szeretkezés szex fájdalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeretkezés alatt sok minden okozhat fájdalmat, azonban maga a jelenség semmiképpen sem elhanyagolandó és banálisnak sem nevezhető. Hiba, ha nem foglalkozunk vele.

Segítünk átgondolni, mi okozhatja a problémát, de a kezeléséhez mindenképpen kérj szakorvosi, orvosi segítséget.

iStockPhoto
iStockPhoto

1. Hüvelyi fertőzés

Az egyes hüvelyfertőzéseket okozó gomba, a Trichomonas különösebb tünetek nélkül lappang a szervezetünkben. Nemi érintkezés alatt a hímvessző, mondjuk így, kidörzsöli a hüvely nyálkahártyáját és szúró, égő, kellemetlen és fájdalmas érzést kelt a nőben. A másik, hasonló tüneteket okozó fertőzés a nemi szervek herpesze.

2. Hüvelyi irritáció

Sok termék tartalmaz a hüvely nyálkahártyáját izgató anyagokat, amik végül hüvelyi irritációt okozhatnak, és a szeretkezés emiatt kényelmetlenség-érzettel vagy fájdalommal jár. Irritációt okozhatnak:

- Különböző fogamzásgátló habok, krémek vagy zselék
- Allergiás reakció óvszerre
- Intim dezodorok
- Illatosított egészségügyi termékek
- Illatosított szappanok, tusfürdők, fürdőhab, illóolajok, fürdősók
- Öblítőszer, mely a fehérneműn maradt
- Túlzásba vitt hüvelyi irrigálás

3. Hüvelyszárazság

A hüvely szárazsága gyakran okoz fájdalmas közösülést. Normális hüvelyi váladéka minden nőnek van, ugyanakkor bizonyos időszakokban a hüvely száraz lehet, és ez fájdalmassá teszi a behatolást. A hüvely síkosságának hiányát több okra vezethetjük vissza:

- A behatolás kellő izgalmi állapot elérése nélkül történik meg.
- A szexuális tapasztalat hiánya miatt az ideges vagy feszült állapot lassítja az erotikus ingerre adott válaszreakció megjelenését (érvényes ez az új kapcsolatot kezdőkre vagy a ritkán szeretkezőkre is).
- Egyes óvszerek, bár tartalmaznak kenőanyagot, mégsem síkosítanak olyan mértékben, ahogyan az a legtöbb nő számára elég lenne az egész szeretkezés során.

iStockPhoto
iStockPhoto

Itt jegyezzünk meg valamit: óvszert és vazelint együtt soha ne alkalmazzunk, csak többet ártunk vele, mint használnák. Egyrészt a gumi anyagát károsítja, másrészt irritálja a nyálkahártyát, ezzel fertőzéseknek nyitjuk meg az utat. Ne feledd: ma már remek vizes alapú síkosítók kaphatók.
- Klimax alatt a hormonális egyensúly felborul, csakúgy, mint a szülést követő (változó hosszúságú) időszakban. A csökkent mértékű ösztrogénszintet lehet ugyan pótolni hormontablettákkal, azonban tanácsos saját egészségünk védelmében más módszerek közül választani egyet.

4. Vaginizmus

Időnként előfordul, ha az ember lánya feszült és képtelen magát elengedni, hogy a behatolás különösebb ok nélkül is fájdalmas vagy lehetetlen. Ekkor villámgyorsan érdemes átgondolni, hogy van-e értelme erőltetni a szexet, vagy inkább pihenni, romantikázni van kedved, vagy egyáltalán nem kívánod a szexet (mert az is előfordulhat). Segíthet a kicsit hosszabb előjáték, ha a fentieken átlendültél, ha mégsem, érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, negatív lelet és további sikertelen próbálkozások esetén pedig egy terapeutát. Olykor olyan erős és kellemetlen lehet a vaginizmus, hogy a tampon felhelyezése is problémát okoz. Ezt is lehet orvosolni, csak szakembert kell hozzá felkeresni, és nem magányosan keseregni otthon.

iStockPhoto
iStockPhoto

5. A csikló fájdalma

A csikló a női nemi szervek legérzékenyebb része. Lágy érintése, másoknak erőteljesebb dörzsölése is kellemes, azonban vannak hölgyek, akikhez bármilyen módon is érnek, fájdalmat éreznek. A csikló fájdalmát is több dolog okozhatja, egyik a rossz módszerrel végzett tisztálkodás, másik a kisugárzó fájdalom, amely komoly kismedencei gyulladásra utalhat. A diagnózis felállítása orvosi feladat, ha ezt tapasztalod, azonnal keresd fel nőorvosodat.

6. Medencefájdalom

Időnként előfordul, hogy a mély behatolás során a falra tudnál mászni? Ezt a fájdalmat is sok minden okozhatja:

- A méhedet tartó szalagok fájdalmas feszülését, gyulladását okozhatja megelőző szülési sérülés, abortusz, erőszakos közösülés vagy hirtelen behatolás.
- A kismedence gyulladásos állapota.
- Endometriózis.
- Ciszták a petefészekben.
- A méh daganatos betegségei.

Ne feledd, a szeretkezés alatt érzett fájdalom soha nem természetes. Első alkalommal sem kellene feltétlenül annak lennie, ha egyébként minden körülmény biztosított, mindketten egészségesek és szerelmesek vagytok, tökéletesen készen az egyesülésre.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.