"Őrülten belém szeretett" - Salvador Dalí szerelmei

művészet párkapcsolat Spanyolország szerelem Salvador Dalí festő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Salvador Dalí nevéről mindannyiunknak a kackiás bajusz, a bohém életvitel, az extravagáns viselkedés, és persze a szürreális festmények ugranak be. Ám míg az életet szenvedélyes szerelemmel élte, személyes kapcsolataiban már sokkal visszafogottabb volt. A Life.hu kíváncsi volt a zseniális művész hálószobatitkaira.

A zseniális művész ifjúkora óta körbe volt véve hódolokkal, és általában az jutott célba nála, aki a legerőszakosabb volt. Szépséges és tehetséges költők, festők, divatterverzők, modellek reménykedtek benne, hogy elnyerhetik Dalí szerelmét, ő viszont első házasságáig szűz maradt, és később is inkább csak nézni szerette felesége szexuális aktusait.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Federico Garcia Lorca - Cigányrománcok

2008-ban került mozikba a "Kis hamvak - Lorca és Dalí" című film, amelyben Robert Pattinson alakítja az ifjú Salvadort. Az inkább alternatív filmnek, mint hollywoodi kasszasikernek nevezhető mozi a két zseni titkos kapcsolatát dolgozza fel. A forgatókönyvet a fiatal Dalí titkos naplója ihlette: Salvador és Federico a húszas évek elején ismerkedtek meg Madridban, és azonnal vonzódni kezdtek egymáshoz. Dalí így írt ezekről az évekről: "Én voltam szerelmének egyedüli tárgya. Közismerten homoszexuális volt, és őrülten belém szeretett." A Cigányrománcok szerzője még verset is írt szerelmének: "De főként hadd daloljam közös gondolkodásunk, Mely borús és aranyló napokban összeforraszt. A fény, mely elvakítja szemünk, nem A Művészet, Szeretet s barátság inkább s a jó közös harc." A festőt is megihlette az új szerelem: a Csendélet (Meghívás alvásra) című képe az alvó Lorcát ábrázolja. Ám meglehetősen szoros barátságuk ellenére a testiség nem volt a mindennapjaik része. Dalí egyszer azt mondta, megpróbáltak szeretkezni, de több fájdalommal, mint élvezettel járt. Ekkoriban kezdődtek Dalí - sokak szerint haláláig megoldatlan - szexuális zavarai: egyszerűen képtelen volt elengedni magát. Gyűlölte, ha megérintik, ezért jobb híján önmagával folytatott szokatlanul kalandos szexuális viszonyt - erről árulkodik "A nagy maszturbáló" című festménye is. Ám a kapcsolat nem a testiség (hiánya) miatt szakadt meg: Lorca szemében Dalí és a szürrealisták művészetellenes akciót folytattak, őt magát viszont inkább a népművészet vonzotta.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A nagy maszturbáló

