Ha kirekesztesz másokat, magadat rekeszted ki

Fotó: Polyák Attila - Origo -
Budapest Pride szexuálpszichológus Győri Szilvia Pride szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pride. Ott voltunk, és nem csak mi, hanem sokezren mások is. Köztük volt Győri Szilvia, a Life.hu szexuálpszichológusa is, aki egészen más szemszögből közelítette meg ezt a forró témát, mint eddig korábban bárki. Szakértőnk sorai következnek.

Igaz, hogy egyre többet hallunk a melegekről, a meleg házasságnak is világszerte mostanság van aktualitása, mégis a legtöbb ember nagyon óvatosan foglal állást a témában, vagy töretlenül elutasító. A szivárványos Facebook profilképek is nagy port kavartak itthon, sokan örömmel cserélték színesre fotójukat, mások pedig épp ebből kifolyólag eltűntek a "barátok" táborából.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Persze csendes támogatók és ellenzők is szép számmal vannak a háttérben, akik a nyilvánosság előtt nem vállalják álláspontjukat a kérdésben.

Pedig véleménye mindenkinek van.

Szexuálpszichológusként és magánemberként is kiállok a melegek mellett. Nem csak azért, mert szép számban keresnek meg saját nemükhöz vonzódó, vagy nemi identitásukat kereső fiúk, lányok, férfiak és nők. Egyszerűen a világ színesen szép, pont attól jó, hogy mindannyian különbözünk, de mindannyiunkban van némi hasonlóság is.

Ha egy meleg kliens látogat el hozzám, ritkán látom, hogy büszkén vállalja önmagát, úgy, ahogy van. Szerencsére azért erre is van példa és egyre több család van, aki támogató és előítéletek nélkül fogadja a bejelentést. Azonban sok olyan fiatalt is látok, akik iszonyatos terheket cipelnek, nap mint nap rombolják önbecsülésüket, félnek, féltik az állásukat, a barátaikat, szégyellik magukat egy olyan dolog miatt, amiről az emberek értelmetlenül alkotnak ítéletet.

Úgy büntetik magukat, hogy nem érdemlik meg, mindezt a merev társadalmi elvárások, normák miatt. Valamiért úgy teszünk, mintha ez korunk divatja, hóbortja, betegsége lenne, pedig ha visszamegyünk az időben, már az ókorban is találunk példát az azonos neműek kapcsolatára.

Idén első prideozó voltam, és abban a szerencsés helyzetben találtam magam, hogy az egész eseményt a Nyitottak vagyunk kamionján kísérhettem végig. Rengeteg mosolygó, felszabadult embert vettem észre, és azt is jó volt látni, hogy egy kezdeti bizonytalan kézen fogás két azonos nemű fiatal között hogyan nőtte ki magát az "itt önmagam lehetek" érzéssé.

Forrás: Origo

Biztos vagyok benne, hogy volt jó néhány pár, aki talán itt vállalta fel egymást először a külvilág előtt.

Ha meg tudunk szabadulni egy nyomasztó titoktól, az mindig felemelő. Azt is kellemes volt megtapasztalni, hogy számos cég képviseltette magát; hogy a vezetőség, a kollégák nyíltan vállalják, elfogadják a melegeket, hogy a csapatukba szexuális orientációtól függetlenül bekerülhet bárki.

Úgy buliztam egy-egy cégvezetővel, hogy nem tudtam, kik is ők, és ők sem ismertek engem. De örültünk egymásnak, jól éreztük magunkat, barátságosan elbeszélgettünk, figyeltünk egymásra és tudtuk, hogy akik aznap ott összegyűltek, mind képesek szeretetet adni és kapni.

Nem számított, hogy hogy nézel ki, milyen ruha van rajtad, milyen a testalkatod, vagy honnan jöttél. Mindannyian tudtuk, hogy képesek vagyunk az elfogadásra, befogadásra.

Tanulság:

1.) Ha kirekesztesz másokat, magadat rekeszted ki: családi, baráti kapcsolatokból, tartalmas, bizalmon alapuló viszonyokból, élményekből, szélesebb látókörből, saját értékrended kialakításából.
2.) Ha megtanulsz másokat elfogadni, magadat is könnyebben elfogadod.
3.) Nyitottnak lenni jó!
/1507/A_Bud2015712123922

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.