párkapcsolat szerelem alkalmazkodás vicces humor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mosoly és a nevetés a pszichológiai kutatások szerint nemcsak a testi-lelki egészséget javítja, hanem a párkapcsolatot is jobbá teszi. A humornak azonban többféle típusa létezik, amelyek között vannak ártalmasak is - főleg, ha az egyik fél túl sokszor él vele.

A tudományos kutatások szerint a mosoly és a nevetés fontosságát igen komolyan kell venni. A humor nem csak lelki, de élettani szinten is csökkenti a negatív érzelmeket, a szorongást, a depressziót, és segíti a mindennapi stressz leküzdését. Nemcsak az egyén egészségét javítja és tartja fenn, de a párkapcsolat egészségéhez is hozzájárul, mert a konfliktusok közben megjelenő humor elősegíti a pozitív megoldást, és a kapcsolat számos feszültségét eltünteti. A tartós és jól működő kapcsolatokban a felek értékelik egymás humorát és ugyanolyan poénokat tartanak viccesnek. Nők és férfiak egyaránt az ideális pár tíz legfontosabb tulajdonsága közé sorolják a humort.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Fontos azonban, hogy a másik félnek is értékelnie kell a viccet, tehát ha az egyik fél humorizál, akkor a másik nevet rajta. Emellett a humor mennyisége és típusa is meghatározó tényező. Egy adott mértéken túl a túl sok humor ártalmas is lehet a kapcsolatra. A túlzott mértékű humor komolytalanná teheti az illetőt, akadályozhatja a bizalom kialakulását, a másik félben lelki akadályokat és védekező viselkedést alakíthat ki. Meg kell tehát érezni, hogy mikor nem szabad viccelődni, mert az elveszi a másik fél kedvét az őszinteségtől. Ilyenkor tudni kell váltani - vagy eleve bele sem kezdeni a viccekbe.
Ez nemcsak a tartós, hanem az éppen kialakuló kapcsolatokra is érvényes. Ha a kapcsolat elején a nő kiemelkedően humorosnak találja a férfit, a kutatások szerint nagyobb eséllyel fognak szakítani, mert a nő nem érzi, hogy komolyan veszik őt, és őszinte lehet a férfihoz.

A humor négy típusba sorolható, és közülük nem mind számít pozitívnak. Létezik adaptív és maladaptív, tehát az egészséget szolgáló és károsító humorstílus is. A tudomány pozitívnak tekinti az affiliatív és az énnövekedést segítő humorstílust, negatívnak az agresszív és önleértékelő humort.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Az affiliatív humorstílusú emberek odafigyelnek a másikra és olyan vicceket mondanak, ami az adott félnek tetszik - nem csak olyat, ami szerintük vicces -, illetve az adott helyzethez is illik. Spontán szellemesek, humoruk pozitívabbá teszi az adott kapcsolatot. Az önvédő vagy énnövekedést segítő humort alkalmazók figyelnek a környezetre és észreveszik vagy megteremtik a világ pozitív jelentéseit. Az előző csoporttal ellentétben akkor is észreveszik az élet pozitív oldalát, ha egyedül vannak, és képesek optimizmusuk megérzésére a stresszforrásokkal szemben.

Az agresszív humorstílus jól felismerhető, mert mások kritizálására, kifigurázására épül. Alkalmazóik legjobban a szexista, rasszista, egy-egy csoportot kigúnyoló vicceken nevetnek, a poénok jellemzője a szarkazmus, a gúny, mások nevetségessé tétele. Az önleértékelő humorstílusú emberek magukat teszik nevetségessé, saját gyengeségüket, hibájukat emelik ki abból a célból, hogy mások jobban elfogadják őket.

A férfiak több negatív humort alkalmaznak, mint a nők. Az agresszív humorstílus igen gyakori férfiak egymás közötti interakciójában, mert a dominancia létrehozásának lehet az egyik eszköze. A nők ezzel szemben inkább affiliatív, kapcsolatépítő, énerősítő humort alkalmaznak. Érdekes megfigyelés, hogy az életkorral a férfiak humorstílusa átalakul, lassal elhagyják a negatív stílusokat és több affiliatív humort használnak. A női affiliatív humor igen fontos tulajdonság. A férfiak legjobban ezt a női humorstílust kedvelik, mert ezzel a nő derűs, meleg légkört, jó hangulatot teremt a hétköznapokban. Az énnövekedést segítő humor igen kedvező hatással rendelkezik a párkapcsolatra és hozzájárul a párok kapcsolati elégedettségségének növekedéséhez.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A nő agresszív humora viszont igen káros. Az ilyen nők rejtett interperszonális játszmákat, harcokat vívnak, a felelősséget másokra hárítják, veszekedősek és nehéz velük jól kijönni.

A férfiak agresszív humorstílusa sem kedvező: minél agresszívabb a partner, annál elégedetlenebb lesz párja. Egyes vizsgálatok azonban kimutatták, hogy bizonyos agresszív humor a védelmet, erőt szimbolizáló dominanciát éreztetheti a nővel. Az önleértékelő humorstílusban a személy önmagával való elégedetlensége jelenik meg, ami kihat a párkapcsolatra is. Aki önmagával elégedetlen, az hajlamos másokkal is elégedetlen lenni.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.