Űrhajós a középkori katedrálison! Mi az igazság?

leleplezés rejtély igazság Salamanca űrhajós salamancai székesegyház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu új sorozatában olyan híreket, történeteket, összeesküvés-elméleteket vizsgálunk meg, amelyek nagy népszerűséget érnek el az interneten - ám cseppet sem biztos, hogy mindig (teljesen) igazak. Ezúttal a salamancai székesegyház falán látható szkafanderes figura titkának nézünk utána.

Lássuk be, azért az elég váratlan, ha egy 12. században épült templom kőfaragványai között egyszer csak egy űrruhába öltözött figurát fedez fel az egyszeri nézelődő. A spanyolországi Salamanca városának két katedrálisa közül a régebbi, 1100-as években épült székesegyház falán (pontosabban a Puerta de Ramos kapuzat részeként) márpedig a réges-régi vízköpők, szentek és szörnyek között látható egy ilyen alak, összetéveszthetetlen sisakban és ruhában - maximum még búvárnak lehetne nézni, de ugyebár azok sem szaladgáltak ilyen felszerelésben a középkorban.

Nem is csoda, hogy a közelmúltban több hullámban is körbejárta az internetet ez a rejtély, persze az űrhajós figuráról készült fotók kíséretében. Két fő irányba indultak el a találgatások: egyesek az időutazás bizonyítékát látták a faragványban, mások pedig arra gondoltak, hogy bizonyára valami olyan földönkívüli létformát pillanthatott meg a korabeli kőfaragó, amely már akkor is rendelkezett ilyen fejlett ruházattal, és egyszerűen azt örökítette meg az épp készülő katedrális falán. A vadabb elméletek szerint az űrhajós árulta el Kolombusznak, hogy merre kell keresnie Amerikát (mondjuk azt, hogy ez miként jött össze a 12. századi szobrocska és a 15. században élt hajós között, arra nem tértek ki).

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Ha valóban a 12. században készült volna az a kis faragvány, akkor valóban akár jogosak is lehetnének ezek a feltételezések, és egy 12. században épült templom falára miért kerülne később fel egy ilyen alak? Nos, a megoldás egy régi (szintén a középkor óta létező...) kőfaragó-hagyományban keresendő. Ha egy kőfaragó-mesternek valamilyen okból ki kell javítania egy elődjének a munkáját, akkor egy apró részletet megváltoztat rajta, otthagyja a saját nyomát is. 1993-ban pedig a salamancai katedrálisban rendezték az Ember korszakai című kiállítás-sorozat egy részét, melynek ezen állomása épp a középkori ember életmódját és világképét igyekezett közelebb hozni a jelenkori látogatókhoz. Ebből az alkalomból pedig restaurálták az akkoriban eléggé leromlott állapotú templomot, így természetesen az említett kaput és annak díszítését is. A kőfaragómester, bizonyos Miguel Romero (más források szerint Jeronimo Garcia) pedig hű maradt az évszázados hagyományokhoz, és elrejtett a munkájában egy olyan elemet, amely az ő munkájának korszakára utalt. Így került oda az a bizonyos űrhajós, amely se nem időutazó, se nem földönkívüli, bármennyire is izgalmas lenne mindkettő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.