Fordított PIN kód a rablók ellen - mi az igazság?

PIN-kód biztonság kód bank bankkártyacsalás bankkártya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu sorozatában olyan híreket, történeteket, összeesküvés-elméleteket vizsgálunk meg, amelyek nagy népszerűséget érnek el az interneten - ám cseppet sem biztos, hogy mindig (teljesen) igazak. Nézzük, mi a helyzet a fordított PIN kóddal!

A közösségi oldalakon és lánclevelekben szép karriert futott be az a figyelemfelkeltő és közérdekűnek tűnő információ, melyben arról tudósítottak, mi a teendő, ha ez embert elkapja egy rabló, miközben épp pénzt készül felvenni a bankautomatából. (Vagy valamelyik belvárosi szórakozóhely verőlegényei cibálják oda az irreálisan túlszámlázott szolgáltatás kifizetése fejében - mint ahogy ez többször előfordult a közelmúltban, főleg külföldiekkel).

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

> PIN KÓD FORDÍTVA (jó tudni)
> Ha egy rabló arra kényszerítene, hogy ATM-ből pénzt vegyél ki, értesítheted a rendőrséget, ha a PIN kódodat fordítva adod meg.
> Pl. ha a PIN kódod 1234, írd azt, hogy 4321.
> Az ATM felismeri, hogy a PIN kódot fordítva adtad meg, mint ahogyan az a kártyádon van. A gép ugyan kiadja a kért összeget, de anélkül, hogy a rabló tudná, a rendőrség azonnal a segítségedre jön.
> Sajnos, ezt ritkán használják az emberek, mert nem tudnak róla.
> KÉRLEK, ADD TOVÁBB!

Így hangzott a neten terjedő információ, amit aztán sokan megosztottak, hiszen nyilván senki sem szeretne mások számára önszántán kívül pénzt felvenni a saját számlájáról, plusz amolyan érdekességként is jól hangzott. A dolog aztán tovább burjánzott, és egyes vadhajtásaiban olyan összeesküvés-elméletekig is eljutott, hogy ezt az információt a bankok azért nem közlik előre az ügyfelekkel, mert ilyenkor nekik kell fizetni utólag a rendőri kiszállást, így nem érdekük megvédeni a számlatulajdonosok pénzét.

Nos, zárjuk rövidre a témát: ez az egész, úgy ahogy van, egyáltalán nem igaz. Mindenki nyugodtan kipróbálhatja, üsse be fordítva az ATM-nél a PIN kódját, nem fognak jönni a rendőrök, csupán a gép fog jelezni, hogy téves a számkombináció. Eleve merész elképzelés, hogy a rendőrségnél készenléti egységek várakoznának csak arra, hogy hátha valakit egy ATM elé kényszerít egy rabló (mert hogy a többi rendőrnek van épp elég dolga, azt tudjuk), plusz arra sem tér ki az elmélet, hogy mi van azokkal a kódokkal, amelyek visszafelé is ugyanúgy néznek ki (például 1221, 5555).

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Hogy hivatalos forrást is idézzünk az álhír cáfolatára, álljon itt az a közlemény, amelyet az OTP Bank tett ki a saját honlapjára a PIN kódokkal kapcsolatban:

"Felhívjuk figyelmét, hogy bizonyos híresztelésekkel ellentétben, amennyiben fordítva adja meg PIN kódját bármely ATM-nél, a készülék nem küld riasztást a rendőrségnek, és nem adja ki a kért összeget. A PIN kód beütésekor a rendszer ugyanis azt vizsgálja, hogy a megfelelő számkombinációt használja-e, így amennyiben azt fordított sorrendben üti be, a bankjegyautomata téves kódként értelmezi és többszöri hibás kísérletet követően nem adja ki a kártyát."

Egyetlen apró igazságmorzsa azért van az egész álhírben (mint általában a különböző összeesküvés-elméletekben): a kilencvenes évek óta Amerikában többször kísérleteztek ilyesfajta védelem kidolgozásával a bankautomatás rablók ellen - azonban soha, sehol nem vezették végül be, épp azért, mert egyáltalán nem tűnt hatékony megoldásnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.