A modern szexuálterápia leghasznosabb trükkjei

terápia párkapcsolat szex szexualitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szex vajon mi? Erre a kérdésre valószínűleg mindannyian más választ adunk, de abban egyetértünk, hogy a szeretkezés csodálatos élmény és jó hatással van a párkapcsolatunkra is. Olykor az együttlét teszi jobbá az együttélést, máskor fordítva történik mindez, a szexuálterápiával mindig érdemes próbálkozni.

Egy kis beszélgetés

Ha nincsenek véresen komoly problémátok a szexszel és egymással, a beszélgetés sokat segíthet. Minden héten szánjatok egymásra fél órát, amikor kibeszélitek magatokat, legyen ez egy állandó rituálé a számotokra. Egyik alkalommal te kezdj, a máskor a párod, a lényeg, hogy kimondjátok az eddig kimondatlan gondolatokat és gondokat. Fontos azonban, hogy a "panaszkodásra" ne a hálószobában, ne az ágyban, hanem szexmentes helyen kerüljön sor! Ha helyreáll köztetek a harmónia és a béke, ha újra bizalmatokba fogadtátok egymást, a szeretkezés és a kapcsolatotok is élvezetesebb lesz.

Thinkstock
Thinkstock

Szexszel vagy anélkül?

Sokáig a szexológusok úgy gondolták, egy ingatag alapokon álló kapcsolaton sokat erősíthet és javíthat, ha a felek gyakran és rendszeresen "egyesülnek". A modern elvek azonban éppen az ellenkezőjére biztatják a szexuális és párkapcsolati téren problémás élettársakat. Ha nincs kedved viszonozni a kedvesed közeledését, mondd meg neki, udvariasan utasítsd el. Ha azonban neked van kedved a szexhez, nem kell megvárnod, amíg ő lép, hanem kezdeményezz bátran! Az erőltetett, kötelezőnek érzett szeretkezés azonban ritkán kecsegtet boldog befejezéssel, az eget rengető orgazmusok hiánya pedig még elégedetlenebbé teszi a párokat.

Az ölelkezés öröme

Az ölelés a szeretet és a szerelem egyik legkifejezőbb formája és a szeretkezés egyik legfontosabb mozzanata. Mint ahogy a csókolózást, úgy ezt is egyre jobban elhanyagoljuk, ahogy múlik az idő és laposodik a kapcsolat. Pedig nem kellene kibújni a kedvesünk öleléséből! A terapeuták szerint az ölelés a párkapcsolati és a szexuális problémákon is segíthet. Egyszer álljatok szemben egymással, karoljátok át szorosan egymást, de ne egymás szemébe nézzetek, hanem az arcotok érjen össze, mintha puszit akarnátok egymásnak adni, maradjatok így legalább 5-10 percig. A fontos és érzelmes ölelkezés kellemetlen érzéseket is kiválthat belőletek, ha elhidegültetek egymástól, de ez lassan és fokozatosan elmúlik, és inkább pihentető, megnyugtató lesz a szoros összebújás.

Az út a cél

A keleti filozófiák és tanok bizony szívesen taglalják a szex és a szerelem kérdését, hiszen ezek az életünk lényeges mozgatórugói. Ezért ajánlják terápiaként gyakran a tantraszexet és a Káma Szútra elméleti és gyakorlati alkalmazását. Ha kipróbálnád az élvezetek indiai módját, először is értsd meg, hogy a szeretkezésben nem feltétlenül a kielégülés a legjobb és a legfontosabb. A szex csak a felszín, az együttlét és a gyönyör máshogy is elérhető. Sokkal felemelőbb a tudat, hogy a kedvesed rád figyel, te pedig rá, a közelsége, a belőle áradó energia hatása pedig csodálatosabb lehet egy hisztérikusan jó orgazmusnál is. Ha a tantrikus szex neked túl megfoghatatlan, lapozd fel a Káma Szútrát, sokat tanulhatsz belőle a nő és a férfi kapcsolatáról és az örömszerzésről is!

Fantáziát az ágyba!

