Uralkodói körökben nem volt divat a szerelmi házasság, ahogy az sem volt magától értetődő, hogy a politikai célból összeboronált felek megkedvelték egymást. Marie Antoinette és XVI. Lajos francia király esetén azonban más volt a helyzet: szinte gyerekek voltak, amikor összekötötték az életüket, és hét évet kellett várni, mire elhálták a házasságukat, ám a jelek szerint őszintén megszerették egymást és a számtalan nehézség ellenére is kitartottak egymás mellett egészen a vérpadig.

Szerelem dinasztikus alapokon

Marie Antoinette mindössze tizenöt éves volt, amikor 1770-ben Párizsba érkezett, hogy házasságot kössön a leendő francia királlyal, aki tizenhat éves volt akkor. Korábban nem is ismerték egymást, házasságuk célja az volt, hogy pontot tegyen a Habsburg és a Bourbon ház régi viszályára. Az, hogy a fiatalok mit kezdenek egymással a boldogító igen kimondása után, senkit sem érdekelt. A források tanúsága szerint nem is nagyon kezdtek egymással semmit, legalábbis ami a házasság testi részét illeti. Közben azonban láthatóan megkedvelték egymást. Lajost az első pillanatban lenyűgözte felesége szépsége és bája. Marie Antoinette-nek valamivel több időre volt szüksége, hogy elkezdjen vonzódni férjéhez, aki alapvetően jó szándékú és nemes lelkű ember volt, de végül megtörtént, és nem túlzás azt állítani, hogy jól működő házasságban éltek, ami különösen az 1780-as években teljesedett ki.

Forrás: Wikipedia

A mágikus hetedik év

Már hét éve voltak házasok, és két éve ültek Franciaország trónján, ám gyermekük még mindig nem született. Nyílt titok volt az udvarban, sőt a követeknek köszönhetően egész Európában is, hogy a királyné még mindig szűz. A helyzet egyre kínosabbá vált, különösen Marie Antoinette édesanyjának, Mária Teréziának, aki maga is tizenhat gyereknek adott életet. Nem tudni, hogy pontosan mi volt a szűzies élet oka, erre vonatkozóan több magyarázat is létezik. A legelterjedtebb elgondolás szerint Lajos fitymaszűkülete akadályozta szerelmük beteljesedését. A király olyannyira ódzkodott a műtéttől, hogy inkább kerülte szexet a feleségével és vállalta, hogy lassan köznevetség tárgyává válik. Végül azonban rászánta magát a beavatkozásra - egyes források szerint Marie Antoinette bátyja, a későbbi II. József beszélte rá párizsi látogatása alkalmával -, és ezután végre sor került a régóta halogatott nászéjszakára. A magyarázatot a legtöbb életrajzíró átvette, ám nem túl valószínű, hogy ez történt. Egyrészt semmi nyoma nincs, hogy ilyen műtétet végeztek volna az uralkodón, másrészt Lajost hat és tizenhat éves korában is alapos orvosi vizsgálatnak vetették alá, és a dokumentáció nem említ semmilyen rendellenességet.

Mások azzal magyarázzák a szűzies életvitelt, hogy a fiatal párt senki nem készítette fel a házastársi kötelességekre, ők maguk pedig nem jöttek rá, hogy mi a teendő. Ez a magyarázat a későbbi II. József leveleire alapul, amiket öccsének, Lipótnak írt Párizsból, és sógora hálószobai baklövéseiről számol be bennük: "A francia uralkodó kondíciójával semmi baj sincs. A probléma máshol lehet, ugyanis húgunk és Lajos legutolsó együttléte alkalmával a francia, miután bevezette merev hímvesszejét, nem csinált semmit, csak állt és várt. Kétpercnyi mozdulatlanság után kihúzva még mindig erektáló férfiasságát, jó éjszakát kívánva feleségének átvonult a másik szobába úgy, hogy nem is ejakulált." - írta a majdani kalapos király.

