Jó lenne azt hinni, hogy egy nő nem képes szadista tettek elkövetésére, de sajnos a következő példák ennek a reménynek pont az ellenkezőjét bizonyítják.

A női sorozatgyilkosokat általában két csoportra osztja a szakirodalom:

Fekete özvegyek: ők azok, akik csapdába csalják, majd a lehető legfifikásabb módon elteszik láb alól áldozataikat. Jellemzően élettársi kapcsolatot alakítanak ki a férfiakkal, esetleg feleségül is mennek a kiszemelt, lehetőleg vagyonos áldozatjelölthöz. Tettüket teljes egészében a nyereségvágy motiválja. Pénzre, házra, értéktárgyakra fáj a foguk, és  lelkiismeret-furdalás nélkül, furfangos vagy kegyetlen eszközök segítségével szabadulnak meg a férfiaktól. A halál oka gyakran "véletlen" baleset, illetve váratlan, súlyos megbetegedés sújthat le az áldozatra.

Fekete angyalok: legfőbb jellemvonásuk a könyörület-könyörtelenség furcsa kettőssége. Könyörtelenek, mert bűntudat nélkül csapnak le áldozataikra, és könyörületesek - vagy annak képzelik magukat -, hiszen áldozataik sokszor magatehetetlen, beteg, fájdalmaktól szenvedő, a felgyógyulás esélyét már elvesztett emberek.

Thinkstock

A két csoport azonban nem öleli fel a női sorozatgyilkosok teljes körét, s bár jóval kevesebbszer, mint a sorozatgyilkos férfiak között, de azért akad közöttük is olyan, aki puszta kéjvágy miatt öl, vagy azért, hogy szadista hajlamait kiélje.

Karla Homolka neve is éppen ezért égett be a köztudatba, mert a lehető legbrutálisabb módon bánt el áldozataival, három kamasz lánnyal, köztük saját húgával. Férjével együtt hajtotta végre a rémtetteket. A tárgyaláson ugyan azt vallotta, hogy férje utasítására, nyomás alatt vett részt a lányok megkínzásában és a gyilkosságokban, de kiderült, hogy szó sem volt parancsról. A lányok könyörtelen kínzását, megerőszakolását, majd magát az ölés aktusát is videóra vették, és a felvételek egyértelműen bizonyították: örömmel, mi több kéjjel vett részt minden mozzanatban. A gyilkosságok idején huszonéves, nagyon csinos, angyalarcú női szörnyeteg saját húgát is férjének "ajándékozta". A 15 éves kislánynak a közös családi, karácsonyi vacsora után estek neki. A férj brutálisan megerőszakolta a tinédzsert, majd végignézték, ahogy Tammy Homolka saját hányásába fullad bele. A brutális gyilkosságok ellenére a nő mindössze 12 év börtönbüntetést kapott  és 2005 nyarán szabadlábra helyezték. A börtönben megtanulta a francia nyelvet, valamint pszichológiai tanulmányokat folytatott. Szabadulása után az egyik nagy televíziónak azt állította: soha nem lesz képes megbocsátani önmagának.
A nő (a pár) rémtetteiről film is készült: Deadly (halálos) címmel.

