A szülők általános vélekedésének ellentmondó új kutatás szerint a mozifilmek, a televízió és az egyéb médiumok erotikus tartalma nem befolyásolja jelentősen a kamaszok szexuális magatartását.

A Stetson Egyetem kutatóinak a Psychiatric Quarterly című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmányához 22 olyan korábbi kutatást elemeztek, amelyek a média a tinédzserek magatartására gyakorolt hatását vizsgálta, beleértve azt is, mikor létesítenek először szexuális kapcsolatot, és végeznek-e kockázatos szexuális tevékenységet. A kamaszkori terhességet is vizsgáló tanulmányokba összesen 22 ezer tizennyolc éven aluli személyt vontak be.

Forrás: Thinkstock

Christopher Ferguson, a tanulmány egyik szerzője arról számolt be, hogy az eredmények csak minimális összefüggést mutattak ki a média és a tinik szexuális magatartása között. A szülők és a kortársak sokkal nagyobb hatást gyakorolnak a kamaszok szexuális viselkedésére. Ferguson ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a média befolyásolhatja azokat a nagyobb kockázatnak kitett gyermekeket, akik nem férnek hozzá a szexualitásra vonatkozó információk egyéb forrásaihoz. „Vagyis ha valaki nem szerez információt a szüleitől vagy az iskolából, azok számára a média lesz az egyetlen információforrás a szexualitással kapcsolatban" – magyarázta Ferguson.

A kutatók úgy vélik, hogy a média kizárólagos hibáztatása elvonhatja a szülők és a döntéshozók figyelmét a kamaszkori szexualitással kapcsolatos komolyabb problémákról. A szülőket arra kell biztatni, hogy beszéljenek kamasz gyermekeikkel a szexről, az iskoláknak megfelelő szexuális felvilágosító programokat kell biztosítani a tanulóknak, a kortárs csoportok hálózatát pedig ki kell használni a biztonságos szex népszerűsítésére.