4+1 ok, amiért komolyabban kellene venni a szexuális felvilágosítást!

Forrás: Shutterstock -
szex fiatalok szégyen szexuális felvilágosítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a teljes körű iskolai szexuális felvilágosítás fontosságát. Íme négy plusz egy ok, amiért érdemes lenne komolyabban venni a szexuális felvilágosítás témáját!

1. A gyerekek bizonytalanok

A bizonytalanságnál kevés rosszabb érzés van, a szexuális edukáció hiánya pedig óriási kétségeket szülhet a kamaszokban.

Ez több témával kapcsolatban is felmerülhet: a tapasztalat azt mutatja, hogy a párkapcsolati szerepeket és a szexuális együttlét menetét illetően, illetve az intimhigiénés kérdésekben is nagy a zűrzavar a fejekben.

Ezt pedig nemcsak azért lenne fontos tisztázni, hogy a tinédzserek egészséges szokásokat alakítsanak ki, hanem azért is, hogy oldjuk bizonyos témák tabujellegét és végre tiszta vizet öntsünk a pohárba a félinformációkra és mítoszokra épülő tévhitek helyett.

2. A fiatalok szégyenként kezelnek bizonyos testi kérdéseket

Kamaszkorban rengeteg időt és energiát fordítunk arra, hogy megismerjük magunkat, legyen szó akár a személyiségünkről, akár a testünkről. A tizenévesek sok olyan testi változást tapasztalnak ebben az időszakban, amiről talán még sosem hallottak, hirtelen idegenné válik számukra a saját testük, bizonyos változásokat vagy folyamatokat pedig egyenesen szégyenként kezelnek. Elengedhetetlen, hogy a változásokkal kapcsolatos kérdéseikre válaszokat találjanak, akár az iskolában is, hiszen ez az a hely, ahol szinte a legtöbb időt töltik a hétköznapokban.

Mindenki csinálja, de csak kevesen tanítják Forrás: Shutterstock

3. Cikinek tartják a beszélgetést

Vannak dolgok, amelyek, legyenek bármennyire károsak, úgy tűnik, nem változnak az évtizedek alatt. Ilyen például az, hogy a szexualitással kapcsolatos kérdéseket a fiatalok tabuként kezelik, nehezen kérdeznek, ha intim témákról van szó, főleg ha felnőttekkel kell beszélgetniük erről a kortársaik helyett. Egymástól persze sok fals információhoz juthatnak, és gyakran az sem jelent megfelelő segítséget, ha az interneten keresnek választ a felmerülő kérdéseikre. Egy helyes, megfelelő hangvételű és légkörű iskolai szexuális felvilágosító alkalom sokat segíthet abban, hogy minél hamarabb ledöntsük ezeket a tabukat és oldjuk a helyzetet körüllengő cikiségérzetet.

4. A testtudatosságot nem lehet elég korán elkezdeni tanítani

A szexuális felvilágosítást nem lehet egy tanórában letudni, maximum a legfontosabb kérdéseket és legégetőbb problémákat van lehetőség egy-egy ilyen alkalmon érinteni. A testtudatosság egy olyan terület, amivel sokunknak nagy elmaradásai vannak, és a nem megfelelő felvilágosítási folyamattal azt is elősegítjük, hogy ez a rossz minta tovább öröklődjön. A tudatosságra és a biztos tudás megszerzésére való nevelés az egyik legfontosabb dolog, amit az iskolában megtanulhatunk, és jobb lenne, ha ezt minél korábban és minél alaposabban elsajátíthatnánk.

+1. A felvilágosítást végző tanárokat is fel kell készíteni

Mindannyian őrzünk pár kínos vagy épp sokkoló emléket az iskolai felvilágosító órákról: az abortuszról szóló videó, ami után garantáltan mindenkinek elment a kedve az élettől, a tanár arca, amikor elvörösödve próbál kinyögni valamit a helyes gumihasználatról, és még sorolhatnánk a példákat. Ráadásul, ha valaki a legjobb tudása szerint, a legjobb szándékkal is végzi a felvilágosítást, akkor sem biztos, hogy megfelelő módon szól az adott generációhoz.

Sokan továbbra is arra koncentrálnak, hogy a veszélyekre és a buktatókra hívják fel a figyelmet, miközben abszolút negatív képet adnak a szexről, és azt sugallják, hogy ez egy félelmetes és veszélyes dolog.

Fontos, hogy a tanárok kérjenek és kapjanak megfelelő segítséget a szexuális felvilágosításhoz. A POME „Tudd, hogy értsd" kampánya épp ebben segít nekik: modern szemlélettel és eszközökkel tartanak szexuális felvilágosító alkalmakat az iskolákban, munkájukat pedig egy, a kamaszok szexuális nevelésében már nagy gyakorlatot szerzett pszichológus, Zách Anita is támogatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.