Pár héttel ezelőtt írtunk Grace Brown sokkoló fotósorozatáról, amellyel szexuális támadások áldozatainak próbál segíteni traumájuk feldolgozásában. Ismét érdekes fényképeket találtunk egy másik fiatal fotóstól, Hannah Price-tól. A huszonéves lány az utcai atrocitásokból, a beszólogatásokból és a füttyögésekből merített ihletet.

Hannah-nak az adta az alapötletet, hogy amikor Philadelphiába költözött, egyre többen kezdtek füttyögni neki az utcán. A sokadik ilyen alkalom után döntött úgy, hogy elkezdi fotózni ezeket a férfiakat. Először csak titokban kattintgatott, majd pedig szóba is elegyedett velük. A róla szóló videót itt nézheted meg:

A magyar emberek számára persze megdöbbentő lehet, hogy egy fiatal lány ilyen bátran odament azokhoz, akik beszóltak neki. Sőt, még tovább ment. Engedélyt kért tőlük a képekhez, és elkezdett velük beszélgetni az életükről. Magyarországon erre aligha lenne példa, mi ugyanis hasonló esetben gyorsan továbbállunk arról az építési területről, ahol ilyen atrocitás ér.

A témáról megkérdeztük olvasónkat és szakértőnket is:

Flóra, közgazdász (29):
"A legnagyobb probléma ezzel, hogy a metroépítkezés egyik derékig érő gödrében állva a munkás nem méri fel, hogy kinek szabad beszólnia. Vannak olyan típusú nők, akiknek ez teher, vagy lehet, hogy éppen olyan napjunk van, amikor nem viselik el a kedvességnek álcázott bunkóságot. Így pedig sokszor negatív élményként tárolják el ezt az alapvetően ártalmatlan gesztust."

Zámbó Márta coach véleménye:

"Elmerengve sétálok a körúton, és egyszercsak simán beszól egy férfi, akit addig észre sem vettem, nyuszikájának titulálva. De voltam már megszólítottként, néhányat említve csupán, cica, bébi, mókuska és kiscsillag is... Az építkezések környékéről nem is szólva, ahol kórusban hangzik fel a fütty és a "randimeghívások" skálája, a "Ráérsz este, bébi?"-től a durva beszólásokig. Közhely, de tényleg nem azon múlik, hogy kirívóan öltözködünk, vagy miniszoknyában vagyunk-e, hogy átéljünk hasonló helyzeteket."

A férfiakból sok esetben zsigerből tör ki a női nem iránti tetszésnyilvánítás, fütty vagy bármilyen elismerő hang. Nemi szerepéből adódóan a férfi megszokta a kezdeményező fél eme megnyilvánulását. Persze itt most az enyhe, akár kedves, kifejezésformára gondolok - állítja a szakértő.

Nézzük a durvább verziót! Vajon mi lehet az építőmunkások motivációja? Egy összezárt férficsapat, akinek munka közben ez a szórakozása?Csordaszellem? Ezzel fitogtatják férfiasságukat? Figyelemfelkeltés? Erőfölény demonstrálása? Netán kötelező felvételi alkalmasság a füttyögetni tudás?

Több férfitől is hallottam az évek során, hogy a nőket mindig "megfütyülik" a melósok, ezzel együtt kell élni. Olyan is akadt, aki pozitív megítéléssel közelítette meg kérdésemet, és azt mondta, hogy csak az igazán "jó nőket" jutalmazzák füttykoncerttel. Szerintem a férfiak sokkal ingerelhetőbbek vizuálisan, mint a nők, ezt próbálják kompenzálni, levezetni, kimutatni. Persze ez a mód nem éppen megnyerő számunkra, sőt a nők többnyire visszataszítónak érzik, kevés kivételtől eltekintve - meséli szakértőnk.

Forrás: www.hannahcprice.com
Fotó: Hannah Price

Mégis mit tehetünk?

Sokfélék vagyunk, más-más érzelmi és viselkedésbeli beállítottsággal, így másként is reagálunk. Van, aki visszafordul, küld egy kedves félmosolyt, és ezzel állítja meg a folyamatot, ami aztán vagy sikerül - vagy nem. Az amazontípus csípőből visszaszól, A Hol? Mikor? Pontos cím? és más hasonló konkrét reakciók bizony váratlanul érik a másik felet, és a meglepetéstől többnyire itt vége is szakad a beszólásoknak - mondja Zámbó Márta.

Működhet az is, ha nem veszünk tudomást a szituációról, mert ha dühösek, ingerültek leszünk, akkor pont azt érjük el, amit látni szeretnének rajtunk.

Érdemes mérlegelni a szituációt, és úgy dönteni. A túlerővel szembeni, fenyegető érzésként megjelenő szituációban nem érdemes hősként fellépni. De előfordult már velem is olyan eset, hogy visszaválaszoltam az állványon tevékenykedőnek: Jöjjön le, és beszéljük meg! Hát tűzpiros arccal párolgott el pillanatok alatt...

Más a társadalmi hozzáállás is ehhez a témához különböző kultúrákban. Az amerikai társadalom inkább "semlegesebb" a szexualitás és a nemek tekintetében, tehát ott ez már komoly zaklatás is lehet, míg nálunk simán belerakjuk a bunkók kategóriába.

A férfiakat irányítani, büntetni kell? (18+)http://www.life.hu/szeress/20131020-s-kallai-szilvia-energiagyogyasz-segit-abban-hogy-ne-buntessuk-sem.html Pasivélemény - Ha túl szexi a doktor nénihttp://www.life.hu/szeress/20131020-pasivelemeny-ha-tul-szexi-a-doki-ferfiak-arrol-hogy-elofordulte.html Ha túl szexi a doki: Nála vagy neki akarsz szülni?http://www.life.hu/szeress/20131021-igy-lazulj-el-ha-tulsagosan-szexi-es-vonzo-a-fogorvosod.html Kiállították a régi korok vibrátoraithttp://www.life.hu/szeress/20131020-kulonleges-vibratormuzeumban-allitottak-ki-oseink-szexualis-segedeszkozeit.html Sztárcsemeték, akiknek hazudtak az apjukrólhttp://www.life.hu/szeress/20131018-liv-tyler-woody-allen-mia-farrow-frank-sinatra-ronan-farrow.html Erről árulkodnak szexuális álmaid (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20120302-szex-szerelem-parkapcsolat-mirol-arulkodnak-szexualis-almaid.html Pasivélemény - Kinek a karjaiba hajt a véred?http://www.life.hu/szeress/20131017-vercsoportszex-pasivelemeny-genetikus-szakerto-beszel-a-vermersekletrol-es-a-szex.html Az idillikus férfikép zúzza szét a lehetőségekethttp://www.life.hu/szeress/20131017-nagy-melinda-asztrologus-asztrozofus-szakerto-segit-az-idillisztikus-ferfikep-eltorleseben.html