Pilát Gábor: Hűséget szeretnél, miközben csalsz

2018.06.05. 20:00

Minden tetteddel alkotsz és rombolsz. Hosszú életet akarsz, és túleszed magad. Barátságot akarsz, és kihasználod a másikat. Lelki békére vágysz, de egy nyugodt percet nem hagysz magadnak egész nap, amikor leülnél meditálni, vagy egyszerűen csak élvezni a csöndet. Hűséget szeretnél, miközben csalsz.

Tetteinket a vágyaink vezérlik, és a félelmeink korlátozzák. Mintha egy olyan szemüveget viselnénk, aminek az egyik lencséje a vágy, a másik a félelem. Látszólag ettől van meg az egyensúly, és emiatt maradhat meg a maga nemében vett látszólagos teljesség. A szemüvegednek azonban te vagy a tulajdonosa, és minthogy minden áldás belülről jön, te döntesz afelől is, hogy meddig tartod magadon.

Időnként hasonló mechanizmus figyelhető meg párkapcsolatokban is. A kívülállók számára teljesen érthetetlen, hogy mitől él együtt a szépség és a szörnyeteg, vagy a fogoly és a foglár, miközben a hagyományos kapcsolat értékei nemigen szerepelnek az egyenletben. Ezek még csak nem is szükségszerűen boldog kapcsolatok, viszont egy íratlan kölcsönös segélynyújtási megállapodás miatt gyakran hosszú távra vagy akár egy életre szólnak.

A kívülállók számára teljesen érthetetlen, hogy mitől él együtt a szépség és a szörnyeteg, vagy a fogoly és a foglárForrás: Shutterstock

Ott van például az állatidomár, akinek a felesége a kiscicától is viszolyog. A férj teszi be minden este a fejét az oroszlán szájába, és ő vállalja azokat a kockázatokat, amelyekért a feleség csupán titokban epekedik, a nő viszont azt a félelmet személyesíti meg, aminek a legyőzésére a férfi folyamatosan kényszert érez. Az érem ugyanaz, de más-más arc van a két oldalán.

Amíg az orrodon tartod a szemüveged, addig csak ceruzával tervezd meg a jövődet, mert ha véletlenül a sors átírná, legalább nem marad nyoma a te verziódnak a papíron. De a legjobban akkor jársz, ha leveszed, és akkor akár tollal is írhatsz.

Pilát GáborbölcsességTabuk nélkül a párkapcsolatrólfélelemvágy