Sztankay Ádám párkapcsolat válás család
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lelépett, tiszta sor. De ki a pasija? Kivel kel, kivel fekszik, kivel osztja meg a mindennapokat? És én? Én mit rontottam el? A marcangoló önvád ellen be lehet vetni whiskyt, atyai jótanácsot, pszichológust, de az eredmény ugyanaz: kong a lakás az ürességtől a másik nélkül.
left

Tíz perce voltam elhagyva, amikor felhívott a húgom, Saci: élek-e? Kiderült, Petra már a kocsijából rácsörgött, és kérte: vigyázzon rám. Hasadozó személyiségem legpuhányabb karaktere meghatva agyalni kezdett: hogy lehetne visszacsinálni ezt az egészet? A többi - például a sértett, vagy a rideg macsó - tiltakozott. Bár azok sem túl őszintén. Ha édesanyám él, biztosan hozzáfutok, hogy megmutassam a friss bibit. De csak apámhoz mehettem, ahol persze már ott volt Saci is. Az öregem elsütötte nosztalgikus poénját. Vigyorogtam, hogy lássák: jól vagyok. Egyáltalán nem voltam jól. Ám édesapám belefeledkezett az elképzelt lehetőségbe: milyen lenne, ha maga is átélhetné ezt az izgi helyzetet? Saci viszont levette, hogy a bátyja szétesőben. Vigaszaitól nem állt le a folyamat.

Anélkül, hogy tudta volna: Petra érvrendszerére épített, aki ugye nem sokkal előbb vágta a fejemhez, hogy már az esküvőnk is hazugság volt. A tesóm azzal jött: mindenki tudta, hogy nem illünk össze. Petra korábbi kirohanását - tagadott mindent, ami jó volt - erős felindulásának tudtam be. Aztán az első napokban azzal kellett szembesülnöm, hogy nem csupán a rokonaim, de legtöbb barátom is azt gondolja: házasságom merő félreértés volt. Azzal vigasztaltak: Petra egyáltalán nem az a nő, akinek én láttam, és sokkal kevesebbet ér annál, mint amennyire tartottam. Kvázi: én egy idióta vagyok, de akivel hosszú éveket lenyomtam, az még nálam is hülyébb. Ha mindezt komolyan veszem: egyenes út a zárt osztályra. Nem volt könnyű nem komolyan venni. Puszit akartam a bibire, erre sóval dörzsölték.

Mindenesetre már apámnál védőbeszédet tartottam Petra mellett, magamat okolva a történtekért. Vagyis kapásból elkövettem az első olyan baromságot, amely ugyancsak megnehezíti a gyógyulást: csukafejes az önvádba. Monológom végén a húgom annyit kérdezett: "Ki a pasija?" Nem volt rossz kérdés, a válaszom viszont - férfiasságom szempontjából - nyomorúságos: "Mindegy, a faszi csak okozat, de nem ok." Valljuk be: magam is Petra érvrendszerét használtam. Azért Saci felvetése lassan-lassan működésbe hozta hiúságomat. Hajnalonként hideg verejtékben ébredtem: ki a faszi, és mit csinálhatnak éppen? Volt ötletem.

Összegezve az első napok történéseit: mostam, mint egy mosónő, női ruhákat szállítmányoztam Petra húgához, női alsóneműket gyűjtögettem a kocsimban, napi másfél-két kilót fogytam, zsinórban cigarettáztam, elcsesztem pár ezer forintot pszichológusra, pluszmelók után kuncsorogtam a barátaimnál - meghallgatva irritáló elemzéseiket a helyzetemről. Ugyanakkor folyamatosan rettegtem attól, hogy előbb-utóbb kommunikálnom kell Petrával. Vajon melyik énem lesz ott? A nyafis, a sértett vagy a bunkó macsó? A lakás baromi üres volt Petra nélkül. Egyfelől. Másfelől: az esti whiskyk - hát igen, de nappal semmi - átmenetileg lenyugtattak, és egész világos gondolatokat hoztak.

Eszembe jutott: tök mindegy, hogy ki csiholt végül szikrát a gyújtózsinór végére. Hiszen közösen tömködtük a dinamitot házasságunk réseibe. Egyikünk túlbuzgó karrierizmusa elfedte nőiességét, játékosságát. A másik kényszeres tutujgatásával ment szétgályázott párja agyára. És ez csak a felszín: az egyik probléma alatt ott a másik, más jellegű. Ami kínosabb: nem találtam egyet sem, amely puszta létezésével megakadályozhatta volna, hogy megbeszéljük a dolgokat. Következésképen: végül csendjeink, félrebeszéléseink vetettek szét mindent. Az ostoba dac. Amely gyerekes önzésből, büszkeségnek képzelt önteltségből fakadt. Persze azt is gondoltam: ha a pasi tizenkét évvel idősebb, akkor az infantilizmus túlburjánzásáért mégis csak neki jár a nagyobb farbarúgás. Sorstól, Jóistentől, akárkitől. Amikor két hét hallgatás után Petra felhívott, én tőle kaptam még egy jókorát.

Sztankay Ádám

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.