csillagjegy Karinthy Frigyes horoszkóp ezotéria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu havi sorozatában minden alkalommal bemutatjuk az aktuális csillagjegy egy-egy híres szülöttjét, hogy megvizsgálhassuk: hol és miként jelentkeztek az életében a horoszkópjának jellegzetességei? Az érzékeny Rákok közül a magyar irodalom egyik különleges alkotóját, Karinthy Frigyest választottuk.

"Nem mondhatom el senkinek, / Elmondom hát mindenkinek / Próbáltam súgni, szájon és fülön, / Mindnyájatoknak, egyenként, külön. / A titkot, ami úgyis egyremegy / S amit nem tudhat más, csak egy meg egy. / A titkot, amiért egykor titokban / Világrajöttem vérben és mocsokban, / A szót, a titkot, a piciny csodát, / Hogy megkeressem azt a másikat / S fülébe súgjam: add tovább / Nem mondhatom el senkinek, / Elmondom hát mindenkinek."

Karinthy leghíresebb versének kezdősorai akár a Rákok jelmondatai is lehetnének: ennek a jegynek a szülötteit tartják a legsebezhetőbb karaktereknek, akiket egyfajta lelki páncél vesz körül, mely mögé a legkisebb bántás, rossz gesztus hatására is visszavonulnak - akár csiga a házába, és nem egyszer ott maradnak jó sokáig, súlyos esetben akár egy életen át is.

Forrás: www.mek.oszk.hu
Forrás: www.mek.oszk.hu

Karinthy Frigyes 1887-ben született Budapesten egy evangélikus hitre tért zsidó családban. Édesanyja hétéves korában meghalt, édesapja ettől kezdve egyedül nevelte a hat gyermekét, így Karinthy visszahúzódó természetében azért ez is közrejátszhatott. Egészen korán, tizenegy évesen kezdett el írni: színműveket, kalandos történeteket, verses meséket. Tizenöt éves volt, amikor a Magyar Képes Világ folytatásokban közölte a Nászutazás a Föld középpontján keresztül című regényét. 1906-ban lett Az Újság munkatársa, ettől kezdve élete végéig dolgozott újságíróként, több ezer cikk, tárca, publicisztika, kritika, útinapló, karcolat, humoreszk fűződött a nevéhez. Újságírói vonalról ered a legendás barátsága is Kosztolányival: a két, nagyjából egyidős, újságírásból élő, de szépirodalomban alkotó fiatalember hamar közös hangot talált, és életre szóló cimboraságot kötött. Híresek a közös tréfáik és ugratásaik, például Kosztolányi Nyár, nyár, nyár című versében a sorok kezdőbetűit összeolvasva ez jön ki: "Nyald ki a seggem Karinthi". Vagy épp Karinthy bérelt fel autogramkérőket és küldte oda a barátjához, hogy amikor azok már a sokadik cetlit íratták alá, és Kosztolányi rákérdezett, minek ennyi, azt felelje: "Sokat kell gyűjtenem, mert ötven Kosztolányi ér egy Karinthyt."

A Rákokra jellemző az ilyenfajta ragaszkodás, a nagyon szoros barátságok, a "mindent vagy semmit"-kapcsolatok: azon kevesek, akik a körön belülre kerülnek náluk, igazi törődésre és hűségre számíthatnak, akár kihasználni is hagyják magukat általuk - az emberek többsége viszont mindig is a körön kívül lesz számukra. Karinthy humorának jellege is tipikus Rákra utal: az ezen jegybe tartozók ritkán igazán vidám emberek, a humorukat inkább egyfajta védekezésre fejlesztik ki a világgal szemben, elbújnak mögéje. Ugyanakkor szenvedni tudnak attól, ha mások nem látják az ő igazi arcukat: mint Karinthy, aki mindig is sajnálattal vette tudomásul, hogy az Így írtok ti, a Tanár úr kérem és a szatirikus-humoros művei révén ismerik, noha alkotott szép számmal komoly, gyakran filozofikus hangütésű műveket is, a verseiről nem is beszélve.

Fotó: Haár Ferenc
Fotó: Haár Ferenc

Karinthy Frigyes és unkahúga, Noémi

Szintén tipikus Rák-tulajdonság a család szeretete, nagyra értékelése, a családi otthon fontossága - mint egy kuckóé, ahova vissza lehet húzódni a világ elől. Ezért nagyon sok mindent képes feláldozni egy Rák, amely a hozzá közel állóktól amúgy is sokat eltűrő típus. Karinthy családi élete is erre rímel: rövid életű első házassága után a második feleségét, Böhm Arankát 1920-ban vette el (tőle született Karinthy "Cini" Ferenc, a későbbi író), és élete végéig kitartott mellette, noha a felesége köztudottan hűtlen természetű volt, nem egyszer nyilvánosan is megalázta Karinthyt. Ő azonban inkább a műveibe fojtotta a bánatát: számos írása foglalkozik a női-férfi kapcsolatok kibékíthetetlen ellentmondásaival, de a keserű tapasztalatok ellenére mindig megmaradt bennük a női nem hódolójának.

Karinthyt 1936-ban agydaganattal operálták meg: az eközben szerzett élményeit, tapasztalatait írta meg az Utazás a koponyám körül című regényében, szinte tudományos részletességgel - mely típusú érdeklődés szintén jellemző a Rákokra. A műtétje sikeres volt, de nem élt már sokáig utána: 1938-ban hunyt el agyvérzés következtében.

Egy tipikus Ikrek: Marilyn Monroehttp://www.life.hu/tested-lelked/20130521-horoszkop-ezoteria-csillagjegy-marilyn-monroe-a-tipikus-ikrek.htmlEgy tipikus Bika: Anthony Quinnhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130421-egy-tipikus-bika-ferfi-anthony-quinn-horoszkop-csillagjegy-ezoteria.htmlEgy tipikus Kos: Marlon Brandohttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130320-ezoteria-csillagjegy-horoszkop-egy-tipikus-kos-marlon-brando.htmlEgy tipikus Halak: Frédéric Chopinhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130219-ezoteria-horoszkop-csillagjegy-egy-tipikus-halak-frederic-chopin.htmlEgy tipikus Vízöntő: James Deanhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20130121-horoszkop-ezoteria-egy-tipikus-vizonto-james-dean.htmlEgy tipikus Bak: Marlene Dietrichhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20121221-ezoteria-csillagjegy-horoszkop-egy-tipikus-bak-marlene-dietrich.htmlEgy tipikus Nyilas: Walt Disneyhttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20121122-ezoteria-csillagjegy-horoszkop-egy-tipikus-nyilas-walt-disney.htmlEgy tipikus Skorpió: Ady Endrehttp://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20121024-horoszkop-ezoteria-egy-tipikus-skorpio-ady-endre.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.