Lilian svéd hercegné idén márciusban hunyt el 97 éves korában. Hosszú élete egy igazi, modern tündérmese volt, melynek legfontosabb üzenete az a közhely, hogy a szerelem és az egymás iránti feltétlen elköteleződés mindent legyőz. Lilian és a hercege harmincévnyi várakozás után lehettek egymáséi, amikor már mindketten túl voltak a hatodik ikszen.

Egy fiatal lány a mosodából

Lilian May Davies 1915-ben született a walesi Swansea-ben. Apja, William a helyi piacon volt elárusító, és ahogy Lilian cseperedett egyre többet dolgozott apja mellett, illetve egy mosodában is vállalt munkát. A fiatal lány azonban ennél többre vágyott, ezért egy nap felkerekedett három barátnőjével, és meg sem álltak Londonig. Kezdetben szobalányként dolgozott, ám ragyogó szépségére és Marlene Dietriechre emlékeztető szabályos vonásaira hamar felfigyeltek, így nem sok idő múlva már énekesként és táncosként kereste a kenyerét. Karrierje szépen ívelt felfelé, egy évvel azután, hogy Londonba érkezett, már a legelőkelőbb partik vendége volt és fényűző lakásban élt a város egyik felkapott negyedében. A nagy lehetőség azonban csak ezután következett: felfedezte egy ügynök, és hamarosan már a kifutókon pózolt topmodellként, illetve olyan magazinokban szerepelt, mint a Vogue. Nemsokára a szerelem is betoppant az életébe: megismerkedett Ivan Craige skót színésszel, akivel 1940-ben összeházasodtak. Az idillbe azonban beleszólt a háború. Nem sokkal az esküvő után Ivan bevonult a brit hadseregbe és Afrikába vezényelték, ahol a II. világháború alatt szolgált. Lilian hadiüzemben dolgozott, illetve egy kórházban ápolta a sebesülteket.

Forrás: www.dn.se

A herceg színre lép

Három évvel később Lilian élete ismét jelentős fordulatot vett: egy londoni szórakozóhelyen megismerkedett Bertil svéd herceggel. A bemutatkozás nem volt épp hétköznapi: a herceg hosszan bámulta Lilant a táncparketten, majd odalépett hozzá és bemutatkozott: őkirályi felsége Bertil svéd herceg. A nő tréfának vélte a dolgot, ezért gondolkodás nélkül rávágta: 'Én pedig Sába királynő.' A szerencsétlen kezdés ellenére - vagy talán épp azért - fellobbant közöttük a szikra, ugyanis Lilian meghívta a herceget a 28. születésnapjára rendezett koktélpartira, ahol még inkább elmélyült a vonzalmuk. Viszonyuk azonban akkor kezdődött, amikor nem sokkal később egy bomba csapódott be Lilian lakása közelében, Bertil pedig a svéd nagykövetség egyik autójával sietett a megmentésére - legalábbis így emlékszik vissza 2000-ben megjelent emlékirataiban a hercegné. Innentől kezdve elválaszthatatlanok lettek, a hepiendre azonban várniuk kellett jó harminc évet.

Forrás: http://sverigesradio.se

Közbeszól a politika

Hiába lobbantak szerelemre, kapcsolatuk igen bonyolult helyzetet teremtett. Lilian ugyanis hivatalosan férjes asszony volt a viszonyuk kezdetén, és hiába vált el 1945-ben, a királyi család számára elfogadhatatlan volt, hogy egy elvált asszony legyen a herceg felesége. Bertil apja, VI. Gusztáv Adolf svéd király kifejezetten ellenezte a kapcsolatukat, és nem adta áldását a házasságukra, így szóba sem jöhetett, hogy hivatalosan is összekössék az életüket. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy Bertil bátyja 1947-ben repülőgép-szerencsétlenség áldozata lett, ami teljesen felborította a trónöröklés rendjét. Fia, Károly Gusztáv ekkor még csak egyéves volt, így komoly esély volt rá, hogy VI. Gusztáv Adolf halála után Bertil régenskirályként fog uralkodni, míg unokaöccse elég idős nem lesz ahhoz, hogy ellássa a királyi feladatokat. Ekkora Lilian kedvességével és Bertil iránti feltétlen ragaszkodásával már megkedveltette magát a királyi család tagjaival és elfogadták a kapcsolatukat, a megváltozott helyzetben azonban még elképzelhetetlenebb volt, hogy összeházasodjanak.

Forrás: AFP

"Minden a szerelemről szólt"

Kapcsolatukat sokan hasonlítják VIII. Edward és Wallis Simpson viszonyához, akik hasonló kálváriát jártak be egy évtizeddel korábban. Bertil és Lilian azonban másképp döntött: nem rúgtak fel mindent a szerelmük miatt, hanem igyekeztek kompromisszumot kötni. Nem házasodtak össze, ám együtt éltek. Kapcsolatukat nem titkolták, mindenki tudta, hogy egy párt alkotnak és félhivatalos kapcsolatukat a királyi család és az alattvalók is elfogadták, sőt kifejezetten kedvelték a furcsa párt. Több mint harminc évig, 1976-ig éltek így. VI. Gusztáv Adolf 90 éves koráig élt, 1973-ban halt meg. Károly Gusztáv akkor már 27 éves volt, így elfoglalhatta a trónt, nem volt szükség Bertil közreműködésére. Az új király végre áldását adta a régóta halogatott frigyre, így Lilian és Bertil 1976 decemberében egybekelhetett. A menyasszony 61, a vőlegény pedig 64 éves volt ekkor. Az esküvő előtt egy tévéinterjúban elmondták, hogy csak azért bánják, hogy ilyen későn házasodhatnak össze, mert így nem születhetett gyerekük. Ennek ellenére nagyon boldogok voltak az elmúlt három évtizedben. Házasságuk húsz évig tartott, Bertil 1997-es halála vetett véget neki. 1995-ben Lilian - aki a királyi család egyik legnépszerűbb tagja lett - így nyilatkozott: "Ha össze kellene foglalnom az életem, csak annyit tudok mondani, hogy minden a szerelemről szólt. Bertil a legnagyszerűbb férfi, akit valaha ismertem, és még mindig szerelmes vagyok belé."

Forrás: AFPKövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


 Érdekel a retro? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!A történelem legvéresebb éjszakáihttp://www.life.hu/szorakozz/20130813-kultura-haboru-nepirtas-a-tortenelem-legveresebb-ejszakai.html Csóktörténelem: a csócsálástól a franciáighttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130418-szex-szerelem-parkapcsolat-csoktortenelem-a-csocsalastol-az-elvezesig.html A történelem legbotrányosabb pápáihttp://www.life.hu/szorakozz/20130227-v-celesztin-ix-benedek-vi-sandor-viii-janos-xii-pius.html A legbátrabb nők a történelemben, akik kiálltak az elveikérthttp://www.life.hu/szorakozz/20120924-jeanne-darc-i-erzsebet-zrinyi-ilona-harriet-tubman-golda-meir.html Botrányos szeretők, különc kalandok - Veszedelmes viszonyok a történelembenhttp://www.life.hu/szorakozz/20120507-veszedelmes-viszonyok-a-tortenelemben.html A történelem legmegbecsültebb szeretőjehttp://www.life.hu/szepulj/20120404-takacs-nora-a-tortenelem-legmegbecsultebb-szeretoje-madame-pompadour.html