Ahhoz, hogy betegségtudatod legyen, korábban egészségesnek kellett lenned. Ezért soha ne a
betegségtől akarj megszabadulni, sokkal inkább az egészséges állapotodba akarj visszatérni.

Ha csak egy kicsit is figyelmesen haladsz az utadon, észre fogod venni a neked szóló segítséget, akár egy könyv, akár egy személy formájában mutatkozik meg előtted. De soha ne a végső megoldást várd a neked segítőtől, mert azzal kudarcra ítéled nemcsak őt, hanem magadat is.

Ha nyomra vezet, légy hálás, ugyanis ez a maximum, amit nyújthat. Az összes többi a te feladatod, ugyanis még az igazságot sem lehet letolni egy vonakodó torkán.

Mi, emberek abban a jó értelemben vett kölcsönös függőségben vagyunk egymástól, mint az
adótorony és a rádiókészülék. Ha az adó nem sugároz, akkor mi haszna a vevőnek? És mit ér
egy jó rádió, ha néma a torony? A te megoldásodat neked kell megtalálnod. A lehetőségek, a
segítségek mindig ott hevernek az út mentén, de észrevenni, felvenni és használni neked kell
őket.

Soha ne a végső megoldást várd a neked segítőtől, mert azzal kudarcra ítéled nemcsak őt, hanem magadat isForrás: Shutterstock

Ebben a világban a művészek a megformálói a láthatatlannak és a kimondhatatlannak. A
tapasztalat legfeljebb a művészet szemüvegén keresztül mutatható meg, egyébként
közölhetetlen. Magadnak kell megélned. A hitedre az út elején ugyan szükség lehet, de az
indulás után célszerű a bizonyosság fokozatába kapcsolnod. Hosszú leírásokat olvashatsz egy műalkotásról, talán fogalmi elképzelésed is lesz róla, de tapasztalatod csak akkor, ha magad veszed szemügyre. És mielőtt kritizálnál egy festményt, tanulj meg festeni, és tudj meg mindent a művészetről,
mert különben úgy jársz, mint a vak ember, aki azelőtt akarja elsajátítani a festés mesterfogásait, mielőtt visszanyerte volna a látását.

Forrás: Pilát Gábor
Pilát Gábor
Ez a világ a vágyak és félelmek lakhelye. Költözhetsz bármely részére a Földnek, ezek mint a testet az árnyék, mindig követni fognak, így a békéd is csupán töredékes lehet. Létezik azonban egy hely, pontosabban fogalmazva egy állapot, ahol nem kell könnyekkel fizetned az örömért, nem szükséges senkinek bebizonyítanod a rátermettségedet, és arról sem kell tanúbizonyságot tenned, hogy a kapuhoz érve alkalmas vagy a bebocsátásra. Az ajtó kulcsa most is a kezedben van, mint ahogy mindig is ott volt, azonban két dolgot meg kell tenned. Állandó lakhelyként be kell költöznöd a jelenbe, és fel kell ébredned abból az álomból, ahol az elme az altató.