Pinokkió-szindróma: így hat ránk a hazugság

2013.09.04. 21:25

Mindenki tudja, hogy Pinokkiónak megnőtt az orra a hazugságtól - ha nem is ilyen látványosan, de a füllentés (vagy az igazság elhallgatása) tényleg kedvezőtlenül hat a testünkre és a lelkünkre egyaránt.

Sok kellemetlen helyzetet okozhatunk azzal, ha hazudunk, ráadásul magunknak is rengeteget árthatunk vele, akár rendszeresen, akár alkalomszerűen másítjuk meg az igazságot. Erre a tudósok is felfigyeltek, és átfogó vizsgálatba fogtak Anita Kelly pszichológus vezetésével. A szakemberek hazugságvizsgálót bevetve faggatták a kutatás 18 és 71 év közötti résztvevőit, közben pedig élettani funkcióikat is szemmel tartották. A hazugság fokozza a szervezetre nyomást gyakorló stresszt, szaporábbá teszi a pulzust, felszínesebbé a légzést, hosszabb távon pedig ingerültséget, hangulatzavarokat, fejfájást, sőt, torokfájást is okozhat.  

Forrás: Thinkstock

Mindenki így kezdi!

Gyerekkorban a hazugság, a füllentés egyáltalán nem tekinthető kórosnak, már csak azért sem, mert az intelligencia és a kreativitás egyik fokmérője lehet. Már 5-6 éves korban igen ügyesen bánnak a szavakkal a gyerekek, ilyenkor azonban mindenféle hátsó szándék nélkül teszik ezt. Baj akkor van, ha ez a későbbiekben is megmarad, annak ellenére, hogy tudják, hazudni nem helyes dolog. Ezt elkerülhetjük, ha a gyerekek tudják, hogy nyugodtan elmondhatják nekünk az igazat, még akkor is, ha rosszban sántikálnak. A rossz szülői reakció sokszor hallgatásra vagy újabb hazugságra ösztönzi a gyereket, aki - kerülve a felelősségvállalást - egy életre hazugságcsapdába kerülhet.

Készül a kelepce

Persze nemcsak az jár rosszul, aki hazudik, hanem az is, akit becsapnak. Ha ismered a legfőbb jeleket, leleplezheted a lódítókat, és megúszhatod a kínos helyzeteket. Az egyik fő ismertetőjel a szűkszavúság, hiszen a füllentő - aki így próbálja minimálisra csökkenteni a lebukás esélyét - nem szívesen bonyolódik bele a részletekbe. Érdekes, hogy a másik véglet is megfigyelhető: azért, hogy elterelje a figyelmedet a megmásított tényről, a jelentéktelen apróságokban szívesen elmélyed - színesen leírja például, hogy hol járt, kivel találkozott, milyen volt az időjárás, stb., azt azonban nem köti az orrodra, hogy pontosan mi is történt. Résen kell lenned akkor is, ha feltűnik, hogy a beszélgetőpartnered elismétli a kérdésedet vagy gyakran visszakérdez. Úgy tesz, mintha nem értené, mire akarsz kilyukadni, ezzel is időt nyerhet a hazugság tökéletes kidolgozására.

Forrás: Thinkstock

A filmekből jól ismert hazugságvizsgálók használata során is különböző pszichofiziológiai változókat mérnek - ilyen például a légzésszám vagy -mélység, valamint a pulzusszám stb. -, amikből következtetni lehet arra, hogy az illető valótlanságot állított. Ezeken kívül számos olyan jel utalhat hazugságra, amit műszerek nélkül is észrevehetünk: ilyen a testtávolság - ha valakitől olyat kérdezünk, amitől távol akar tartani bennünk, kissé hátradől, mielőtt válaszolna. Árulkodó ezeken kívül a szemmozgás, a szóhasználat, a nyelvhelyesség és több apró gesztus is.

Stresszhelyzetre utal a fokozott verejtékezés, a száj kiszáradása vagy a szem hirtelen fényessé válása, ami mind arra utal, hogy a másik izgul a kérdések miatt. A feszültebb helyzetekben a hajszálerek átmérője is megváltozik, ezért viszketés alakulhat ki, de az illető el is vörösödhet vagy épp sápadttá válhat. A kiképzett hírszerzők vagy terroristák profi módon próbálják leplezni a hazugság jeleit, azonban egyes mikromimikai mozgásokat nem lehet tudatosan felülírni, ezért a videóra rögzített és lassított felvételként visszanézett beszélgetések során még ők is leleplezhetők.

Szerencsétlen lottónyertesekhttp://www.life.hu/tested-lelked/20130902-szerencsetlen-lottonyertesek-elherdalt-vagyonok.html Hasfelmetsző Jack nő volt?http://www.life.hu/tested-lelked/20130902-hasfelmetszo-jack-no-volt-london-gyilkossagok.html Pénzhoroszkóp szeptemberrehttp://www.life.hu/tested-lelked/20130829-penzhoroszkop-szeptemberre-ezoteria-csillagjegy.html
hazugságfüllentésigazságpinocchio-szindróma