A Life.hu egy beszélgetés keretében a házastársi viszony praktikus oldalát kutatta. Miért döntsenek a mai huszonévesek úgy, jól működő párkapcsolatukat a házasság szintjére emelik? Az érzelmektől távol, inkább jogi oldalról közelítettük meg a kérdést, ebben pedig Dr. Géczi Beatrix ügyvéd szakértőnk volt a segítségünkre.

Egy lánykérés előtt álló pasi, egy örökké szkeptikus lány, egy elégedett feleség és egy friss ara saját történetükön keresztül mutatják be a házasság vélt, vagy valós 'hasznos' oldalát. 

Forrás: Thinkstock

Legelőször egy pasivéleményre voltunk kíváncsiak, így Bálintnak szegeztük a kérdést, hogy mai huszonévesként mit gondol, milyen előnyökkel járna számára a házasság.

Bálint, ingatlanközvetítő (26)
A barátnőm jómódú családból származik, de nem hiszem, hogy ha elvenném, az emiatt lenne. Számomra a házasság előnye inkább arra vonatkozik, hogy könnyebb úgy családot alapítani, ha a pár hivatalosan is összekapcsolta az életét. Én elvált szülők gyereke vagyok, és úgynevezett 'csonka családban' nőttem fel. És ez pasiként nem volt egyszerű. Mint általában a legtöbb gyermek, én is az édesanyámhoz kerültem, aki csodálatos asszony és remek szülő volt, de sokszor éreztem, hogy szükségem lenne egy apára. Én is akarok gyerekeket és szeretném, hogy 'teljes családban' nőjenek fel.

Amanda épp a szülei válása miatt nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a házasság intézményének. Szerinte ugyanis nem ettől lesz egy kapcsolat jó, vagy nem jó, teljes a család, avagy csonka.

Amanda, újságíró (25)
Ötéves voltam, amikor a szüleim elváltak, és én is az édesanyámhoz kerültem. Nálunk menekülés volt a válás, szökés egy alkoholista férj elől. De biztos vagyok benne, hogy félrelépés, vagy bármi más probléma esetén is ezt az utat választotta volna az anyukám, amit a mai napig élete egyik legjobb döntésének tart. Épp ezért nem gondolom, hogy csak mert a nagy napon mind a ketten szép ruhában megjelenünk, és aláírjuk a papírokat, majd minden tökéletes marad és garanciát kapok vele bármire is. Ha persze van az egésznek valami 'kézzel fogható' előnye, az más kérdés.

Forrás: Thinkstock

Dr. Géczi Beatrix, a Life.hu ügyvéd szakértője szerint szintén könnyebbséget jelent, ha a felek házasok, amikor szülővé válnak. "Ebben az esetben ugyanis a közös gyermek a születés jogán, és nem apai elismerő nyilatkozattal veheti fel az apa vezetéknevét, vagyis státusza nem 'házasságon kívül született' lesz" - állítja a szakértő. 

Nóra 27 évesen házasodott, és fel is vette a férje nevét. Gyermeket még nem terveztnek, de az élete máris könnyebb lett a férje által. Korábban nem is gondolt rá, hogy valódi, 'kézzel fogható' előnyökre is szert tehet.

Nóra, közgazdász (28)
Felvettem a férjem nevét, aki szociológus végzettségű. Így a doktort is megkaptam, és ettől sokkal könnyebb lett az életem. Amint meglátják, teljesen máshogy beszélnek velem az emberek. Nem néznek hülyének, minden esetben maximálisan komolyan vesznek. Volt már rá példa, hogy egészségügyi rendelésnél mindenkinél előbb hívtak be. Megkérdeztem a dokitól, miért nem a sor végén vagyok, mire azt felelte, hogy a nevem miatt az asszisztensek előre soroltak. Ezt persze nem használom ki és nem élek vissza vele, csak jó érzéssel tölt el, hogy néha könnyebben nyílnak meg kapuk ezáltal.

Az ügyvédnő szerint további előnyei is vannak a házastársi viszonynak. "A kedvezményes támogatások jó része is könnyebben elérhető a házaspároknak. Ilyen például a lakásépítési támogatás, vagy éppen a szoc.pol. De a hitelfelvétel is egyszerűbb számukra, mivel adóstársakként, együttesen vállalnak kötelezettséget."

