törpecsillag Kepler-űrtávcső Sara Seager Drake-formula földönkívüli egyenlet exobolygók
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kepler-űrtávcső adatai alapján korszerűsítették és pontosították a híres Drake-formulát, a Földön kívüli civilizációk egyenletét. Így könnyebb lesz kideríteni, hány idegen civilizáció létezik még - írja az origo.

Frank Drake amerikai csillagász 1961-ben írta fel híres formuláját. Ennek segítségével megpróbálta kiszámítani, hány idegen civilizáció létezhet a Tejútrendszerben. Azóta sokan alkalmazták az egyenletet, sokan, sokféle eredményre jutottak. A pontatlanság oka, hogy Frank Drake idejében néhány dologról fogalmuk sem volt a csillagászoknak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Két vörös törpecsillag

Az elmúlt években azonban gombamód szaporodtak a Naprendszeren kívül felfedezett úgynevezett exobolygók. Kepler eddigi felfedezései alapján Sara Seager, a Massachusetts Műszaki Egyetem professzora most végre korszerűsíti a Drake-egyenletet. Az új formula a vörös törpecsillagokra vonatkozik. Kőzetbolygói esetében ugyanis könnyebb kimutatni a légkörükben esetleg jelen lévő, az életre utaló gázokat.

Forrás: seagerexoplanets.mit.edu
Forrás: seagerexoplanets.mit.edu

Sara Seager

A szakember célja, hogy megállapítsa, a Naprendszer közelében hány olyan rendszer lehet, ahol a vörös törpe körül keringő, Föld típusú bolygó légkörében jelen van az élet. Végül két ilyen csillagot talált. Most ezt kellene felfedeznie a szóban forgó 30 ezer közül...


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.