Egyre veszélyesebb az internetes pornó: a kiberbűnözők a felhasználók személyes adatait lopják el.

Egy éven belül több mint kétszeresére nőtt azoknak a felhasználóknak a száma, akiket rosszindulatú programok támadtak meg, hogy ellopják népszerű felnőtt tartalmú oldalakhoz tartozó bejelentkezési adataikat – számolt be róla az MMOnline Kaspersky Lab jelentése alapján. A portál azt írja, míg 2017-ben 50 000 felhasználó esett áldozatul ilyen támadásnak, 2018-ban már 110 000.

A pornóoldalakhoz tartozó exkluzív tartalmakhoz hozzáférést biztosító prémium előfizetések egyre nagyobb figyelmet kapnak a csalóktól. A felnőtt tartalmú oldalakon létrehozott prémium fiókokhoz tartozó bejelentkezési adatok megszerzéséhez a bűnözők botneteket használnak: robotok vagy eszközök láncolatát, melyek olyan kártevő programmal fertőzöttek, amelyek további káros programokat tudnak letölteni távolról, az irányító személy szándékaitól függően.

Csak óvatosan a pornóoldalakkalForrás: Shutterstock

Szakemberek arra figyelmeztetnek, fordítsunk különös figyelmet a weboldal hitelességére. Ne látogassunk olyan weboldalra, amelynek legitimitásáról nem győződtünk meg korábban és amelynek nem https-sel kezdődik az URL címe, különösen, ha az bejelentkezési adatokat kér.

Rendelkezzünk továbbá külön bankkártyával és számlával, amely korlátozott mennyiségű pénzt tartalmaz, kizárólag a prémium fiók aktiválására és az előfizetés kiterjesztésére. Ez segít elkerülni a pénzügyi veszteségeket, ha a banki adatainkat ellopják.