Az ausztrál Helen Patricia Moor 1979 májusa és 1980 márciusa között hat kisgyermek életére tört - négyüket sikerült megölnie, ketten életben maradtak, de egyikük megvakult és megbénult. Egy feltételezés szerint "beleőrült" saját szülésébe, és abba, hogy a lányanyaként világra hozott gyermekét elvették tőle. Első áldozata a kétéves Andrew volt, majd 1979 májusában az akkor 17 éves Helen egyszerűen megfojtotta a 16 hónapos kisbabát, Suzannát, unokatestvére gyermekét, akire vigyáznia kellett volna. A hatóság bölcsőhalálként lezárta az ügyet. 1980. január 16-án szintén bébiszitterként vigyázott egy 12 hónapos kisfiúra, Nicholas Vaughanra. Fojtogatta, és miután úgy hitte, a gyilkosság sikerült, szemrebbenés nélkül leült tévét nézni. A kisfiú azonban magához tért, sírni kezdett. Ekkor - nem lehet tudni miért -  Helen orvost hívott a gyerekhez. Bár a hatóságok már az előző eseteknél is gyanakodtak, mégsem történt semmi Helennel, így újra munkát vállalt. A gyilkossági kísérlet ez esetben is kudarcba fulladt, a kétéves áldozatjelölt kisfiú, Aaron Crocker, akit egy párnával akart meggyilkolni életben maradt, de maradandó sérüléseket szenvedett. Olyan súlyos oxigénhiány lépett fel nála, hogy lebénult és megvakult. Néhány év múlva halt meg a kicsi, feltehetőleg a támadás okozta sérülései miatt. 1980 februárjában egy kétéves kislány, Rachel Ann Hay vesztette életét a szörnyeteg nő miatt. Az utolsó áldozat pedig a hétéves Peter volt. Ennél az esetnél az édesanyának gyanúsak lettek a körülmények, rendőrségi vizsgálatot kért, mely hatására a lány szinte azonnal bevallotta, hogy Peter halálát ő okozta, és bevallotta a többi gyilkosságot, valamint gyilkossági kísérletét is. A bíróság összesen 13 évre ítélte a gyereklányt, aki letöltötte büntetetését és feltehetőleg hosszú évek óta szabadon él Ausztráliában.

Thinkstock

Kéjgyilkosként könyvelték el az egyik leghírhedtebb női sorozatgyilkost, az alig húszéves Jancsó Ladányi Piroskát is. A fiatal nőt az 1950-es években vádolták meg öt kislány meggyilkolásával. Bár a perből kitűnt, hogy a lány édesanyja buzdítására csalta lépre és gyilkolta meg a gyerekeket (az édesanyának a gyerekek pénze kellett), hamar napvilágra került az igazi ok is. Piroska perverz, szexuális vágyait élte ki a már halott gyerekek testén. Ki tudja, meddig folytatta volna a kéjvágyból elkövetett gyilkolást, ha a halálos csapdából nem menekül ki a hatodik áldozat: Piroska a viskójukhoz csalta és megpróbálta megfojtani B. Istvánnét is, aki azonban erősebbnek bizonyult támadójánál. Elmenekült és első útja a rendőrségre vezetett. A rendőrök az eltűnt kislányok ruháit és értéktárgyait is megtalálták Piroskánál. Ekkor indult be az igazi kutatás, ami nyomán a tornác alatt rejtőzködő kút mélyén fel is fedezték az áldozatok holttestét. Piroska édesanyját felbujtásért és bűnsegédletért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. A szadista, perverz gyilkost pedig 1954. december 12-én felakasztották.

Hogyan lehet feldolgozni egy öngyilkos szülő halálát?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130716-olvaszto-imre-ongyilkossaga-kapcsan-kassai-erika-szocialpedagogus-beszelt-az-ongyilkossag.html Csecsemőgyilkosságok: mi lehet az indíték?http://www.life.hu/anyaskodj/20130613-csecsemogyilkossagok-mi-lehet-az-inditek.html Rettegek, hogy tömeggyilkos lesz a fiambólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130219-az-amerikai-tomeggyilkossagok-egyik-fontos-oka-a-mentalis-betegsegek.html Hogyan jut el egy gyerek az anyagyilkosságig?http://www.life.hu/anyaskodj/20130215-szuleiket-bantalmazo-gyerekek-a-gyerek-visszaut-ha-agressziv-legkorben-nevelkedik.html Arca árulkodik gyilkos hajlamairól?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20130114-arcelemzes-igy-arulkodik-az-arc-a-szemelyisegrol.html Pipás Pista, a sorozatgyilkosnő (18+)http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20130107-gyilkossag-onismeret-buntett-pipas-pista-a-tanyavilag-sorozatgyilkosnoje.html