Boldog vagy a mostani kedveseddel, és vele tervezed a jövőt, de képtelen vagy szabadulni a gondolattól, hogy az előző pasid hozzá képest egy tízpontos akrobata volt az ágyban? A jelek arra utalnak, hogy "szexösszehasonlító szindrómában" szenvedsz. A Life.hu most elárulja, mit tehetsz ellene.

 

Van élet a legjobb szex után?

Úgy tűnik, sok nő képtelen elfelejteni, milyen fantasztikusan működött a szex az előző partnerrel, és a fantáziájukban is gyakran előbukkan az együtt töltött szenvedélyes éjszakák képe. Egy online kutatásban a megkérdezett nők 38%-a elismerte, hogy a legjobb szexuális élményeket a régebbi kapcsolataiban élte át, nem pedig a jelenlegi partnerével, míg a férfiak többsége úgy vélekedik, hogy a szerelmi élete kielégítő az aktuális párjával. A tanulmányból az is kiderült, hogy a nőket jobban érdekli a minőségi orgazmus, az erősebbik nem tagjainak pedig inkább az számít, hogy minden esetben eljuttassák választottjukat a csúcsra. Általánosságban viszont elmondható, hogy az ágyban való csúcsteljesítmény nem játszik döntő szerepet hosszú távú elköteleződés esetén: a nőknél a párválasztás elsőrangú szempontja, hogy az illető férfi anyagilag sikeres, hűséges és "jó apatípus" legyen. Ám a sikeres és tartós párkapcsolat kialakításának esélyét jelentősen csökkenti, ha a nő gondolatai állandóan az expartnerrel való szeretkezés körül forognak, amikor a párjával bújik ágyba.

Thinkstock

Zsuzsa, gyógyszerész (32)
"A mai napig az exemet tartom a világ legjobb szeretőjének, soha senkivel nem volt olyan intenzív a szex, mint vele. Azért szakítottunk, mert még nem akarta lekötni magát, és majdnem belehaltam a fájdalomba, de nem volt más választásom, elengedtem. Alapból maximalista vagyok, ami a pasik terén is így van, és számomra fontos, hogy az illető normális egzisztenciával rendelkezzen, legyen diplomája, szeressen sportolni, a szexuális intelligenciáról nem is beszélve. A volt pasimmal teljesen passzoltunk szexuális téren, sőt, olyan dolgokat hozott ki belőlem, amikre egyáltalán nem számítottam. Igazság szerint nincsenek illúzióim, mert vele annyira tökéletes volt minden, hogy szerintem soha nem találok hozzá hasonlót."

A nosztalgiázás ártalmas lehet

A szexuális emlékezés természetes jelenség, hiszen minél több partnered volt életed során, annál több tapasztalattal és élményanyaggal rendelkezel. Az exre való emlékezés beindíthatja a fantáziádat, hiszen kívül-belül ismerted őt, és pontosan tudod, hogy jól működött köztetek a kémia. Egy új párkapcsolat eleje szinte mindig izgalmas, de benne rejlik a lehetősége annak, hogy a potenciális partner kevésbé vonzó tulajdonságokkal rendelkezik, mint az elődje. Ebben az időszakban többet gondolhatsz a régi kedvesedre, ami blokkolhatja az érzelmeidet az új partner irányába. Ha tudat alatt összehasonlítod kettejük ágybéli teljesítményét, azt jelenti, hogy nem az aktuális partnereddel éled meg az intim perceket, ami majdnem olyan, mintha megcsalnád őt, és a múlton való merengés zátonyra futtathatja az egyébként ígéretesnek tűnő kapcsolatot.

Ne hasonlítsd össze az almát a naranccsal!

A volt kedvessel való őrületes együttlétek akarva-akaratlanul belső fantáziavilágod részévé válhatnak. Tedd félre a rózsaszín szemüveget, és idézd fel előző kapcsolatod minden mozzanatát, majd alaposan gondold végig, miért döntöttetek úgy, hogy külön utakon folytatjátok. Miután választ kaptál ezekre a kérdésekre, hangold át fejben a "fantáziatévédet", és keress rajta olyan "műsorokat", amelyek alkalmasak az új, magasabb minőségű igények kielégítésére. Az ex-szexen való rágódás helyett fantáziálj aktuális kedvesedről, és önkielégítés közben képzelj el olyan dolgokat, amiket szeretnéd, ha együtt élnétek meg.

