Meglepő eredményekkel zárult a Journal of Personality and Social Psychology című lap kutatása, amely szerint a férfiak önérzetét sérti, ha a feleségük, vagy barátnőjük valamiben nagyon kitűnik. Míg a nők önbecsülését nem befolyásolja párjuk sikere vagy kudarca, addig a férfiakét az előbbi úgy tűnik, megviseli. A Life.hu most ennek járt utána.


Amint azt a felmérést vezető Kate Ratliff kifejtette, az még valahol érthető, ha egy férfi kudarcként éli meg, hogy adott területen, legyen az például az együtt elkezdett fogyókúra, a párja nagyobb sikert ér el, mint ő. A mostani eredmények azonban arra világítottak rá, hogy a pasik partnerük minden sikerét automatikusan saját kudarcukként élik meg, függetlenül attól, hogy riválisok-e azon a területen vagy sem.

Forrás: Thinkstock

Megkérdeztük a Life.hu szakértőjét, S.Tóth Márta életvezetési tanácsadót is, hogy mi a véleménye erről. "Nem gondolom, hogy egy férfi, aki igazán szereti a párját, nem örül együtt vele a sikereinek. Amennyiben, ez nem így van, akkor bizonyára a párnak szüksége van egy nagyon őszinte és nyitott beszélgetésre" - állítja a szakértő. Természetesen férfi olvasóink is állást foglaltak az ügyben.

Zétény 30, hűtő- és klímatechnikus
Nagyon remélem, hogy ez nem igaz. Egy kapcsolat egyik legfontosabb aspektusa, hogy van kivel osztozni a nehézségeken és az örömökön. Az, aki nem tud őszintén örülni a párja sikerének, ne nevezze magát férfinak, és ne párkacsoltba kezdjen, hanem egy terápiás kezelésbe.

Ugyanebben a kísérletben derült fény arra is, hogy az önbecsülésükön a legnagyobb ütést akkor érzik a férfiak, ha kedvesük olyan területen ér el sikert, ahol ők maguk sikertelennek bizonyultak. S. Tóth Márta szerint ez akkor igaz, ha a nő elfelejti a helyét és a szerepét otthon. "A férfi bizonytalansága, rivalítása beszélgetés tárgya, és mindenképpen egy probléma, amely kezelésre szorul. Ez fordítva is igaz, ha egy nő ezt érzi a férfi sikereivel kapcsolatosan."

Patrik 27, belsőépítész
Egy kapcsolatban természetes, hogy jelen van verseny. Ki keres jobban? Ki jut magasabb pozícióba? Ki vesz jobb ajándékot az évfordulóra?

Ez természetesen okozhat kudarcélményt a feleknek, hiszen minden versengésnek van egy győztese és egy vesztese is. Az a fontos, hogy ne azt lássuk benne, milyen rosszak vagyunk, hanem, hogy a másik fél milyen csodálatos személy. És így egyből győztesnek érezhetjük magunkat, hiszen ezzel a remek emberrel oszthatjuk meg az életünket.

Forrás: Thinkstock

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, a kapcsolatokkal való megelégedettség mértéke miként hat az önbecsülésre. A nők esetében az derült ki, hogy jóval elégedettebbek voltak a kapcsolatukkal akkor, amikor a párjuk sikeres volt, mint amikor nem, férfiak esetében azonban ez nem volt elmondható. Életvezetési szakértőnk szerint itt inkább a saját magunkkal való megelégedettségről van szó.

"Ha önmagunkkal elégedettek vagyunk, ha a belső harmóniánk működik, akkor az a családra és a teljes környezetünkre kihat. A férfiak esetében úgy gondolom, valahol logikus és érthető, hogy ők magasabb pozicióban szeretnének lenni, vagy nagyobb fizetéssel rendelkezni. A pasik számára szükséges a tudat, hogy a családfő szerepet teljes bizonyossággal  a magukéknak tudják. A nők számára is ez az érzés lenne az egészséges, hogy a férfira lehessen (és lehet) támaszkodni, hogy a női szerepeket meg lehet bátran tartani, és nőként élni a családban, a világban."

Szexpótlás vagy érzelmi kielégülés? (18+)http://www.life.hu/szeress/20131030-a-szex-hianya-a-szexhiany-az-erzelmi-kieleguletlenseg-a-szingliseg.html A hét szexpóza: erotikus összefonódás (18+)http://www.life.hu/szeress/20131030-a-het-szexpoza-szexi-osszefonodas-18.html Intelligens orgazmus novellával (18+)http://www.life.hu/szeress/20131029-deaki-timea-brigitta-az-intelligens-maszturbalasrol-az-olvasasra-kialakulo-izgalmi.html Fogyás és tiszta ágynemű - így lesz kedv a szexhezhttp://www.life.hu/szeress/20131029-fogyas-tiszta-agynemu-es-nagytakaritas-igy-jon-meg-a.html Szextipp éjszakára: pólószex a zuhany alatthttp://www.life.hu/szeress/20120626-poloszex-a-zuhany-alatt-forro-szextipp-ejszakara-18.html Nincs orgazmusod? Attól még nem vagy frigidhttp://www.life.hu/szeress/20131026-gyori-szilvia-szexualpszichologus-a-frigidsegrol-es-az-egyejszakas-osszejarasokrol-ir.html Sztárok, akiknek a durva szex lett a vesztük (18+)http://www.life.hu/szeress/20131026-david-carradine-nelson-rockefeller-kiraly-tamas-james-donald-mcconaughey-sztarok.html