Eredetileg Tirol lakosságát akarták kutatni, amikor a DNS mintákat vizsgálva érdekes összefüggésre bukkantak az innsbrucki tudósok.

Ötezer év magányosság után úgy tűnik, megtalálták a jégbe fagyott Ötzi családját. Az 1991-ben felfedezett holttest körüli kutatások által nemrég a tudósok összesen 19, ma élő osztrák férfit azonosítottak, akik rokonságban állnak Ötzivel.

Forrás: AFP

Az Innsbrucki Igazságügyi Orvostani Intézet eredetileg Tirol lakosságát akarta kutatni, amikor rábukkantak az érdekes összefüggésre. Bár a 19 tiroli ember semmit nem tud a különleges rokoni kapcsolatról, Walther Parson, a kutatás vezetője azt mondta, Ötzi és a tiroli férfiak őse 10-12 ezer évvel ezelőtt élhetett. Dr. Parson elmondása szerint a DNS-nek vannak olyan részei, amelyek változatlanul továbböröklődnek. Változás csak mutációval jön létre, innentől pedig a mutáció tovább öröklődik. Kutatók megállapítása szerint Ötzi azonos mutációkat örökölt, mint a 19 tiroli férfi. Ez a haplocsoport (ahogy az azonos mutációkat öröklő emberek csoportjait nevezik) eddig csak a Közel-Keleten fordult elő, Európában - Tirolt kivéve - igen ritkának számít.

Nigella műsora hizlal? Egy kutatás szerint igenhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121115-egy-kutatas-szerint-hizlalnak-a-fozos-tevemusorok.html Sztárok az AIDS-kutatásérthttp://www.life.hu/legykepben/napfotoja/20121012-sztarok-aidskutatasi-alapitvany-amfar-sarah-jessica-parker-katy-perry-kate.html Így kapták a színek a nevüket - Érdekes kutatási eredmény látott napvilágothttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120418-igy-kaptak-a-szinek-a-nevuket-erdekes-kutatasi-eredmeny.html Meglepő kutatás: a túlzott kekszfogyasztás miatt szőrös lesz az arcunkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111208-a-tulzott-szornovekedes-meglepo-okai.html Dr. Czeizel: Az ősember éhezett - ezért vagyunk most kövérekhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120705-dr-czeizel-az-osember-ehezett-ezert-vagyunk-most-koverek.html Az egészség titka az ősember étrendjében rejlikhttp://www.life.hu/lifecoach/20101203-ne-divatbol-legyel-paleo.html