Gala Dalí - Gyorsan mozgó csendélet

Dalí még csak huszonöt éves volt, amikor szülővárosának tengerpartján megpillantotta leendő feleségét, Galát, ám később vallotta: abban a pillanatban beleszeretett. A harmincöt éves asszony már egyszer férjnél volt, botrányos viszonyairól pletykált a művész szcéna, és klasszikus szépségnek sem volt mondható, de mindez nem foglalkoztatta Dalít. Magával ragadta Gala ösztönös és zabolátlan viselkedése, akaratereje, és hamarosan össze is költözött vele egy Torremolinos nevű halászfalucskában. A párocska alaposan feltüzelte a falu mélyen vallásos közösségének kedélyeit: az asszony miniszoknyát viselt, a napon sütkérezve nyilvánosan monokinizett, Dalí pedig jelmezszerű ruhákban mászkált, és lépten-nyomon csókolgatta kedvesét. 1934-ben házasodtak össze. A II. világháború borzalmai elől New Yorkba menekültek. Gala már a hatvanas éveiben járt, de szexuális étvágya csak nőtt: fiatal szeretőket gyűjtött maga köré, és kitartottjai is voltak, akik rengeteg pénzt emésztettek fel a Dalí-vagyonból. Előfordult, hogy huszonéves drogosokat szedett fel az utcán, felkarolta őket, és romantikus utazásokra vitte őket Európa-szerte. Férje természetesen tudott minderről, de nem zavarta a dolog - mi több, élvezettel nézte feleségét, amint más, gyakran biszexuális férfiak gyűrűjében szeretkezik. A furcsa pár végül a spanyolországi Púbolban vásárolt kastélyt, amely kimondottan az efféle ceremóniákra szolgált. Dalíék ekkorra már a divatvilág ünnepelt sztárjai voltak, ezért nem okozott nehézséget gyönyörű, fiatal modellfiúkat vadászni az ügynökségektől - még akkor sem, amikor Gala már nyolcvanöt éves volt. A nő 1982-ben, nyolcvanhét évesen hunyt el. Kérésére testét bebalzsamozták, és kedvenc, vörös Christian Dior ruhájában helyezték örök nyugalomra a kastély kertjében.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A szeretők - Elrejtett arcok

Az "Elrejtett arcok" Salvador Dalí egyetlen regénye, amely cseppet sem meglepő módon egy szokatlan szerelmet mesél el. Ha Dalínak lenne saját profilja valamelyik közösségi oldalon, egészen biztosan rengeteg emberrel lenne "bonyolult kapcsolatban". És bár sosem volt titok, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek underground, majd diszkóikonjával, Amanda Learrel egyfajta "spirituális házasságban" élt, időről időre előkerülnek nők és férfiak, akik Dalí egykori szeretőinek vallják magukat. A legérdekesebb "coming out" néhány évvel ezelőtt történt, amikor is egy ötvenkét éves spanyol nő, Pilar A. DNS-teszttel akarta bizonyítani, hogy ő Salvador Dalí eltitkolt lánya. A nő vallja: édesanyja szobalányként dolgozott az ötvenes években, és azon szerencsések közé tartozott, akik a hálószobába is bebocsátást nyertek Dalíéknál. A kettejük közötti hasonlóság elképesztő - az asszonynak csupán egy bajuszra lenne szüksége, hogy a művész pontos mása legyen. Ám a teszt eredményét máig nem tudja senki: Pilar A. állítja, hogy többször is elvégeztette, de az eredményeket rendre eltitkolják előle - szerinte pedig ez már önmagában is bizonyíték arra, hogy valóban ő Dalí egyetlen élő leszármazottja.

(A Lorca-versrészlet Somlyó György fordítása.)

Ha tetszett a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, hogy ne maradj le semmiről!



Louis Armstrong nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20121221-sztar-szerelem-parkapcsolat-louis-armstrong-nagy-szerelmei.htmlRichard Burton nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szeress/szerelem/20121105-szerelem-sztar-parkapcsolat-richard-burton-nagy-szerelmei.html"Búcsúzni annyi, mint egy kicsit meghalni" - Charlie Chaplin nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20121008-bucsuzni-annyi-mint-egy-kicsit-meghalni-charlie-chaplin-nagy.html"Ő is biszexuális volt, akárcsak én" - Paul Newman nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120905-ugyesen-titokban-tartotta-viszonyait-paul-newman-nagy-szerelmei.html"Brando fél Hollywoodnak megvolt" - James Dean nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120813-szerelem-parkapcsolat-brando-fel-hollywoodnak-megvolt-james-dean-nagy.htmlAmit még a halál sem választhat el - Carole Lombard nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120730-amit-meg-a-halal-sem-valaszthat-el-carol-lombard.html"Szinte mindig a fellegekben jártunk" - Lauren Bacall nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szeress/szerelem/20120716-szerelem-filmmuveszet-mozi-szinte-mindig-a-fellegekben-jartunk-.html"Mindvégig külön hálószobánk volt" - Mae West nagy szerelmeihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120611-mindvegig-kulon-haloszobank-volt-mae-west-nagy-szerelmei.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.