Az aszexuális emberek is vágynak társra, családra, csak szexre nem. A társkeresés így borzasztóan nehéz számukra: vagy meggyógyítani akarják őket, vagy egyszerűen elsétálnak.

A társkeresés nem egyszerű, de még trükkösebb akkor, ha azzal kell szembesíteni a leendő partnert, hogy soha nem akar szexuális kapcsolatot létesíteni vele. A BBC új dokumentumfilmjében az aszexuális embereket mutatja be, mivel meglehetősen sok a tévhit róluk. Fontos leszögezni, hogy ez nem egyenlő az önként vállalt önmegtartóztatással, hiszen nem a vágyaik ellen dolgoznak, egyszerűen nincsenek vágyaik, és nem is arról van szó, hogy képtelenek lennének a szexre. Képesek rá, csak nem akarják csinálni.

Az aszexuálisok nem kívánják a szexet, de a párkapcsolatot igen - Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem akarnak társat. Az aszexuális emberek is szeretnének valakihez tartozni, sokan élvezik a fizikai érintkezések egyes formáit is, például az ölelést, de mindenféle szexuális vonatkozás nélkül. „Nem nagyon érdekel a test" – mondta a dokumentumfilmben egy férfi, akinek meztelen nők képét mutatták meg. Ugyanúgy szeretnék kapcsolatban élni, csak nem tudok szexelni" – mondta egy aszexuális nő. a dokumentumfilmben, melyre a Nuus talált rá.  Az intimitás, valakinek a közelsége számít számukra, de nem akarnak aktust létesíteni. Ugyanúgy vannak köztük homoszexuálisok, heteroszexuálisok és olyanok is, akiket nem érdekel a nem, de senkihez nem szexuális értelemben vonzódnak.

A 29 éves Lucy kitartóan keresi társát, sok első randija volt, de nem sok második. „Az emberek egyből elsétálnak, ha elárulom nekik, hogy aszexuális vagyok" – mondta, ráadásul megpróbálják meggyőzni, hogy valószínűleg csak nem találkozott még a megfelelő emberrel. Sok férfi hiszi, hogy meg tud változtatni" – tette hozzá, de ez egyáltalán nem igaz.

Az aszexuálisok egy része ugyan maszturbál, de valamiért vagy nem éreznek késztetést arra, hogy mással jussanak el a csúcsra, vagy számukra ez egyszerűen biológiai szükséglet kielégítése, de nem vágy. Az is tévhit, hogy valamilyen trauma hatására váltak volna az emberek vágytalanná: van köztük ilyen is természetesen, de nem ez a legjellemzőbb.