Az online társkeresés ma már teljesen mindennapos, egyre többen lelnek párra ilyen csatornán. Hogy mennyire így van ez, azt jól szemlélteti, hogy a nagy, globális társkeresők mellett, sőt nem túlzás azt állítani, hogy helyett, megjelentek a tematikus oldalak, melyek egy-egy speciális csoport igényeit szolgálják ki a lehető legtökéletesebben. A Life.hu bemutatja a legérdekesebb és legbotrányosabb kezdeményezéseket.

Társat a netről!

Néhány éve még sokan fanyalogtak, ha az online társkeresés került szóba, és közkeletű volt az az elképzelés, hogy ilyen módszerrel csak azok keresnek párt, akiknek már minden mindegy, és egyébként is tele vannak perverzekkel ezek az oldalak. Lassanként aztán mindenki megértette, hogy online sokszor kényelmesebb és hatékonyabb keresgélni, mint a való életben, még ha a romantika terén kompromisszumot is kell kötni, és a webshopokkal, közösségi médiával és MMORPG-vel együtt ez is beépült a dolgos mindennapokba. Hogy mennyire így van ez, azt jól szemlélteti, hogy a nagy, globális társkeresők mellett, sőt nem túlzás azt állítani, hogy helyett, megjelentek a tematikus oldalak, melyek egy-egy speciális csoport igényeit szolgálják ki a lehető legtökéletesebben. Az érintettek általában örülnek neki, hiszen a hasonlóság elve nagyon is működik, ha szívügyekről van szó, a célcsoporton kívüliek azonban jó esetben megmosolyogják, rosszabb esetben viszont kirekesztőnek bélyegzik ezeket az oldalakat.

Thinkstock


Szeretőt keresek!

Mostanában az a magyar társkereső tartja lázban a közvéleményt, amely kifejezetten félrelépőkre specializálódott. Az Egyesült Államokban már több mint egy évtizede üzemel hasonló oldal. Olyanok regisztrálhatnak ide, akik házasságban vagy párkapcsolatban élnek, de alkalmi vagy állandó szexre vágynak házon kívül. A koncepció persze sokakat felháborít, hiszen hiába van szó régóta meglévő társadalmi gyakorlatról, ennek kimondása, sőt kiszolgálása erkölcsileg kifogásolható. A társadalom csapodárabb fele azonban szemmel láthatóan örül az egyszerű és diszkrét lehetőségnek, hiszen az üzemeltetők szerint 16 millió regisztrált tagja van az oldalnak. Tavaly nyáron megjelent az oldal magyarországi klónja, és ahogy várható volt, nem kis felzúdulást keltett. Persze, amerikai társaikhoz hasonlóan a magyar tilosban járók is éltek a lehetőséggel és igen sokan rákattintottak a regisztrációt indító 'szeretőt keresek' gombra. Lassan megnyugodtak a kedélyek, és ha feledésbe nem is merült a dolog, kevesebbet beszéltek róla. A botrány azonban újra kirobbant nemrégiben, ugyanis megjelentek az oldal hirdetései az interneten. "Nem célom, hogy házasságokat tegyek tönkre, de tény, hogy egy viszony mindig nagyon izgalmas, és néha kifejezetten jót tesz a stabil párkapcsolatnak. Új színt visz bele, felpezsdíti, és itt legalább nem akarják lenyúlni a társat, hiszen mindenkinek van sajátja" - nyilatkozott korábban az oldal alapítója, Györfi András, aki azóta sem változtatta meg a véleményét. A kritikákra pedig csupán annyit reagált: hűtlenség nem az ő társkeresőjük miatt létezik.

Csak igényeseknek!

Majdnem ekkora port vert fel a diplomások és igényesek sok országban sikeres társkeresőjének magyarországi leányvállalata, ami vállaltan elitista szemléletével sokaknál kiverte a biztosítékot. A regisztráció része egy hosszú és bonyolult személyiségteszt kitöltése, majd következik a nem kevésbé hosszadalmas adatlap. Mindez ahhoz szükséges, hogy a rengeteg adat birtokában a rendszer bonyolult algoritmusa olyan párkeresőket hozzon össze, akik biztosan összeillő személyiségek - mert a szocioökonómiai státusz ugyebár nem kérdés. Mindezt persze nem ingyen, és az elitista szemléleten túl a prémiumtagsággal kapcsolatos állítólagos anomáliák képezték a felzúdulás kettes számú tárgyát.

Thinkstock

Ronda vagyok, de hódítani akarok!

Kell némi önkritika vagy legalábbis önértékelési zavar, hogy valaki kifejezetten ronda embereknek készült társkereső oldalra regisztráljon, de aki erre vágyik, az megteheti. Az oldal ugyanis nem titkoltan a belső értékekre helyezi a hangsúlyt, és missziójának a kifogásolható külsejű szinglik összehozását tekinti. Az elképzelés mindenképpen eredeti, ám sokkal lényegesebb, hogy az oldal igazi aranybánya szociológusok és pszichológusok számára, illetve minden olyan szakembernek és laikusnak, akik az emberi szépség mibenlétét kutatják. Tény, hogy elenyésző számban fordulnak elő görög félistenek a regisztrált tagok között, ám ettől eltekintve a felhozatal semmiben sem különbözik egy hagyományos társkereső oldaltól, a legtöbb felhasználó az átlagos kategóriába tartozik - az már más kérdés, hogy nem oda sorolja magát.

Kockák előnyben!

Nem nehéz belátni, hogy a gamerek (profi számítógépes játékosok, a szerk.) sajátos szubkultúrát alkotnak, és kívülállók nehezen értik meg őket. Innen pedig már csak egy lépés a lefedetlen piac felismerése és a kifejezetten nekik készült társkereső oldal megalkotása. A koncepció azonban nem kizárólag a célcsoport miatt érdekes, hanem azért is, mert nem titkoltan hanyagolja a romantikát, és kifejezetten a kötöttségek nélküli szexre helyezi a hangsúlyt. Szexelj egy gamerrel! - hirdeti már az oldal neve is. Bővebben nem tudunk nyilatkozni a felhozatalról, ugyanis az oldal hazánk fiainak egyelőre nem elérhető.

Az internetes társkeresés buktatóihttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20101202-ne-dolj-be-akarkinek-az-internetes-tarskereses-buktatoi.html Dr. Csernus: Társkeresés - Aki keres, az nem találhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120517-dr-csernus-tarskereses-aki-keres-az-nem-talal.html