Ahogyan a kor előrehaladtával mindenki külseje változik, úgy a hölgyek alteste is, ám kellő odafigyeléssel és tájékozottsággal gond nélkül egészségesen és aktívan tarthatják legintimebb testrészüket is. Íme négy dolog, amivel minden nőnek számolnia kell az évek során.

Egyre ritkább intimszőrzet 

Jó hír a hölgyeknek, hogy az évek előrehaladtával egyre kevesebb gondot kell fordítaniuk a szeméremtestük szőrtelenítésére: az itt lévő szőrszálak ugyanis idővel ritkulnak, elvékonyodnak. A rossz hír, hogy minden egyéb más, eddig még nem tapasztalt helyen felbukkanhatnak a nem kívánt szőrszálak, mint például az arcon, ráadásul a szőrzet ritkulása sajnos a hajukat is érinti. A megoldás a jó fodrászban és a különféle szőrtelenítő kezelésekben rejlik. 

Forrás: Thinkstock

Változó vulva 

Tisztázásképpen előrebocsátanánk: a vulva a szeméremtestet, a kis- és nagyajkakat jelenti, tehát mindazt, amit kívülről látunk (vagy lát a partnerünk). Mindez tizenéves kortól egészen a negyvenes évekig nagyjából változatlanul néz ki. A fordulatot a 40-es, 50-es éveikben járó nők tapasztalhatják: ekkorra egyre kevesebb ösztrogén termelődik a szervezetükben, ami miatt a szövetek simábbakká, sápadtabbá válhatnak, és sokat veszíthetnek feszességükből – ezen azonban felesleges aggódni.

Maga a vagina 

Míg a vulva kevesebb gondot okoz a hölgyeknek az idő előrehaladtával, addig mindez a hüvelynél nem mondható el. Az ösztrogénszint csökkenése miatt ugyanis elvékonyodik a hüvely fala, kezdi elveszíteni rugalmasságát, különösen a nedvességét. Sok hölgy panaszkodik továbbá a szexuális együttlét során tapasztalt égő, viszkető érzésre. A megoldás: hosszabb előjáték és sok-sok síkosító.

A nemi vágy 

Libidónk számos tényezőtől függ, a nők szexuális étvágya azonban az évek előrehaladtával is karbantartható. Egyik részről fontos a hüvely és a vulva egészségének fenntartása, ami különféle ápoló készítményekkel és helyes életmóddal érhető el. Ezenkívül a rendszeres együttlétek is fontosak, partner híján pedig akár saját magunk is gondoskodhatunk élvezetünkről: a vibrátorok és más egyéb szexuális játékok éppen erre valók.