Épp egy szupersármos pasival vacsorázol, amikor váratlanul megcsörren a telefonja, és azt mondja: "Bocs, a volt feleségem." Még mielőtt menekülőre fognád, fontos tudnod, hogy az elvált státusszal önmagában nincs semmi probléma, de természetesen nem minden "second hand" férfi álruhába bújt herceg. A Life.huösszeállításából most megismerheted a legrosszabb típusokat.

Lehet, hogy "használt", de legalább felnőtt

Egy bizonyos kor után az egyedülálló nőknek nagyon nehéz olyan partnert találni, aki független, nem házas és nincs komoly kapcsolata. Egy friss kutatás eredményei szerint a társkereső nők többsége inkább randizik egy érett elvált férfival, mint egy nála fiatalabbal, aki úgy cserélgeti a csajokat, mint más az alsóneműt. Az elvált férfiakat a nagyobb kapcsolati tapasztalat, a partner igényei iránti érzékenység és annak múltbéli bizonyítéka, hogy képesek a felelősségvállalásra és az elköteleződésre teszi vonzóvá a nők szemében. Az elvált családi státusz ma már nem stigma, mint régen, és ha egy új szerelemről van szó, ezek a férfiak valószínűleg keményebben dolgoznak a kapcsolatukért. Azt azonban nem hagyhatod figyelmen kívül, hogy egy elvált pasival való ismerkedés - különösen akkor, ha már vannak gyermekei - rengeteg bonyodalommal járhat, és a válás sokukban olyan mély sebeket hagy, amit nehezen dolgoznak fel.

1. Bébiszitter kerestetik

Ezek az apatípusok nem képesek eleget tenni a szülői kötelezettségeknek, ami részben annak is köszönhető, hogy akkor sem töltöttek a gyerekekkel túl sok időt, amikor házasságban éltek. Ha választottad folyton arról panaszkodik, hogy nem bír a kölykeivel, és képtelen lekötni őket, akkor már kezdhetsz is gyanakodni, hogy érzelmileg nem érett meg az apaságra, és nem tud egyedül megbirkózni a helyzettel. Ennél már csak az rosszabb, ha mindig azokra a hétvégékre szervezi a randevúkat, amikor a srácok nála vannak, ami annak az egyértelmű jele, hogy nem álmaid nőjét, hanem a bébicsőszt látja benned.

Forrás: Thinkstock

Hajni, gyógyszerész (35)
"Mindig is azt gondoltam, hogy az elvált pasik zűrösek, de fél évvel ezelőtt megismerkedtem valakivel, aki már 5 éve külön élt a családjától, és annyira megtetszett, hogy esélyt adtam a dolognak. A kapcsolatunk nagyon jól indult, s bár a fia miatt volt bennem némi aggodalom, szerencsére hamar megkedveltük egymást. Mostanában egyre erősebb bennem a gyermek iránti vágy, hiszen 35 éves vagyok. Amióta felhoztam a témát, a párom nagyon megváltozott, és amikor rákérdeztem ennek okára, annyit válaszolt, hogy csalódott a házasságban, és már nem akar több gyereket. Fogalmam sincs, hogy most mit tegyek, mert nem akarok lemondani az anyaságról, és szakítani sem szeretnék vele."

2. A panaszláda

Ő az a típus, aki mindig másokat hibáztat, és kilátástalannak érzi a jövőt, de semmit nem tesz annak érdekében, hogy változtasson addigi életén. Állandóan szapulja a volt feleségét, aki mindig "lehúzza" anyagilag, ellene neveli a gyerekeket, és úgy állítja be előtted, mint a világ leggonoszabb nőszemélye. Minél több időt töltesz vele, annál inkább ráébredsz arra, hogy exneje valójában egy hős, mert éveken át kibírta a pasi elviselhetetlen jellemét. Az ilyen "second hand" pasi valójában több kárt okoz, mint gondolnád, és lehet, hogy jól néz ki, de túl sok stresszel járhat, ha vele maradsz.

3. Aki csak a szexre hajt

Hosszú évek elfojtott vágya és kielégületlensége szabadul fel benne, amikor veled van az ágyban, és bármikor találkoztok, csak egyetlen dolog jár a fejében. Lehet, hogy az elején izgatónak tartod lelkesedését, és imádod benne, hogy mindig akarja a testedet, de ennek semmi köze ahhoz, hogy rátaláltál álmaid férfijára. Az ilyen típusú pasi valószínűleg kapuzárási pánikban szenved, aki a "szexelvonó" után buja kalandokra vágyik, és az is könnyen megeshet, hogy nem te vagy számára az egyetlen. A kapcsolatok ugyanúgy elbukhatnak a szex hiánya, mint a túl sok szex miatt, és ha úgy érzed, semmi más nem érdekli, mint az ágyban hempergés, csak rajtad múlik, hogy megelégszel-e ennyivel.

Forrás: Thinkstock

Attila, vállalkozó (44)
"Be kell vallanom, hogy a válásom után én is a szex megszállottja lettem. Már 8 éve kiszálltam a társkereső piacról, és nagyon jó érzés volt újra szabadon jönni-menni, ismerkedni. Pontosan tudom, hogy a hozzám hasonló férfiak a szexet úgy használják, mint a sebtapaszt: gyógyítja a fájdalmat. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy sokkal kellemesebb kalandozni, mint állandóan azon morfondírozni, hogy mit rontottam el és hogyan építsem fel újra az életemet. Vannak olyan barátaim, akiknek szintén tönkrement a házassága, és mindenféle önfejlesztő tréningekre meg tanácsadásokra jártak, de én úgy láttam rajtuk, hogy csak még mélyebbre zuhantak. Pontosan ezért minden alkalmi partneremnek őszintén elmondtam, hogy nem gondolkodom komoly dolgokban, és az már az ő döntésük volt, hogy ezt elfogadják-e."