Ági, kommunikációs munkatárs (37)
"Szerelmes vagyok a páromba, aki kedves, odaadó férfi, és minden remekül működik köztünk, kivéve egy dolgot. Amilyen energikus és szórakoztató úgy általában az életben, annyira középszerű az ágyban. Ugyanazokban a pózokban csináljuk, nincs semmi változatosság, de ami a legrosszabb az egészben, hogy nem hajlandó beszélni közben, pedig én odavagyok a hangos szexért. Próbáltam finoman rávezetni olyan dolgokra, amitől izgalmasabbá válhatnának az együttlétek, de azt mondta, hogy az ő korában (47 éves) a férfiak már nem változnak. Legszívesebben visszamennék az exemhez, akivel iszonyúan jó volt a szex, de nem tudnám elviselni, ha újra megcsalna, a rosszfiúkból egy életre elegem lett. Arra gondoltam, ha nagyon nem bírom az ágyunalmat, legfeljebb félrelépek."

Thinkstock

Szabadulj meg a régi gondolatoktól

Még ha minden más jól működik egy kapcsolatban, két ember szexuális stílusa nem mindig van összhangban egymással - lehet, hogy te a hosszú előjátékot kedveled, míg a párod percek alatt készen áll a hancúrozásra. A férfiak érzékenyek, amikor beszélni kell a szexualitásról, és nyilván nem működik úgy a dolog, ha aktuális partnered fejéhez vágod, hogy az előző pasiddal őrületesen jó volt a szex. Ezzel nem csupán az egóját sérted meg, hanem a bizalmát is elveszíted, amit szinte lehetetlen visszaszerezni. Egy férfi akkor lesz jó szerető, ha úgy érzi, minden téren és minden esetben képes kielégíteni a nő szexuális kívánságait, ami csak úgy működik, ha lehetőséget kap a bizonyításra, és a partner tudatja vele, mire van szüksége az ágyban. Összpontosíts a kapcsolatod jövőbeni sikerére, és gondolj arra, hogy a múlt nem befolyásolja, hogyan érzékelsz most másokat, de a tapasztalataiddal együttműködve lehetőséget nyújt egy harmonikus és kiegyensúlyozott párkapcsolatra.

Győri Szilvia szexuálpszichológus, tanácsadó szakpszichológus véleménye :
"Mindannyian kritériumokat állítunk fel, ha betoppan életünkbe a szerelem, azt remélve, hogy új partnerünk minden tekintetben túlszárnyalja az előzőeket. Egyesekkel automatikusan működik a jó szex, másokkal pedig meg kell dolgozni érte, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy hajlandó vagy tanulni és értékelni az új partnert az ágyban is. A jó hír az, hogy a szexuális készségeket kamatoztathatod egy új kapcsolatban is, az nem vész kárba. Természetesen össze kell szokni a másikkal, hiszen a test anatómiája is egyénenként változó, két különböző partnerrel, jó eséllyel, nem lesz ugyanolyan a szex. A múltba való kirándulás kellemes élmény is lehet, ha nem éled meg szörnyű veszteségként, hogy most már mással kell ágyba bújnod, és a nosztalgia nem torzít annyira az élményeiden, hogy túlértékeld azt. Ha úgy érzed, mostani párod kevésbé ismeri szexuális igényeidet, ne csak mondd, hanem mutasd is meg, hogy te mire vágysz, amit felfoghatsz egyfajta izgalmas kihívásként. A szex fontos, de sok más egyéb feltételnek is teljesülnie kell egy jól működő párkapcsolathoz, és az aktuális partnerrel való szexuális együttlét is legalább olyan szenvedélyessé válhat, ha felfedezed benne a másfajta örömöket."

Fotó: Terry RichardsonKövesd a Napi hímet a Facebookon!


Mert igenis minden nap megérdemelsz egy szexi pasit. Kövesd a Napi hím oldalt a Facebookon és hagyd, hogy naponta egy szexi arc vagy test elcsábítson!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A NAPI HÍM OLDAL!A profi kézimunka - Őrjítsd meg a pasidat! (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130816-szex-szerelem-parkapcsolat-a-kezimunka-nem-egy-kotelezo-feladat.html "Rátette a kezét a torkomra" (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130816-szex-szerelem-parkapcsolat-ratette-a-kezet-a-torkomra-18.html Szexkódex: mit illik, és mit nem az ágyban? (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130816-szex-szerelem-parkapcsolat-szexkodex-modern-szeretoknek-mi-a-helyes.html "Soha nem maszturbáltak egy jót" (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130816-szex-szerelem-parkapcsolat-pasivelemeny-soha-nem-maszturbaltak-egy-jot.html Csikló-enciklopédia: amit illik tudnod róla (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130814-szex-szerelem-parkapcsolat-csiklo-enciklopedia-5-lenyugozo-dolog.html "Te kiét nyeled le?" - Orális kalandok nagylányoknak (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130813-szex-szerelem-parkapcsolat-te-kiet-nyeled-le-oralis.html "Robbanásszerű orgazmust éltem át" (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130812-szex-szerelem-parkapcsolat-robbanasszeru-orgazmust-eltem-at-18.html