A Life.hu korábbi cikkében Dániel avatott be minket abba, milyen volt férfiként a hármas szex két felállása. Vagyis amikor a barátnőjével egy nőt, majd pedig egy pasit láttak vendégül az ágyukban. Arról azonban nem szólt a fáma, hogyan érinthette ez meg a lányt, illetve szakértői segítséget sem kaptunk akkor a téma feltárásához. Ezen most változtatunk!

Ha a pasim néz közben, az nem megcsalás

"Ha igazán jól működik egy kapcsolat, és abban a szex is, akkor nincs szükség harmadikra" - olvasható a korábbi írásban, ez pedig azt vetíti előre, hogy mindenki, aki édes hármasra adja a fejét és a testét, az valamiféle hiányt pótol. Talán az otthoni, kihűlt ágyba próbál újfent tüzet csempészni, esetleg belátta, hogy a partnerével mégsem illenek össze szexuálisan, vagy megyeget még a szex, csak épp ellaposodtak a jól bevált pózok a hosszú évek során.

Feltettük hát a kérdést Győri Szilviának, a Life.hu szexuálpszichológusának, hogy miféle hiánypótlás is hajtja bele a párokat a nyitott megcsalásba, félrelépés-e egyáltalán a hármas szex, illetve, hogy miként egyeztethető össze a monogámiával.

Forrás: Thinkstock
A férfiakra kiemelten jellemző...
Legtöbb esetben a párok egyik tagjánál jelenik meg az igény a hármas szexre, ezt megosztja szíve választottjával, és ha a másik fél nyitott, akkor valósulhatnak meg a vágyak a gyakorlatban is. A férfiakra kiemelten jellemző, hogy szeretnék kielégíteni változatosság igényüket, amit egy nő mellett lehetetlen megélni.

Ez is egyfajta szükséglet kielégítése, de nem keverhetjük össze azzal a helyzettel, amikor olyan hiányt pótolnak vele, ami egyébként megvalósítható párkapcsolaton belül is. Ilyen lehet például az ellaposodott szexuális élet, aminek számtalan oka lehet.

Kevés esetben jellemző az, hogy így szeretnének legalizálni egy megcsalást. A félrelépést sokszor más okok vezérlik. Van, akinek egyszerűen olyan a személyisége, hogy a klasszikus értelemben vett monogámiára képtelen. Ez is motiválhatja a hármas szex keresését, szorgalmazását.
Ezt Dániel is így látja:
"A kulcsszó a hiány, és a hármas szex nem fogja pótolni azt. Jó esetben is maximum tüneti kezelésként szolgálhat az ilyen esetekre, de megoldani nem fogja őket. Ezeknek a pároknak azt kell tisztázniuk, hogy mi vezetett idáig, és nem egy új szereplővel bonyolítani a problémáikat.

Nagyon fontos, hogy a hármas szex még akkor sem való minden pár számára, ha mindkét fél titkos fantáziái között szerepel egy édes hármas."

Annyira szeret, hogy még ezt is megengedi nekem

"Két lánnyal persze férfiúi büszkeségem az egekbe kúszott, egy életre elegendő önbizalomlöketet kaptam attól, hogy ez a két gyönyörű, kívánatos nő csak engem akar, ráadásul egyszerre, és még el is sikerül juttatnom őket a csúcsra. Közben pedig nagyon, de nagyon nagy hullámokban öntöttek el a gyengéd érzések a párom iránt, hogy annyira szeret, hogy még ezt is megengedi nekem" - ismertette a benne dúló érzelmeket Dániel.

Forrás: Thinkstock

Szakértőnk szerint azonban egy ilyen kijelentés mögött jóval több minden húzódik meg. Állítja, ha egy férfi úgy érzi, hogy a mellette lévő nő ezzel fejezi ki szeretetét, csak akkor állja meg a helyét, ha a nő ugyanúgy akarta és élvezte a hármas együttlétet, és semmilyen törést nem okoz sem benne, sem a kapcsolatban. "Viszont sajnos többször adódik olyan helyzet, hogy a nő azért megy bele egy valójában nem vágyott kalandba, mert szeretne megfelelni párjának, tartani vele a lépést, megadni neki, amire vágyik. Sőt van, aki attól retteg, hogy ha nem teszi meg, a párja megcsalja vagy elhagyja. Ilyenkor a nő részéről rengeteg áldozattal jár, ha igent mond egy hármas szexre."

Ha szeretsz, megteszed...
"Fontos tudni, hogy szélsőséges esetben ez enyhébb, vagy erősebb érzelmi zsarolással is jár a férfi részéről. Enyhébb változatban puhítja a partnert, hogy "te vagy az első nő, aki ezt megadhatná nekem", "ha ezt kipróbáljuk, elvennélek feleségül", "ha szeretsz, megteszed", "olyan nő lesz a gyermekeim anyja, aki ebben is velem tart" stb.

Erősebb zsarolás esetén az is elhangozhat, hogy "ha nem teszed meg, elhagylak".

Arról sajnos nem szólt a korábban bemutatott történet, hogy amellett, hogy jó élményként maradtak meg Dániel fejében az édes hármasok, jelentett-e bármilyen problémát, pusztítást a kapcsolatukban. Arról, hogy okozhat-e sérüléseket a női, illetve a férfilélekben egy-egy ilyen kaland, így vélekedik szexuálpszichológusunk:

Forrás: Thinkstock
Előre tisztázni kell a szabályokat:
"Még nagyon erős kötelékek esetén is lehetnek nem várt érzelmi reakciók szex közben és utána is. A féltékenység valóban előjön azokból is, akik a párkapcsolatukban nem ilyen típusok. Mielőtt bárki belemegy egy ilyen kalandba, a partnerével előre tisztázzák a szabályokat. Kinek mit lehet, meddig mehetnek el a harmadik féllel, hogyan védekeznek, ki kap több figyelmet stb. Emellett szex közben, ha nem is folyamatosan, de minél többször érzékeltetni kell párunkkal, hogy ő hozzánk tartozik, és közelebb áll hozzánk, mint a harmadik szereplő."

Győri Szilvia szerint az lehet még a veszélye a hármasnak, hogy az után már másképp nézünk partnerünkre, nem tudjuk elviselni, hogy a szemünk láttára valakivel épp olyan intim helyzetbe került, amit eddig a sajátunknak éreztünk. "Ilyenkor a féltékenység felerősödik, a rosszul elsült tettekből lelki sérülések keletkeznek, megtörik a bizalom, elvész a „csak mi ketten" illúziója, már nem látjuk akadályát, hogy valaki beférkőzzön a kapcsolatunkba, és csökkenhet az önbizalom is. Arról nem is beszélve, ha az egyik fél valójában nem érzi késznek magát egy ilyen élményre, vagy sosem vágyott rá, annak biztosan lesznek negatív következményei" - véli a szakértő.

Az azonos nemű sérül...
Általában annál a félnél nagyobb a sérülés kockázata, akivel azonos nemű a harmadik szereplő. Vagyis két nő és egy férfi esetén a nő, két férfi és egy nő esetén a férfi. Ők ugyanis eleve fenyegetett helyzetben vannak a konkurencia miatt, így erre különösen oda kell figyelni!