Vénusszal áll kapcsolatban, így szeretetteljessé teszi a kapcsolatokat és megvéd a rosszakaróktól.

Sárga: az egészség és a kiegyensúlyozott kapcsolatok színe. A Merkúrhoz társítják, ami a kommunikáció, az információáramlás bolygója. Alkotói válság esetén jó ötleteket adhat, kimerültség esetén erővel tölthet fel.

Szürke: a Szaturnusszal társított szín, melyet a köztudatban a szomorúsággal, a magánnyal és az unalommal azonosítanak. Ha nem visszük túlzásba a viseletét, segíthet, hogy leszámoljunk a káros szokásokkal és véget vessünk a kellemetlen szituációknak.

Zöld: a rózsaszínhez hasonlóan ezt is a Vénusz színének tartják, mely szorosan összekapcsolódik a termékenységgel, az érzékiséggel, a gondoskodással. Bizonytalanság esetén segít jó döntést hozni, és szép jövőt ígér.

Enneagram - kulcs az önismerethezhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130513-enneagram-kulcs-az-onismerethez.htmlÍgy csábíts - Segít a horoszkópodhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130509-ezoteria-es-csillagjegy-a-venusz-horoszkop-megmutatja-hogyan-csabits.htmlJátékbabák figyelik minden léptedet!http://www.life.hu/tested-lelked/20130506-ezoteria-es-termeszetfeletti-dolgok-isla-de-las-muecas-vagyis-a.htmlJósolj dobókockával!http://www.life.hu/tested-lelked/20130507-josolas-dobokockaval-kockajoslassal-megismerheted-a-jovot.htmlGyerekjáték a lazulás!http://www.life.hu/tested-lelked/20130430-kotelezo-relaxacio-az-iskolaban-gyerekjoga-belso-figyelem-onkontroll-testtudat.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.