Egy új kutatás szerint a spermának igen pozitív hatása van a nők szervezetére: összefüggést találtak az orális szex és a vetélések között.

Egy Hollandiában végzett kutatás érdekes összefüggésre figyelt fel: a többszöri vetélés és az orális szex hiányát hozták kapcsolatba.
Az ismétlődő vetélés az, amelyben a nő három vagy több terhességét is elvesztette a 20. hét előtt. Ez a nők körülbelül 1 százalékát érinti, de egyes becslések magasabbra teszik ezt a számot. A vetélések okai változhatnak, de sok pár esetében egyáltalán nem találnak a többszöri vetélésre magyarázatot.

Az orális szex és a vetélések közötti kapcsolatot vizsgálták – Képünk illusztrációForrás: Thinkstock

A holland Leiden Egyetem szerint az immunrendszerben kell keresni a választ. A legtöbb kutatás az anyák immunrendszerét vizsgálja, az apákét viszont nem annyira. Pedig a spermájuk a terhesség előtt és közben is hatással van a nők szervezetére, és nemcsak akkor, ha közösülés történik, hanem orális szex esetén is. Az egyetem ezért kezdett a kutatásba, amely során 97 olyan nőt vizsgáltak, akik legalább 3 megmagyarázhatatlan vetélésen is átestek, és akik a harmadik vetélés idején még nem töltötték be a 36. életévüket.
Az eredményeket összevetették egy 137 főből álló kontrollcsoportéval, amelyben olyan nők voltak, akik nem vesztették el egyik terhességüket sem. Kiderült, hogy a kontrollcsoportban lévő nők szignifikánsan többször elégítették ki partnerüket orálisan, mint a többszöri vetélésen átesett nők. Az egyik csoportban 56,9 százalék elégítette ki így a partnerét, míg a kontrollcsoportban ez az arány jóval magasabb: 72,9 százalék. Mindezek ellenére nem lehet kijelenteni, hogy az orális szex megelőzi a vetélést, hiszen egy magzat elvesztésének számos oka lehet, de mindenképpen érdemes további vizsgálatokat végezni ezen a területen, hogy megérthessük, miért történnek a vetélések – írja a Sciencealert.