A pszichológia sokat kutatott kérdéseinek egyike a szerelem különleges témája. Egy híres szerző, John Lee azt kereste, hogy vannak-e szerelmi típusok. Kérdőívekkel és más módszerekkel vizsgálódva azt találta, hogy több szerelmi alaptípus létezik, amelyek tiszta esetben ritkán jelennek meg, inkább egymással keverednek.

A típusok közül a leggyakoribbat és talán a legmarkánsabbat Érosznak nevezte el. A kérdőíves kutatások azóta feltárták az "erotikus" szerelmes személyiségének jellemzőit. Akár nőről, akár férfiról legyen szó, ő a külső megjelenésre, a szépségre és a fizikai vonzerőre összpontosít és ez a legfontosabb számára. Nem igazán érdekli az összeillés pszichológiai oldala, a jövő vagy az anyagiak. Hirtelen, első látásra esik szerelembe, ő az, akit "Ámor nyila" eltalál és azon nyomban fellángol benne a szenvedély. A kapcsolatban korán megjelenik a szex, amikor is gyorsan "monogámmá" válik, és már csak az adott személlyel tudja elképzelni a szerelmet - legalábbis amíg véget nem ér a kapcsolat.

Thinkstock

Olyan, mintha fantáziavilágban élne, felnagyítja és eltúlozza imádottja külső és belső vonásait. Egy ideális párt keres, általában el is tudja mondani vagy le is tudja írni, hogyan néz ki az az ember, akibe szerelmes tud lenni. Ha találkozik ezzel a személlyel, akkor villámcsapásszerűen bele is szeret. A házasságot örökké tartó mézesheteknek látja, a szexet pedig az elképzelhető legnagyobb esztétikai élménynek. Nagyon érzelmes, sőt érzelgős, valójában egy elérhetetlen eszményt kerget, ami a valóságban nem található meg. Ezt a képet vetíti rá az újabb és újabb kapcsolatokra. Önértékelése magasabb az átlagnál, mert intenzív érzései és a szerelemre, a hódításra tett erőfeszítései jelentős énerőt és energiát igényelnek. A szerelem kölcsönös érzései és a sikerek is hatékonyan növelik magabiztosságát.

Érzelmei azonban rövidtávon lángolnak, hiszen a valóság fényében átváltoznak az elképzelt eszményképek. Ez ahhoz vezet, hogy a szerelem múltával önmagát is üresnek érzi, a kalandot pedig csalódottság és rosszkedv kíséri. Egyre érzékenyebbé válik a partner apró hibáira és szépségfoltjaira, egyre kritikusabb lesz iránta. Az Éroszt megjelenítő tiszta típus lelke reménytelenül és nyughatatlanul romantikus, sosem talál megnyugvást és beteljesülést. Aki jobban megismeri, lelke mélyén naivnak és szentimentálisnak fogja tartani. Olyan embernek, aki csalódásra ítéltetett mindaddig, amíg személyiségfejlődésében meg nem haladja ezt a stádiumot. Többé-kevésbé hitelesen jeleníti meg ezt a típust Rómeó alakja vagy a Titanic, illetve a Pretty Woman című filmek hősei.

Fehér Ház: hazajáró elnökök kísértenekhttp://www.life.hu/tested-lelked/20131025-feher-haz-hazajaro-elnokok-kisertenek.html A praktikus szerelem pszichológiájahttp://www.life.hu/tested-lelked/20131025-szerelem-es-parkapcsolat-a-praktikus-szerelem-pszichologiaja.html A bolíviai Boszorkánypiac legendájahttp://www.life.hu/tested-lelked/20131015-ezoteria-es-rejtely-a-boliviai-boszorkanypiac-legendaja.html A második házasság kihívásaihttp://www.life.hu/tested-lelked/20131015-parkapcsolat-es-szerelem-a-masodik-hazassag-kihivasai.html