4. Az érzelmi roncs

Ez a típus eléggé gyakori, hiszen a férfiak általában nehezebben dolgozzák fel a házasságuk zátonyra futását, és a rájuk törő magány elől sokan új kapcsolatba menekülnek. Lehet, hogy a pasidnak iszonyúan vonzó a külseje, és az intelligenciájával azonnal levesz a lábadról, de a válás érzelmi feldolgozása hosszú időt igénylő folyamat, és bármennyire is vágyik rá, valójában képtelen nyitni az új felé. A lelki fájdalom természetesen érthető egy ilyen élethelyzetben, ám ha a választottad olyan kijelentéseket tesz, hogy soha többé nem bízik a nőkben, és nem hiszi, hogy valaha újra szerelmes lesz, akkor az érzelmi és szexuális intimitás kialakítására sincs túl sok esélyed, szóval, viszlát!

Zita, üzletvezető (31)
"Már régóta tetszett az egyik kollégám, de eszembe sem jutott kikezdeni vele, mivel tudtam róla, hogy nős és pici gyerekei vannak. Néhány hete megtudtam, hogy az év elején elvált a feleségétől, ezért örömmel mondtam igen a vacsorameghívására. Nagyon furcsán éreztem magam, amikor a második randin kijelentette, hogy szerelmes belém, és el tudná képzelni az életét velem. Évek óta nem volt tartós kapcsolatom, és igazság szerint repkednem kellett volna a boldogságtól, de inkább megijedtem tőle. Szerintem minimum egy év együttélés kell ahhoz, hogy elkezdjem valakivel komolyabban tervezgetni a jövőt, de ez a görcsös boldogságkeresés egyáltalán nem vonzó számomra, sőt, le merném fogadni, hogy más nőkkel is ugyanezt csinálja."

Forrás: Thinkstock

5. Az igazi survivor

Ő az a pasi, aki időutazásként fogja fel a válását, és egyedülálló státusza a régi egyetemi évekre hajaz. Ha egy ilyen típusú elvált apuka meghív magához, számítanod kell arra, hogy a lakásában áldatlan állapotok uralkodnak: a ruhák szét vannak dobálva a padlón, a mosogatóban halomban állnak a koszos edények, és a romlott étel szinte magától kimászik a hűtőből. Talán még azt is elviseled egy ideig, hogy jobb híján egy matracon szexeltek, de előbb-utóbb ráébredsz, hogy tulajdonképpen semmi keresnivalód egy olyan férfi mellett, aki tökéletesen érzi magát ebben a disznóólban, és még a gyerekei kedvéért sem képes meghitt családi fészket teremteni.

Ferenc, kutató (48)
"A nők többsége nem akar elvált apával kezdeni, főleg akkor, ha sikeresek a munkájukban és anyagilag is függetlenek. Én 32 évesen kötöttem házasságot, és 45 voltam, amikor elváltam, de emiatt nem érzem magam 'minőséghibás árunak'. A munkám miatt elég sok rendezvényre, üzleti vacsorára stb. vagyok hivatalos, és azt látom, hogy a korombéli férfiak többsége szintén elvált, akik ugyanúgy küzdenek a társadalmi megbélyegzéssel, mint én. Ha beszélgetni kezdek egy csinos nővel, és valahogyan szóba kerül a korábbi házasságom, látom a szemén a csalódottságot, és szinte azonnal elveszti irántam az érdeklődését. Amikor még együtt éltem a feleségemmel, csak úgy tapadtak rám a nők, amiből én arra következtetek, hogy nekik mindig az kell, amit nem tudnak megszerezni, és egy elvált pasas nem izgalmas kihívás."


Gazdag Enikő pszichológus véleménye :
"A válás nagy érzelmi megterheléssel jár a férfiak számára, és időbe telik, amíg képesek lesztek összehangolni egymás életét, ami mindkettőtök részéről odafigyelést és kompromisszumkötést igényel. A helyzetet némileg bonyolítja, ha az új partnerednek kisebb korú gyermekei is vannak, mert könnyen előfordulhat, hogy egyik nap rajonganak érted, másnap pedig hallani sem akarnak rólad, ezért elengedhetetlen részedről a tolerancia. Ha egy frissen elvált apukával randevúzol, nagyon fontos, hogy megfelelően kezeld a saját és a másik elvárásait. Abban az esetben lehet esélyed egy komolyabb viszony kialakítására, ha türelmes leszel, hiszen a válás feldolgozása valójában egy gyászfolyamat, melynek elválaszthatatlan része a tagadás, a harag, a szomorúság, és a végén az elfogadás, ami azt jelenti, hogy az illető érzelmileg semleges a volt házastársa iránt. A legjobb apatípus az, aki elegendő időt és energiát áldoz a gyermekeivel való kapcsolat ápolására, valamint tiszteletben tartja az előző partner személyiségét, magánéletét."


Túlélési taktikák szakítás utánhttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130611-szex-szerelem-parkapcsolat-tippek-szakitas-utanra-tulelesi-taktikak.html 6 dolog, ami nélkül nem működik a párkapcsolathttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20110811-szex-szerelem-parkapcsolat-hatoldalu-szerelem-avagy-a-kocka-el.html Megcsal? - Bakik, amiket ne kövess el!http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130531-szex-szerelem-parkapcsolat-a-gyanu-csapdajaban.html A társkereső nők legnagyobb csapdáihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130524-szex-szerelem-parkapcsolat-ordogi-kor-avagy-a-tarskereso-nok.html Ismerd fel, ha bántalmazó a társad!http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130522-szex-szerelem-parkapcsolat-ismerd-fel-a-bantalmazot.html