Pilát Gábor: Egy Férfi és egy Nő - Az ego legnagyobb problémája a saját halálfélelme

Forrás: Shutterstock -
Egy férfi és egy nő ego magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újra a Life.hu-n olvashatjátok Pilát Gábor gondolatait kapcsolatokról, szerelemről, barátságról és persze a szexről is. Most az Egy Férfi és egy Nő című könyvéből olvashattok el egy részletet.

Az ego legnagyobb problémája a saját halálfélelme. Az ember ellen elkövetett megannyi irracionális tett és számtalan megélt nyugtalanító érzés írható a számlájára, és sok igazságát kétségbe lehet vonni, de az elmúlástól való félelme jogos.

Nemcsak a testi halál vet véget a pályafutásának, hanem a megvilágosodás lehetősége is folyamatos fenyegetettségben tartja. Sőt a megsemmisülésre minden vita, veszekedés és harc is figyelmezteti, amikor alulmarad, vagy fel kell adnia a nézőpontját. Kétes hatalma ezek tükrében csupán erőnek mutatkozó gyengeség.

Általában lelki terrorral, elnyomással, érzelmi zsarolással, mártírkodással szeretné elérni, hogy az ember feladja önmagát, és az ő szolgálatába álljon. Az irányítás szándékát annál jobban tudja leplezni, minél jobban sikerül magára ölteni a szeretet látszatát.

Te egyre jobban bízol benne, átadod magad neki, és már át is vette az uralmat feletted. Minthogy a csónak sem azért süllyed el, mert sok víz van körülötte, hanem azért, mert sok víz kerül bele, így amíg te használod az elmédet, készségesen a segítségedre van, de amint azonosulsz vele, elveszted a kontrollt felette.

Az ego legnagyobb problémája a saját halálfélelme Forrás: Shutterstock

Gyakran hallani, hogy az ember kevés időt tölt a jelenben, mindig a múltjában vagy az elképzelt jövőjében él.

A jól hangzó állítás csupán azon a ponton helytelen, hogyha a múltban élnénk, akkor már halottak lennénk, ha a jövőben, akkor pedig még nem születtünk volna meg. Az ego olyan, mint a rákos sejt, aki ugyan túl szeretne élni, mint bármely élőlény, csak ő közben elpusztítja a gazdatestet is.

A jövődet mindig a pillanatnyi tudatállapotod határozza meg. Ez az állapot pedig az egótól mentes vagy éppen az ego uralta jelened, amikor a jónak képzelt jövő reményt kelt, a rossznak gondolt pedig félelmet ébreszt.

Az egyetlen megoldásnak a jelen egomentes megélése tűnik. Már a Bibliában is olvashatunk a jelen fontosságáról, de sajnos a templomokban nem, vagy kisebb hangsúllyal témája a prédikációknak.
„Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért..." (Máté 6,34)
Aki az eke szarvára teszi kezét és hátrafelé néz, nem alkalmas az Isten országára." (Lukács 9:61–62.)

A prizma hasznos eszköz lehet, de nem fényforrás, csupán a rávetült fényt tükrözi vissza. Ha nem figyelsz eléggé, hamar azonosítod magad vele, ráadásul abban a megnyugtató tudatban, hogy te világítasz.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.