Megdőlt az elmélet: mégsem a rosszfiúkhoz vonzódnak a nők

Forrás: Thinkstock -
szerelem vonzalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Régóta tart a vita arról, hogy valóban a rosszfiúkhoz vonzódnak-e a nők. Számos elmélet látott napvilágot a témában, amelyekhez különféle kutatások is kapcsolódnak.

Az alapgondolat szerint hiába állítják a nők, hogy a kedves, udvarias, jó szándékú férfiakat keresik, a valóságban a többség azt a kihívást élvezi, ami a rosszfiúkkal jár. A Broadly című magazinban szó esik egy friss kutatásról, amelynek keretében a férfiak inni és dohányozni kezdtek, ami a jelek szerint vonzóbb partnerekké tette őket rövid távon.

Bár a „rosszaság” nem feltétlenül az elszívott cigaretták számától függ, létezik más kutatás is a témában. Az egyikben a résztvevőknek egy fiktív karakternek, Susannak kellett segíteniük abban, hogy három férfi közül kiválassza azt, akivel randizni fog. A döntés a fiktív karakterek válaszaitól függött a feltett kérdésekre. Az egyik férfikarakter kedves, érzelmes, melegszívű és udvarias volt, a másik „igazi férfiként” definiálta magát és pokrócként viselkedett, míg a harmadik figura egyszerűen semleges válaszokat adott.

Forrás: Thinkstock

Hiába hiszik sokan, hogy az igazi, vad, izgalmas férfiként definiált karakter volt a legnépszerűbb a résztvevők körében, ez tévedés: a legtöbben a jólelkű, szelíd, udvarias partnerjelöltet választották. Nem csak a fiktív karakternek, Susannak, de maguknak is – derült ki.

Egy másik kutatásban a résztvevők társkereső hirdetéseket pontoztak, és kiderült, hogy azokat a férfiakat tartották vonzónak a nők, akik altruista személyiségjegyeket villantottak meg, pl. ételosztásnál önkénteskedtek. Egy harmadik kutatásból az is kiderült, hogy a leginkább vonzónak azokat a férfiakat tartotta a nők túlnyomó többsége, akik kedvesen, udvariasan viselkedtek a leírtak szerint, míg az agresszió és az arrogancia a megvetett tulajdonságok közé tartozik.

Ezzel együtt persze előfordul, hogy mégis csak a rosszfiúk kerülnek nyertes pozícióba: szinte mindegyik kutatás megemlíti, hogy a nárcisztikus karakter – aki arrogáns, erőszakos, és szívesen kihasznál másokat – kezdetben meglehetősen vonzó a nők többsége számára. Ez azért van, mert ez a típus sok energiát fektet abba, hogy milyen mások benyomása vele kapcsolatban, illetve magabiztosnak, erősnek, bátornak és különlegesnek tűnik. Hosszú távon azonban ennek a típusnak nem sok babér terem, mivel a partnerek többsége nem tűri az elnyomást és a kihasználást, és a nárcisztikus karakter maga sem képes hosszú távú, komoly kapcsolatban működni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.