Hogy még jobban körüljárjuk olvasónk, Anett problémáját, levelét két szakértőnknek is továbbítottuk. Korábban Majsai László vizsgálta meg a 27 éves lány torz apaképét és a váláskor elszenvedett sérelmeit. A pszichopedagógus, nevelési tanácsadó és terapeuta válaszát most kiegészítjük S. Kállai Szilvia válaszával is. Szakértőnk energiagyógyász, aki a nőiség megélésével, a női szerepekkel és a női energiák elakadásának felismerésével foglalkozik.

Kérdezz a Life.hu szakértőitől! Tedd fel kérdésed a szakerto@life.hu címen! Ne felejtsd el megírni, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni.

 
Anett levelét korábban itt tettük közzé. Akkor Majsai László, a Life.hu pszichopedagógus, nevelési tanácsadó és terapeuta szakértője öt pontban foglalta össze, mit kellene tennie olvasónknak, hogy változtatni tudjon a helyzetén. Most felidézzük röviden Anett levelét, hogy megvizsgálhassuk a problémát S. Kállai Szilvia energiagyógyász szemével is.

Forrás: Thinkstock


"Tisztelt S. Kállai Szilvia!

Az én szüleim 4 éves koromban váltak el, amikor az édesanyám már nem tudott szemet hunyni az apám alkoholizmusa fölött. Sokáig azt gondoltam, hogy ez semmilyen hatással nincs az életemre, és teljesen normális az, hogy a mamám egyedül nevel fel minket az öcsémmel. Kamaszkoromtól kezdve 21 éves koromig több hosszabb-rövidebb kapcsolatban éltem, azóta azonban nem találok senkit, aki megfelelő lenne számomra.

Sokszor érzem azt, hogy azért nem boldogulok a férfiakkal, mert nem volt előttem apapélda. Nem tudom, hogy milyen az, amikor egy családban két felnőtt van, amikor közösen oldanak meg problémákat, és amikor a nő/anya kiengedheti a kezéből az irányítást. Fogalmam sincs
, mi a szerepe a férfiaknak egy 'felnőtt' kapcsolatban és szerintem ezért nem is tudok ilyet kialakítani. Arra lennék kíváncsi, hogy - azzal együtt, hogy úgy érzem, egész idáig teljes életem volt - sérülhettem-e annyira a váláskor, hogy ez most okoz problémát?

Hálás köszönettel, várva válaszát, 
 
Anett"

Kedves Anett!

A válaszom igen, és nem is, arra a kérdésre, hogy sérülhetettél-e annyira a szüleid válásakor, hogy az most 19 évvel később okozzon problémát. A párkapcsolati gondjaid azonban nem konkrétan a válás miatt jelentkeztek, bár közvetetten ez is lehet az egyik kiindulópont. Érzésem szerint nem bízol a férfiakban, és ez lehet az oka annak, amiért nem működnek a kapcsolataid. Ennek a bizalmatlanságnak az alapja nem más, mint az, hogy nem bízol önmagadban, nem hiszel abban, hogy találhatsz olyan férfit, akivel nyugodtan, szeretetteljesen együtt élhetsz.

Ha még tovább megyek, akkor az is kiderülne, hogy mindezek mögött nincs más, mint félelem. Félelem attól, hogy beleszeretsz valakibe, kinyitod neki a szívedet és a másik "visszaél vele". Akár úgy, hogy kiderül róla, túlzottan szereti az alkoholt, és amikor nincs józan állapotában, akkor tehet vagy mondhat olyan dolgokat, amelyekkel fájdalmat okozhat neked. Pontosan úgy, ahogyan ezt megtehette az édesapád is az édesanyáddal, és te akár kisgyermekként fül- vagy szemtanúja voltál a cselekedeteinek.

Jó és bátor cselekedet volt édesanyád döntése, hogy elválik az édesapádtól. Hiszen meg akarta védeni saját magát és a gyermekeit az alkoholizmus bármilyen rossz következményétől. (Sok nő él együtt hasonló gondokkal küzdő férfival és a változtatás hiányának oka szinte mindig valamilyen típusú félelem.)

Van feldolgoznivalód kisgyermekkorodból, de az azt követő időszakból is. Hiszen édesanyád a válása óta úgy döntött, hogy férfi nélkül neveli fel a gyermekeit, így a testvéreddel apapélda nélkül nőttetek fel. Ennek a döntésnek a hátterében is a félelem áll, amely bizalmatlanságot szült. Az édesanyád ugyanúgy nem bízik saját magában és ezért a férfiakban sem, mint te. Az évek során ezt az érzést "örökítette" át, mert még - feltételezhetően - nem gyógyultak be a sebei, nem engedte el a fájdalmait. 

Azt javaslom, hogy az "örökölt", tanult, vagy korábbról hozott félelmeidet és a bizalmatlanságot oldani kellene, majd elengedni, hogy helyére beépülhessen a bizalom, a hit, a bátorság és a feltétel nélküli szeretet.

Örömteli szép napokat!
Szeretettel,
Szilvia

 

Forrás: [origo]Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!

 

"Minden kifolyik belőlem" - Olvasói ondógondok (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130314-sperma-problemak-terhesseg-es-az-ondo-ize-gyori-szilvia-szakerto.html Zsírátültetés - Így kerülhet a térded az arcodbahttp://www.life.hu/szepulj/20130314-sajat-zsir-feltoltesevel-vegzett-plasztikai-beavatkozasok-dr-molnar-miklos-szakerto.html Arccsipkedéssel a plasztika ellen? - a szakértő válaszolhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130314-arccsipkaedes-es-arcterapia-ami-valojaban-haszontalan-dr-kaszab-csilla-szakerto.html Lopd el Charlize Theron Oscar-díjas sminkjét!http://www.life.hu/szepulj/20130314-charlize-theron-oscargalas-tavaszi-sminktippje-ude-konnyed-legies-gaspar-viki.html A bálnaformám miatt nem szexel velem?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130313-szex-a-terhesseg-hetedik-honapjaban-terhesszex-gyori-szilvia-szakerto-valaszol.html Így védd magad a gonosz elektronoktólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130312-elektroszmog-elektromos-keszulekek-korulottunk-benke-rita-szakerto-valaszol.html Így lesz magabiztos a mosolyodhttp://www.life.hu/szepulj/20130308-dr-budai-zsolt-szakerto-tanacsaival-garantalt-a-magabiztos-szebb-mosoly.html