Kreativitás nélkül a szex hamar unalomba fulladhat, és azon veszed észre magadat, hogy csak a kötelező köröket futjátok. Ez pedig egy idő után a legharmonikusabb párkapcsolatra is rányomhatja a bélyegét. Szerencsére az ember nemcsak társas lény, hanem nagyon találékony is! Ha nem elég élvezetes számotokra a szeretkezés, nem kell feltétlenül beletörődni a helyzetbe. Egyszerűen üljetek le - akár a már javasolt beszélgetés-rituálé alkalmával -, és nyíltan mondjátok ki, hogy mik a vágyaitok, a legtitkosabb szexuális fantáziátokról is beszéljetek. Természetesen ebben is van kockázat, hiszen ha a kedves túl bizarrnak találja a vágyadat, ki is táncolhat a kapcsolatból, kényszeríteni nem lehet senkit semmire. De éppúgy lehet, hogy ő is erre vágyik - legyen szó szerepjátékról, szado-mazo szexről vagy még több orális kalandozásról.

Thinkstock
Thinkstock

Szexuális intelligencia

A szexuális intelligencia fogalmát egy amerikai szexuálpszichológus, Jack Morin alkotta meg évtizedekkel ezelőtt. A szakember szerint ugyanis akiknek magasabb a szex-IQ-juk, jobban boldogulnak párkapcsolati téren is. De mit is jelent az erotikus intelligencia? Aki szexuálisan intelligens például pontosan tudja, hogy változások és újítások nélkül a hálószobában hamar lehűl a hangulat, hajlandó fejlődni szexuálisan a saját és a párja kedvéért, önként és dalolva teljesíti a párja igényeit, és határozottan teret nyer a saját vágyainak is. Nem vagyunk egyformák, nem egyeznek feltétlenül a vágyaink sem, de megfelelő szex-IQ-val könnyebb közös nevezőre jutni a kéjes témákban.

Ami nem megy...

Bár láthatod, hogy számtalan megoldás létezik a szex élvezetesebbé tételére vagy egy kapcsolat harmonizálására, néha jobb, ha a pár a szakítás mellett dönt. Vannak helyzetek, amelyeket nem lehet sem szeretkezéssel, sem ölelkezéssel, sem mással helyrehozni. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy belátod, mindent megpróbáltál, és elválnak útjaitok. A szakítás mindig fájdalmas, akkor is, ha közösen döntötök így, akkor is, ha te mondod ki, akkor is, ha neked mondják, hogy vége. De minden befejezés valami újnak a kezdete lehet, és ha optimistán kezeled a helyzetet, beláthatod, valószínűleg te is és az expárod is boldogabb lehet egy új társ oldalán.

Gazdag Enikő, pszichológus véleménye:

"Párterápiára sok olyan pár jön, akiknek szexproblémáik is vannak, egyik vagy másik fél, illetve mindkettő nem akarja a szexet, megritkul vagy el is tűnik a kapcsolatból. A legfontosabb ilyenkor, hogy ne legyen kötelező a szex, sőt be is szoktuk tiltani, feladjuk házi feladatnak, hogy ne szexeljenek, és ez általában az ellentétes hatást éri el, újra egymásra találhatnak. A szexuális problémák mögött egyéni és párkapcsolati problémák állhatnak, ezt érdemes a terápia alatt feltérképezni, és a közösülés határozott betiltása mellett egyéb módszerek segíthetik, hogy a pár újra egymásra találjon, pl. érintős gyakorlatok (egyikük simogatja a másikat, a másik visszajelez, hogy hol jó, vagy később irányíthatja is a másik kezét). A közösülést legutolsó állomásként engedélyezzük. Az érintős és egyéb, olyan szexterápiás gyakorlatok, amelyek a másik erogén zónáinak megismerését célozzák, azt az érzést keltik a párban, hogy tiszta lappal kezdenek mindent, és ez elősegítheti, hogy a pár újra izgalmasnak találja a szexet. Ezek a technikák otthon is gyakorolhatóak, de egyéni szexprobléma esetén (pl. szexabuzus átélése gyerekkorban, stb.) vagy párkapcsolati problémák fennállása során javasolt lehet a pároknak a párterápia."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.