Mindjárt felrobbanok! - mondogatjuk, ha türelmetlenek vagyunk vagy dühbe gurulunk. Ritkán gondolunk bele, hogy van, akivel ez tényleg megtörtént. A spontán öngyulladás egyike a legtitokzatosabb, tragédiához vezető jelenségeknek.

A napokban különös eset borzolta a kedélyeket Indiában, melyről a CNN is hírt adott: a háromhónapos Rahul, aki Villupuramban él szüleivel, rövidke élete során immár negyedszerre égett meg titokzatos módon. Rahulnak a fejétől a vállán át az oldaláig, a testének mintegy tíz százaléka szenvedett súlyos égési sérüléseket. Több szemtanú is állítja: a kisbaba teste spontán gyulladt ki; és nem először - az első eset a kisfiú kilencnapos korában történt.  Rahult, a "tűzfiút" jelenleg gondos ápolás mellett megfigyelés alatt tartják a kórházban, készen arra is, hogy bármikor közbeavatkozzanak, ha ismét lángba borulna a teste.

Forrás: Northfoto
A kis Rahul

Ugyan Rahul kezelőorvosa a spontán emberi önégést csak kacsának tartja, a történelem során csaknem 200 esetet jegyeztek fel erről a hátborzongató és szinte kivétel nélkül halállal végződő jelenségről. A tudomány számára túlságosan bizarr, és ismert módszerekkel megmagyarázhatatlan, hogy az emberi test meglepően rövid időn belül úgy égjen el, hogy közben a környezetben található éghető tárgyakban nem keletkezik kár. Ahhoz, hogy a hús hamuvá égjen, 1000 Celsius-fok és legkevesebb egy óra szükségeltetik, de ekkor még a csontok bőven tartják magukat - a spontán önégésben elhunytak maradványai ellenben azt sugallják, a belülről felemésztő, ismeretlen eredetű, "steril" tűz jóval hatékonyabban dolgozik.

Az első hitelesnek tekinthető, dokumentált esetet a veronai Cornelia Baudi grófnő haláláról jegyezték fel 1731-ben. A lelkésze vallomásából tudhatjuk, hogy Cornelia lefekvéshez készülődött, és csaknem egy órán keresztül beszélgetett a szolgálójával. Reggel, mikor a lány fel akarta kelteni, szörnyű látvány fogadta. Ahogy a Gentlemen's Magazin írta: "A szoba padlóját valami ragadós, nehezen eltávolítható nyálka lepte be... az ablak alsó részéről pedig valami szokatlan szagú, zsíros, undorító sárgás lé csurgott." Bár a szobát korom borította, az ágy sértetlen volt, sőt, a lepedők is össze voltak hajtva, mutatva, hogy a borzalom már azután következett be, hogy a grófnő felkelt és beágyazott. Az ágytól egy méterre volt egy kupac hamu, két érintetlen harisnyás láb, valamint a grófnő feje...

A spontán gyulladás áldozataiban és a tragédia körülményeiben csak kevés közös vonás található: az áldozatok között sok az idős, beteg vagy alkoholos befolyás alatt álló személy, akik valószínűleg nehezen tudnának elmenekülni a lángoktól. A kutatók dolgát az is nehezíti, hogy az öngyulladást csak nagyon kevesen élik túl, így homályban tapogatóznak a tragédiát megelőző pillanatokban történteket illetőleg.

Az egyik frissnek mondható eset egyébként Rahulhoz hasonlóan szintén egy kisfiúval esett meg, 1990-ben, Kínában: a négyéves srácot a nagymamája kórházba vitte, mert a gyermek hirtelen több helyen égni kezdett, sőt, még a betegfelvétel alatt is többször füst csapott fel a testéből. A döbbent orvosok véleménye szerint a fiú teste olyan volt, mintha erős elektromos áram haladt volna át rajta. Nagyon hasonlót élt át az amerikai öngyulladás-túlélő Peter Jones is, aki "Az ok: ismeretlen" című tudományos ismeretterjesztő műsorban nyilatkozott furcsa élményéről.  Egy napon belül kétszer is füstölni kezdett a bőre, és mindannyiszor furcsa, fémes ízt érzett a szájában.

