Egy dán kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a nem elegendő alvásidő negatívan befolyásolhatja a sperma minőségét. A kevesebbet vagy rosszabbul alvó férfiak kisebb mennyiségű és gyengébb minőségű spermát tudtak produkálni a jól alvó társaikhoz viszonyítva, derült ki a kutatásból.

"Figyelembe véve a tényt, hogy a fiatal férfiak körülbelül 20 százalékának gyengébb minőségű a spermája, és hogy az iparosodott országokban az alvási zavarok egyre szélesebb rétegeket érintenek, az új tanulmány eredményeinek komoly közegészségügyi jelentősége lehet" - írták vizsgálatuk kapcsán a dán kutatók. A témában végzett soron következő kutatások azt fogják megvizsgálni, hogy vajon az alvásminőség javulása kedvező hatással lesz-e a sperma minőségére.

Forrás: Thinkstock

A tanulmány keretében összesen 953 húsz év körüli fiatal férfit vizsgáltak meg. A résztvevőktől megkérdezték, hogy milyen jól aludtak a felmérést megelőző négy hét során, majd egy hormonvizsgálatot követően a kutatók analizálták a résztvevők spermáját. Az eredményekből kiderült, hogy a válaszadók 15 százaléka nehezen, 13 százalékuk pedig nyugtalanul aludt. A kutatók az összefüggések alapján megállapították, hogy minél rosszabbul vagy nehezebben aludtak el a résztvevők, jellemzően annál gyengébb minőségű volt a spermájuk. A legrosszabbul alvóknak például összességében 25 százalékkal kevesebb spermája volt, és 1,6 százalékkal kevesebb olyan spermiumot termelt, amely morfológiailag normálisnak tekinthető, jegyezték meg a dán kutatók, akik az elemzések során olyan rizikófaktorokat is figyelembe vettek, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás vagy az életkor. A tanulmány teljes terjedelmében az American Journal of Epidemiology című orvostudományi szaklap online kiadásában jelent meg.      

 

Ágyban rosszalkodott Kelly Brookhttp://www.life.hu/szeress/20130507-lifenight-pikans-foton-meztelenkedik-kelly-brook-modell-es-musorvezeto.html Mindenki Bradley Cooperét nyalnáhttp://www.life.hu/szeress/20130507-szorakozas-mozi-reklamfilm-mindenki-bradley-cooperet-nyalna.html Menyével csókolózott Sharon Osbournehttp://www.life.hu/szeress/20130507-menyevel-valtott-udvozlo-csokot-sharon-osbourne-ozzy-osbourne-enekes-felesege.html Boldogabb, aki többet szexel a szomszédjánálhttp://www.life.hu/szeress/20130506-lifenight-a-boldog-elet-titka-a-sok-szex.html