Biztos, hogy a szex gyógyír mindenre? - Tudd, hogy mikor van itt az ideje!

házasság párkapcsolat szex szexualitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan azt hiszik egy párkapcsolatban, hogy szavak helyett szexszel lehet orvosolni a magánéleti problémákat. Lássuk, melyek a legjellemzőbb helyzetek, amikor érdemes tapintatosan háttérbe vonulnod, és megvárnod a másik csalogató jelzéseit.

A szex sok szituációban valóban megoldást jelenthet, de előfordulhat olyan helyzet is, amikor nem fogod időben a pasid jelzéseit és inkább árt a szexuális közeledésed, mint segít. Az sem szerencsés, ha a hárítását sértésként, a személyed elleni támadásként értékeled.

Thinkstock
Thinkstock

Munkahelyi káosz

Adj időt a párodnak a hazérkezésre, ha munka után fáradtan és nyűgösen lép be a lakásba. Ilyenkor lehet, hogy még mindig a munkahelyi problémákon, megoldásra váró feladatokon rágódik, és egyáltalán nem biztos, hogy az előszobai szextámadás ötlet. Ha fontos számodra a kapcsolat, csak akkor kezdeményezz, ha biztosan tudod, hogy ezzel enyhítheted a feszültséget. Könnyen lehet azonban, hogy plusz elvárásként értelmezi a közeledésedet, és úgy gondolhatja, a te gyönyörödet helyezed előtérbe az őt emésztő gondok helyett.

Zsolt, gazdasági szakember (34)

"Verával két éve vagyunk együtt. Én egy meglehetősen szoros időbeosztással és határidőkkel dolgozó nagy céget vezetek, Verus rajzot tanít egy általános iskolában. Mindketten szeretjük a munkánkat, és nem akarom lebecsülni azt, amit ő csinál, de valójában úgy látom, neki sokkal kevesebb stresszel jár a munkája, mint az enyém. Én azonban gyakran teljesen kikészülök, és esténként bőven elég, ha a tévé előtt összebújunk, simogatja a vállam vagy a hátam. Neki azonban ennyi meghittség kevés. Vera hetente többször szeretne szexelni, szenvedélyes ölelkezésre vágyik, én pedig képtelen vagyok megadni neki ezt az élményt. Nem megy, máshol jár az agyam. Minél többször próbálkozik, annál nagyobb az ellenállás bennem, néha már azt szeretném, ha egyedül lennék, ha nem kellene a szomorú, csalódott arcát látnom, mert 'ma sincs' szex."


Üres a kassza

A férfiak (vagy legalábbis nagyobbik részük) szeretnék a vállaikon vinni a család terheit, és ha üres a kassza, ha kifizetetlen számlák vannak, könnyen elveszhet a férfi szexuális aktivitása. Sok párkapcsolatban előfordul ez, még akkor is, ha olyan nő van a férfi mellett, akivel osztozni lehetne a terheken. Az egzisztenciális problémák nagyon komoly önértékelési zavarokat okozhatnak, amelyek nem segítik elő a szexuális együttlétet. Ha nektek is mindennapos anyagi problémáitok vannak, ne csodálkozz, ha a kedvesed nem feltétlenül a szexszel akarja orvosolni a bajt, és a csábításod csak olaj a tűzre. Nagyobb eséllyel csalogathatod az ágyba, ha azt érzi, számíthat rád, és vele együtt képes vagy lemondani dolgokról.

András, informatikus (37)

"Amikor elveszítettem a munkám, hónapig komoly anyagi nehézségekkel kellett szembenéznem. Néhány éve váltam el, és a párom, akivel akkor együtt éltem, egyszerűen képtelen volt felfogni a problémát. Nem értette, hogy miért nem alszom éjszakánként, hogy miért mondok nemet a szexre. Miért? Egyszerűen másra fókuszáltam. Ráadásul idegesített az a 'nőcis' könnyedség, ahogy a gondomat kezelte. Nem is maradtunk együtt. Később visszahallottam a közös barátoktól, hogy azért ment el, mert szerinte impotens vagyok. Nos, potens vagyok, csak épp akkor olyan mélyponton volt az életem, ahol a szex nem játszott szerepet."


