nevelőszülő válás mostohagyermek kapcsolat bizalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A második házasság számtalan kihívás elé állítja az összes érintett személyt: a szülőket, a gyerekeket és a "mostohákat", azaz nevelőszülőket egyaránt. A pszichológiai kutatások sokféle tanulságot tártak fel, ami segítséget nyújthat ezek megoldásában. Íme néhány bizalomépítő tipp a Life.hu-tól.

Fogadd el, ha nem fogad el a kicsi

Időrendben talán a legelső teendő, hogy a felnőttek beszéljék meg előre, milyen szerep jusson a nevelőszülőnek a gyermekek nevelésében. A gyerekeknek sokféle változáshoz kell alkalmazkodniuk, amibe a személyi kérdéseken túl az otthoni szabályok is beletartoznak. Még ha meg is próbálja ugyanazokat a szabályokat követni a szülő és a nevelőszülő az új otthonban, mint a korábbiban, akkor is másként válaszolnak a gyerekek a nevelőszülő viselkedésére, mint szüleikére. Ezt előre lehet látni és muszáj a nevelőszülőnek tudatosítania magában.

Forrás: Thinkstock

Szólítson úgy, ahogy ő szeretne

Nem szabad előírni, hogy a gyermek "apunak" vagy "anyunak" szólítsa a nevelőszülőt, hiszen a nevelőszülő valóban nem azonos a valódi szülővel. A nevelőszülőnek tiszteletben kell tartania a gyermek előtt a szülő személyét és a gyermek érzéseit, kötődését a valódi szülő felé. Természetesen minden szabály alól van kivétel, és ha a gyermek kéri vagy teszi spontán módon ezt, akkor a nevelőszülő elfogadhatja a megszólítást - tisztázva azonban, mindannyian tudják, ki a valódi szülő, de a szeretet jeleként megengedik a gyermeknek vágyai teljesítését.

Szavakkal simogasd

A fizikai intimitással (érintés, ölelés, simogatás) csak fokozatosan szabad a nevelőszülőnek megközelítenie a gyermeket. A kutatások szerint a lányok és a fiúk is inkább a szóbeli közeledést (dicséret, elismerés) részesítik előnyben, mint a puszit vagy az ölelést. Ez természetes és normális jelenség, amit minden nevelőszülőnek érdemes előre tudnia. A gyerekek életkora alapvető tényező. A kutatások szerint kisebb gyerekekkel könnyebb új családot létesíteni, mint a serdülőkkel, mert könnyebben elfogadják a változásokat. A legnehezebb a 10-14 év közötti serdülők beilleszkedése, mert egyébként is önálló identitásuk kialakításával foglalkoznak és a szülőkről való leválás időszakát élik. Emellett azonban mégis sok törődést és figyelmet igényelnek. A nagyobb kamaszokkal azért könnyebb, mert ők már önállóbbak, kevesebb szülői gondoskodásra van szükségük, és külön élettel, önálló társasággal és programokkal rendelkeznek.

Forrás: Thinkstock

Extra tipp: Az is lényeges, hogy az új házasok egymással is foglalkozzanak az esküvő után - még akkor is, ha gyerekek nagyon megnehezítik ezt. Kapcsolatuk ugyanis az új család működésének záloga. Meg kell találniuk annak módját, hogy rendszeresen kettesben legyenek és csak egymással foglalkozzanak, például randevúzzanak vagy elutazzanak a gyerekek nélkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.