Dália a kapcsolata ötödik évében ment hozzá a párjához. Ő is felvette a férje vezetéknevét, egyelőre azonban nem tapasztalt ebből származó könnyebbséget.

Dália, tánctanár (28)
Attól, hogy felvettem a nevét, igazából csak nehezebb lett. Minden okmányt át kellett íratni, ami eddig több mint húszezer forintba és sok sorban állásba került. Csoda, hogy az új útlevelem elkészült a nászútra... Ha pedig a közösségi oldalakon is megváltoztatod a neved, akkor senki nem talál rád.

Forrás: Thinkstock

Feltettük egy pasinak, Bálintnak is a kérdést, hogy amennyiben olyan jó helyzetben lenne, hogy a házasság által a párja különböző előnyökhöz jutna, férfiként hogyan viszonyulna az egészhez.

Bálint, 27
Szerintem a házasság által mindenki előnyökhöz jut és nem hiszem, hogy a legtöbb lány ne mérné fel, hogy a párjában milyen anyagi potenciál van, mielőtt kimondaná a boldogító igent. Én sokat dolgozom, nemcsak a munkahelyemen, hanem azon kívül a saját vállalkozásomban is, és ennek köszönhetően egyre jobb anyagi helyzetbe kerülök. Ezt a párom is tudja és segít a kapcsolatunk fenntartásában, neki nem kell a pénzügyek miatt aggódnia. Természetes dolognak gondolom, hogy egy nő számára vonzó egy jó anyagi és/vagy társadalmi helyzetben lévő férfi


"A házasságban - főként, ha előzőleg házassági szerződést kötnek a felek - tisztábbak a vagyoni viszonyok, mint az élettársi együttélés esetében és megoszlanak egymás között a nagyobb kiadások, könnyebb a teherviselés" - támasztja alá Bálint érveit a szakértőnk, akinek véleményével Dália is egyetért.

"Igen, valóban sokkal könnyebb, ha van mellettünk egy társ, hiszen ha bármi történik velünk, a munkahelyen, vagy az egészségünkkel, ő ott van, segít, támogat, érzelmileg és anyagilag egyaránt. Egy egyedülálló nő ilyenkor legfeljebb a szüleire tud támaszkodni - véli Dália. Dr. Géczi Beatrix szerint ráadásul bizonyos pozíció felett a munkaadóknál is előnyt élveznek a házasok, hiszen ez a státusz megbízhatóságot és stabilitást jelez.

Dália utolsó, meggyőző érve
Ráadásul most, hogy a férjem lett, és papír is van róla, akár nyugodtan verhetem is, mert a családon belüli erőszakot kivették a btk.-ból - meséli mosolyogva a 28 éves feleség.
Ezért lépnek félre a diétázó pasikhttp://www.life.hu/szeress/20131015-ezert-lepnek-felre-a-dietazo-pasik-gyori-szilvia-es-deaki.html Minden 3. nőnek csalódás a lánykéréshttp://www.life.hu/szeress/20131014-minden-harmadik-nonek-csalodas-a-lanykeres-negyeduknek-a-gyuru-sem.html 3 ok, amiért nem tud elélvezni a férfihttp://www.life.hu/szeress/20131011-gyori-szilvia-szakerto-segit-stressz-teljesitmenykenyszer-es-onbizalomhiany-miatt-nem.html A párok fele nem szexel a nászéjszakánhttp://www.life.hu/szeress/20131011-a-parok-fele-nem-szexel-a-naszejszakan-derul-ki.html Sztárok, akik biszexuálisként kezdtékhttp://www.life.hu/szeress/20131011-angelina-jolie-megan-fox-fergie-drew-barrymore-anna-paquin-biszexualiskent.html Vércsoportszex - Kinek a karjaiba hajt a véred?http://www.life.hu/szeress/20131010-vercsoportszex-vercsoport-es-vermerseklet-meghatarozza-milyen-vagy-a-szerelemben-szexben.html