Thinkstock
Thinkstock

Tipp! Félisten az olimpián! Kattints a szexi képekért!


Párkapcsolati válság

Néha segít, sokszor azonban épp az ellenkező hatást éred el, ha a meg nem oldott konfliktusaitok kellős közepén erotikával kísérletezel. Amennyiben képtelenek vagytok őszintén beszélni a gondokról, ha a szeretkezés az egyetlen gyógyír a kölcsönösen okozott sebekre, akkor lehet, hogy a pasid olcsó "eszközként" fogja értékelni a közeledésedet.

Anna, kozmetikus (31)

"Öt éve éltünk együtt a párommal, és bár nagyon szerettem, azért érezhetően volt jó néhány olyan terület, ahol nem illettünk össze. Ráadásul kicsit másként értékeltük a párkapcsolatot is, ő szerette volna a szabadságát megőrizni, sokat lógott a haverjaival. Hatalmas veszekedések voltak közöttünk, és nagy hallgatások. Valahogy, valamiért a kommunikáció sem ment úgy, ahogy kellett volna. Néha szerettem volna a közöttünk lévő hasadásokat szexszel gyógyítani. Olyankor is közeledtem hozzá, amikor nem kellett volna. Előfordult, hogy a két napig tartó makacs hallgatását akartam erotikával megtörni, vagy egy nagy tomboló vihart követően rávetettem magam, hogy most aztán legyen szex. Persze nem működött, ahogy a kapcsolat sem. Ő költözött el."
Gazdag Enikő pszichológus, párkapcsolati tanácsadó véleménye:
"A párok tagjai általában eltérő szexuális igényekkel érkeznek egy párkapcsolatba. Ebben muszáj olyan kompromisszumra törekedniük, amellyel mindkét fél elégedett. Időnként a stressz, a munkahelyi gondok és egyéb tényezők is a szexualitás rovására mehetnek. Az egyik fél ilyenkor kevésbé kívánja a szexet, és a másiknak érdemes erre figyelnie, észrevenni a jeleket, és más módszerrel megteremteni az intimitást, pl. összebújás, gyertyafényes vacsora. Az intimitás nemcsak a szexet jelenti, hanem minden olyan tevékenységet, amely a párok közelségét segíti elő. Egyeseknek az összebújás esik jól, másoknak az elismerés, némelyeknek a gondoskodás, annyiféle megerősítés létezik, ahány 'szeretetnyelv' van. (5 féle: érintés, gondoskodás, ajándékozás, elismerés, minőségi idő. Az emberek egy-egy típusba helyezkednek el, de léteznek kevert típusok is.) Akkor tudjuk a párunkat a legjobban megnyugtatni, ha az ő 'szeretetnyelvével' tesszük mindezt."

Tipp! Az énekesnő mindent megmutatott! Kattints a képekért!


5 dolog, ami még jobbá teheti a szexet (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120803-parkapcsolat-szexualitas-orgazmus-5-dolog-ami-jobba-teszi-a.htmlNyári csizma entyem-pentyem helyett - Te mire cseréled a szexet?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120802-szex-szerelem-szexualitas-parkapcsolat-nyari-csizma-entyempentyem-helyett-te.htmlÖrök hűség: kötelesség vagy hazugság?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120731-orok-huseg-es-szex-a-parkapcsolatban-kotelesseg-vagy-hazugsag.htmlAmibe a nagyi is belepirulna - A világ legpajzánabb múzeumai (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120727-erotika-utazas-es-szorakozas-a-vilag-legpajzanabb-muzeumai-amiket-neked.htmlButa mítoszok a menstruáció alatti szexről (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120726-szex-es-orgazmus-menstruacio-alatt-buta-mitoszok-amelyeknek-ne.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.