asztrológia csillagjegy bolygó ezotéria Plútó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az év asztrológiai eseményeinek a lassú mozgású bolygók jegy-, illetve irányváltásai számítanak. Szeptember 20-án az eddig retrográd mozgást végző Plútó ismét direkt mozgásba lendül, így érdemes áttekinteni a (kis)bolygóhoz kapcsolódó ismereteket és tévhiteket, valamint a várható hatásokat.

A Plútót az asztrológiával felületesen foglalkozók hajlamosak a bolygóvilág rosszfiújaként számon tartani. A kicsi, de erős provokátor, a sötét oldal megtestesítője. Ő az a bajkeverő, aki nem válogat az eszközökben, ha valamit el akar venni tőlünk, és akivel szemben védtelennek és gyámoltalannak érezzük magunkat. Ráadásul Plútó az alvilág ura: ugye dereng a mitológiából az a sztori, amikor egy szép, ártatlan szűzlányt, Perszephonét elragadott az anyjától, és erőszakkal birodalmába hurcolta?

Árnyaljuk egy kicsit a vele kapcsolatos képet!

A Plútó az újkori nyugati asztrológia rendszerében viszonylag újoncként van jelen: 1905-ben Percival Lowell már kiszámította a létezését, de nem vette észre a szokatlanul halvány fényű égitestet. 25 év után Clyde W. Tombaugh azonosította, de a kisbolygó PL jelölését egykori kutatója előtti tisztelgésként, annak monogramjából kapta. Eleinte még neve sem volt: a csillagászok többek között eljátszadoztak a gondolattal, hogy Minerváról, a tudás istennőjéről nevezzék el, de végül egy 11 éves kislány javaslatára Plútó lett a neve - a kislánynak egyébként esze ágában sem volt az alvilág ura előtt tisztelegni; Mickey egér kutyája volt rajongása igazi tárgya, akinek nevét a "csillagok közé írta" volna. A Plútót felfedezését követően 76 éven át bolygóként tisztelhettük, de 2006-ban a kisbolygók közé sorolták - vagy minősítették le.

Forrás: nasa.com, wikipedia
Forrás: nasa.com, wikipedia

A Plútó tehát a 20. század első évtizede óta kapott helyet a csillagászatban, majd az asztrológiában. Asztrológiai hatásait még nem sikerült tökéletesen feltérképezni, a teljes zodiákust ugyanis 248 év alatt járja körbe; vagyis felfedezése óta még nem járta végig az összes állatövi jegyet. Jelenleg a Bakban járva gyúrja át a világ társadalmi, valamint gazdasági rendszereinek működését, és rendezi át a hatalmi viszonyokat. Az asztrológia a Plútót a Mars magasabb rezgésének tartja, és óriási energiákat tulajdonít neki - az állatövi jegyek közül a Skorpióhoz, annak második vezérbolygójaként társítják.

A hozzá kapcsolódó asszociációk végletesek: születés és halál, rombolás és építés, tudatalatti és magasabb szellemiség, végzet és újjászületés, hatalom és bukás, manipuláció és téveszmék, vallás és pszichológia. Valójában a Plútó magát az élet körforgását, az állandó átalakulás szükségszerűségét is jelképezi: az új kezdetekhez a régi rendszerek vége szükséges. Perszephoné története ugyanis nem ért véget az elrablásával: az ártatlanság vége volt a záloga annak, hogy az alvilág úrnője, mélyebb tudás birtokosa és komoly hatalom gyakorlója lehessen. A Plútó a hasznos tapasztalatokat szenvedésen keresztül adja. Épp ezért a Plútó "közbenjárására" elért eredmények - mint Perszephoné szimbolikus története is mutatja - tartósabbak.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Plútó az alvilág őrzője és a föld gyomrában rejtőző ásványoké is - lehet azt mondani, hogy csak azért, mert rejtve, a mélyben vannak, ne érnének sokat ezek a kincsek? Nyilvánvalóan nem, sőt, értéküket emeli, hogy nehezen lehet hozzájuk férni. Ugyanez a helyzet az ember tudatalattijában rejlő késztetésekkel és erőkkel, melyeket Plútó ural.

Mit jelöl a horoszkópban?

A Plútó - nagyon egyszerűen fogalmazva - azt jelöli a horoszkópban, hogy milyen jellegű elfojtásokkal, félelmekkel kell megbirkóznunk, és mit kell elengednünk a boldogsághoz. Kétségkívül válsághelyzetekre, traumatikus életterületekre utal, de ez nem annyira fenyegetés, mint inkább lehetőség.
A Plútó olyan átalakulásokat kényszerít ki, melyek pozitív irányba visznek ugyan, ám a sorsfordító változást egy - szükségszerű - összeomlás előzi meg. A Plútó valójában saját legbensőbb félelmeinkkel szembesít bennünket, és ha nem hozzuk felszínre ezeket a démonokat, hát olyan helyzetet teremt, amiben kénytelenek vagyunk megbirkózni velük. Ez első olvasatra szörnyen hangzik, de a plútói átalakulás - hasonlóan a tisztítótűzhöz - egy sokkal pozitívabb élethelyzetbe vezet. Aki pedig nem áll görcsösen ellen neki, annak korántsem lesz annyira fájdalmas élmény a változás.

Tipp: Nézd meg a horoszkópodban, hogy melyik házban áll a Plútó! A ház által jelölt életterületen kell leküzdened a benned munkáló félelmet az érvényesüléshez. Ha például a Plútó a 2-es házban áll, akkor az anyagi javakat övezheti gátló szorongás, ha a X. házban, akkor a szakmai boldogulásod élheted meg időről időre traumatikusnak, ha pedig a 11-ben, akkor a függetlenség iránti vágy vagy a közösségi élet állíthat feladatok elé.


Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Azáltal, hogy a Plútó mozgása - szeptember 20-tól - direktbe fordul, a hatásai felerősödnek. Egyáltalán nem biztos, hogy nálad épp most aktuális a plútói változás, ám ha mégis, akkor azt könnyű lesz felismerned, mert az átalakítandó életterületedet illetőleg azt fogod érezni, mintha kirántották volna a lábad alól a talajt. Mit tehetsz?

Ne kapaszkodj görcsösen a régibe, engedd el a változással kapcsolatos félelmeidet és fenntartásaidat, és mindenekelőtt légy nagyon őszinte magaddal. Ha a Plútó el akar venni tőled valamit, jobban jársz, ha nem kényszeríted arra, hogy kicsavarja a kezedből, hanem önként átengeded neki. A helyébe, hidd el, jobb jöhet, még ha más is lesz, mint a régi.

Azáltal, hogy hosszú pályája során egy-egy jegyben akár évtizedeket is tartózkodik, egész generációkat kényszerít a Plútó gyökeres változtatásokra. Az 1971 és 1984 között például a párkapcsolatokat uraló Mérleg jegyében állt a kisbolygó. Sokáig elátkozott generációként tekintettek a korosztály tagjaira, hiszen valóban feltűnően sok szingli, gyermekét egyedül nevelő, vagy éppen elvált került ki a soraikból. A Plútó megújító krízisének hozadékaként azonban ma már egyrészt elfogadottabbá vált a szexuális igények megélésének szabadsága, másrészt senkit nem néznek le amiatt, ha egy hazug viszonyból kilép. A párkapcsolatoknak és a magánéletnek pedig számos új formája vált széles körben elfogadottá a patchwork családtól a mingliken át az élettársi viszonyig.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.