A spontán emberi önégést sokan sokféleképpen próbálták megmagyarázni, de összességében elmondható, hogy a tudomány bicskája beletörött a jelenségbe (amit a természetfeletti erőkben hívők sokkal egyszerűbben, isteni büntetésre, démonokra vagy szellemekre hivatkozva magyaráznak). Néhány lehetséges elmélet azonban megkísérli leleplezni a titkot: ezek közül mutatjuk be a legizgalmasabbakat.

Az emberi kanóc

David Gee angol professzor elmélete azért érdekes, mert az egyetlen, amit laboratóriumi körülmények között sikeresen teszteltek is. Gee professzor azt állította, hogy a tűz nem belül keletkezett, ahogy a maradványok sejteni engedik, hanem kívül: valójában a ruházat gyullad meg, elpárologtatja a testből a vizet, ami nélkül egy zsíros, faggyúhoz hasonló anyag marad a szövetekből. Az égő textília ezzel, mint valami kanóc, tovább táplálja a lángokat. Az elméletet takaróba csavart disznóval modellezték, és öt órán keresztül tartó égést követően a disznónak még a csontjai is elporladtak, miközben a környezetet aránylag megkímélte a tűz. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg a spontán emberi önégések egy része baleset volt, vagy gyilkosság nyomait tüntették el a tűzzel. Ugyanakkor a különösen rövid idő alatt elégő áldozatok eseteire nem ad magyarázatot a tetszetős elmélet.

 

Thinkstock

Az emberi üzemanyagcella

Heymer nevéhez fűződik az ismeretlen kémiai reakciót feltételező elmélet. Az egykori angol tűzoltó úgy gondolta, hogy az önégés azzal indul be, hogy az emberi test egy részén a víz oxigénre és hidrogénre bomlik szét. Ha a hidrogén lángra kap, villámgyorsan elemészti az oxigént és egy láncreakciót hoz létre. A folyamat sejtről sejtre terjed, méghozzá olyan gyorsan, hogy a lángba borult test környezete sértetlen marad.

Gázos elmélet

Dr. Joyce Nelson állatoknál figyelte meg, hogy mire képes az emésztőrendszerben képződő metán, amennyiben nem sikerül szabad utat törnie magának a szervezetből (ha ez a gáz veszélyesen felhalmozódik kérődző állatok szervezetében, az állatorvosnak kell néha megcsapolnia - egy bemetszéssel). Az emberből a szellentés során távozó metán köztudottan erősen éghető anyag, el lehet képzelni, mi történik, ha valamilyen módon lángra kap (ezt elkerülendő, ne tartsuk vissza...).

Gömbvillám a testben

A hasonlóan misztikus gömbvillámot is összefüggésbe hozták már az öngyulladásokkal: eszerint a körülmények szerencsétlen összjátékának eredményeképpen a testen belül keletkezik egy hatalmas energiájú gömbvillám. Ez magyarázat lenne a gyors és heves égésekre.

Psziché hő elmélet

Ha a keleti jógik és különböző harcművészek képesek radikális módon csökkenteni vagy növelni testhőmérsékletüket a tudatuk segítségével, akkor kell lennie egyfajta hőszabályzó központnak az emberi szervezetben. Talán lehetséges, hogy ez a hőszabályzó akad ki a spontán önégéseknél.

Dimenziós karambol

Ez az elmélet már végképp a sci-fi világába kalauzol minket: ha több térdimenzió létezik, akkor nem kizárt, hogy ezek egymásba csúszhatnak, és az ütközés során nagy mennyiségű hő keletkezhet. Amennyiben ez az ütközés egy személy testén belül történik, azt akkora hőenergia éri, hogy helyben elég. A dimenziók ütközése azonban nem ad magyarázatot az ismétlődő öngyulladásokra, mint amilyen - állítólag - a bevezetőben említett Rahul esete is.

Milyen apa lesz a pasid? A horoszkópja eláruljahttp://www.life.hu/tested-lelked/20130812-ezoteria-es-csillagjegy-apahoroszkop-horoszkopja-elarulja-milyen-apa-lesz-a.html A legizgalmasabb erdélyi legendákhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130812-erdelyi-legendak-maros-es-olt-legendaja-szent-annato-keletkezese-.html A legfélelmetesebb kísértetvárosokhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130814-centralis-bozodujfalu-bhopal-wittenoon-a-legremisztobb-kisertetvarosok.html Sorozatgyilkosok szoknyábanhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130813-karla-homolka-helen-patricia-moor-jancso-ladani-piroska-sorozatgyilkos.html