Pilát Gábor: Egy Férfi és egy Nő - Együttélés vagy párkapcsolat?

Forrás: Shutterstock -
Pilát Gábor férfi együttélés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újra a Life.hu-n olvashatjátok Pilát Gábor gondolatait kapcsolatokról, szerelemről, barátságról és persze a szexről is. Most az Egy Férfi és egy Nő című könyvéből olvashattok el egy részletet.

Sosem a felelősök felkutatása jelenti a megoldást egy problematikus helyzet megoldására, mert a múlt elemzésénél a jövő teremtése sokkal fontosabb. Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tényt, miszerint a férfi-nő kapcsolatok devalválódásáért jelentős mértékben okolható az alapjaiban félreértett emancipáció.

A teljes joggal igényelt "azonos jogok" a gyakorlatban az azonosulásban testesültek meg. A nők maszkulin attitűdöket kezdtek magukra aggatni, miközben a férfiakat elragadta a feminizálódás.

Mindezt természetesen egy jó és kívánatos cél vezérelte, az egyesülés és az egységgé válás. A nők elférfiasodása, és a férfiak elnőiesedése azonban nem ezt a célt segíti, sokkal inkább az azonosulás irányába mutat. Ennek az elkerülhetetlen végeredménye nem a lelki síkon megélt mi élménye, hanem az, hogy a nő megöli magában a női princípiumot, a férfi pedig kasztrálja magában a férfit. Az ilyenné lett emberek párkapcsolata bölcsőhalálra ítéltetett.

Forrás: Shutterstock

Fizikai síkon a férfi és nő a szexualitásban és az orgazmusban kerülhet a legközelebb egymáshoz. Ha valaki ezt egós állapotban éli meg, akkor csak magára figyel. Ha azonban tiszta elmével és önzetlenül, akkor a másikra is tud. Ebben az esetben lehetőségük van egy másik tudatállapotba lépni, ahol megszülethet az egységben megélt „mi" érzése, ami tovább élhet a hétköznapokban is.

Ha a „mi" nem születik meg, és nem mélyül el a kapcsolatban, akkor meg fogják tapasztalni a „boldog holnap" érzését, ami sosem jön el. Együttéléssé formálódhat ugyan a szerelem, de valódi párkapcsolattá akkor sem, ha forróak a vágyak és hideg a pezsgő. Marad viszont a külön élet egy fedél alatt.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.