Kiásták a kolozsvári "Rómeó és Júlia" csontvázát régészek a Benedek rendi kolostorban. A szerelmesek egymás kezét fogva feküdtek egymás mellett.

Meglepő leletre bukkantak régészek. Egy 15-16. században élt fiatal pár csontvázát ásták ki a Kolozsvár központjában levő egykori Benedek rendi kolostorban. A szerelmeseket kézen fogva temették el közös koporsóban úgy, hogy fejüket egymás felé fordították.

Forrás: MTI/Adrian Rusu
A kolozsvári szerelmesek csontvázai

A csontok helyzete alapján elnevezték őket a kolozsvári Rómeónak és Júliának - mondta az MTI-nek Adrian Rusu régész, az ásatások vezetője. Kifejtette: egy előzetes antropológiai vizsgálat kimutatta, hogy mind a férfi mind a nő körülbelül harminc évet élt. "A férfi erőszakos halállal halt meg. A mellcsontját valamilyen éles, hegyes tárgy átlyukasztotta. A nő csontvázán semmilyen sérülés nincs. Öngyilkos sem lehetett, mert nem engedték volna, hogy a kolostor udvarán temessék el. Arra gondoltunk, hogy a párja halálhírére szívinfarktust, vagy agyvérzést kaphatott" - magyarázta a szakember.

Hozzátette: a temetés időpontja a kolostorépület története alapján határolható be. Biztos, hogy az épület 1450-ben épített kerengője már állt, amikor a párt eltemették, és az is biztos, hogy a temetés 1550 előtt volt. A reformáció korában ugyanis a kolostorépületet iskolává alakították, és ekkortól már nem temetkeztek az épület közelébe. A régész szerint nem biztos, hogy a szerelmesek kolozsváriak voltak. A csontvázakat most tovább vizsgálják, majd minden bizonnyal újra eltemetik.

Fontos a péniszméret? - Így választ a nő pasit!http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130422-szex-szerelem-parkapcsolat-befolyasolhatja-a-nok-parvalasztasat-a-peniszmeret.html Pasik 35 felett - Nem kellenek senkinek?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130419-szex-szerelem-parkapcsolat-pasik-35-felett-nem-kellenek.html Nem kell Harry herceg a barátnőjénekhttp://www.life.hu/szeress/20130421-harry-herceg-2014ben-mar-hazasodna-de-a-24-eves-baratnoje.html Házasodj utcán! Ez az új divathttp://www.life.hu/szeress/20130418-uj-divat-ott-kell-meghazasodni-ahol-eloszor-talalkoztal-a-szerelmeddel.html