Kulcsfontosságú leletre bukkantak Kínában: előkerült a legkorábbi ismert főemlős. Így fontos adatokhoz juthatunk az emberi evolúció egyik legjelentősebb eseményéről.

Rendkívüli leletet talált egy nemzetközi kutatócsoport Kínában - írja az Origo hírportál. A 30 grammos, 55 millió éve élt állat a legkorábbi ismert főemlős. A csaknem teljes és részben még összekapcsolódó csontokból álló csontváz felfedezése egy új nemzetség és faj leírását tette szükségessé (Archicebus achilles).

Forrás: Chinese Academy of Sciences/NI Xijun
Archicebus achilles rekonstrukciója

A nemzetségnév jelentése első hosszúfarkú majom, míg a fajnév az ősmaradvány szokatlan boka-anatómiájára utal. A maradvány fontos adatokat nyújt az emberek evolúciójának egyik kulcsfontosságú eseményéhez is. Ez egy evolúciós elágazás volt, ahol az egyik ágon a modern majmok, az emberszabású majmok és az ember helyezkednek el, míg a másikon a ma élő pápaszemes makik találhatók. Ez az első eset, hogy az elágazás közvetlen közeléből egy csaknem teljes csontváz került elő. Ennek segítségével jelentős lépést tehetnek a kutatók, hogy megértsék a főemlősök és az emberek evolúciójának legkorábbi eseményeit.

5 érdekesség, amit nem tudtál a szellemekrőlhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130531-erdekessegek-a-szellemekrol-nok-vagy-ferfiak.html Megjósolták a Titanic vesztéthttp://www.life.hu/tested-lelked/20130528-misztikum-es-tortenelem-a-titanic-tragikus-tortenetet-korabban-megjosoltak.html Ilyen a napfelkelte a világűrből nézvehttp://www.life.hu/tested-lelked/20130604-a-nasa-kozzetett-egy-csodalatos-fotot-amelyen-egy-napfelkelte-lathato.html Sellőre hasonlító lényt filmeztek Grönlandonhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130601-sellore-hasonlito-lenyt-talaltak-gronlandon.html Lefülelhetjük a földönkívüliekethttp://www.life.hu/tested-lelked/20130528-a-keplerurtavcso-adatai-alapjan-pontositottak-a-drakeformulat-a-foldon-kivuli.html