Lehetséges, hogy ez volt a helyzet, ám a magyarázat nem tűnik túl életszerűnek, már csak azért sem, mert Mária Terézia bizalmas levelezést folytatott lányával, illetve a király nagyapja, XV. Lajos is meglehetősen nagy nőfaló volt. Nehéz elképzelni, hogy soha nem kerültek szóba ilyen kérdések. A legújabb magyarázat szerint a kudarc oka egyszerűen az volt, hogy Lajos méretes péniszét és Marie Antoinette szűk vagináját nehéz volt közös nevezőre hozni. Ezt látszik alátámasztani, hogy XV. Lajos - akinek legalább olyan kínos volt a kialakult helyzet, mint Mária Teréziának - rendszeresen kérdésekkel és megjegyzésekkel zaklatta az unokáját. Az ifjú férj pedig azzal hárította el nagyapja sürgetését, hogy többször is megpróbálta teljesíteni házastársi kötelességét, ám minden alkalommal olyan fájdalmas volt az együttlét, hogy lemondtak róla.

A házasság 'konszummáltatott'

Bármi volt is a probléma, az biztos, hogy végül megoldást találtak rá, ugyanis 1777-ben Marie Antoinette egyik levelében ujjongva számolt be édesanyjának, hogy házassága végre konszummáltatott. Úgy tűnik, lassanként belejöttek a házaséletbe, mert egy másik levelében, nem sokkal később arról tudósítja Mária Teréziát, hogy "eljutott élete legfontosabb boldogságához", amin sokak szerint az orgazmust értette. Néhány hónappal később gyümölcse is lett a buzgólkodásnak, ugyanis a királyné így panaszkodott férjének: "felséged egyik alattvalója volt olyan szemtelen, és hasba merészelt rúgni". Így tudta meg Lajos, hogy megfogant első gyermeke, aki meg is született 1778 végén. Persze a hosszú várakozás után mindenki abban reménykedett, hogy trónörökös születik, az elsőszülött azonban kislány lett. Marie Antoinette azonban nem bánta, így kommentálta az esetet: "A barátnőm leszel. A fiú az országhoz tartozik, de a leány hozzám." Az első gyermeket még három követte, két fiú és egy lány.

Forrás: Wikipedia

Madame Déficit

Úgy tűnt tehát, hogy lassanként sínre került az életük, és minden szempontból kiteljesedett a kapcsolatuk, ám házasságukra mindvégig árnyékot vetett az ország egyre aggasztóbb pénzügyi helyzete. Marie Antoinette szeretett nagy lábon élni, rajongott a pompás ruhákért, ékszerekért, a szerencsejátékért és a fényűző mulatságokért, Lajos pedig elnézte neki gyengeségeit. Esztelen költekezésének valószínűleg az volt az oka, hogy soha nem kellett foglalkozni a pénzzel, így nem is tudta felmérni annak jelentőségét. Passziói igencsak megterhelték az amúgy sem túl gazdag kincstárat, így a királyné hamar elnyerte a Madame Déficit gúnynevet. Sorra jelentek meg róla a gúnyos pamfletek és az állítólagos szerelmi kalandjait szemléltető pornográf rajzok, mert az egyre nagyobb nyomorban élő nép előszeretettel látott benne bűnbakot. Sorsuk tragikus véget ért, hiszen a francia forradalom során elítélték őket és guillotin alatt végezték 1793-ban. A legenda szerint a királyné véletlenül rálépett a hóhér lábára, miközben felment a vérpadra, majd így szólt: "Bocsásson meg, uram, nem állt szándékomban." - ezek voltak az utolsó szavai.

Forrás: AFPKövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


 Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!Csóktörténelem: a csócsálástól a franciáighttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130418-szex-szerelem-parkapcsolat-csoktortenelem-a-csocsalastol-az-elvezesig.html A történelem legbotrányosabb pápáihttp://www.life.hu/szorakozz/20130227-v-celesztin-ix-benedek-vi-sandor-viii-janos-xii-pius.html A legbátrabb nők a történelemben, akik kiálltak az elveikérthttp://www.life.hu/szorakozz/20120924-jeanne-darc-i-erzsebet-zrinyi-ilona-harriet-tubman-golda-meir.html Botrányos szeretők, különc kalandok - Veszedelmes viszonyok a történelembenhttp://www.life.hu/szorakozz/20120507-veszedelmes-viszonyok-a-tortenelemben.html A történelem legmegbecsültebb szeretőjehttp://www.life.hu/szepulj/20120404-takacs-nora-a-tortenelem-legmegbecsultebb-szeretoje-madame-pompadour.html A hadüzenet oka: a nő - 4 különleges asszonysors a történelembenhttp://www.life.hu/szorakozz/20120319-a-haduzenet-oka-a-no-negy-asszony-akik-miatt.html