Dating burnout - Avagy mikor álljak le a tinderes párkereséssel?

párkeresés pártalálás Tinder társkeresés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az online párkeresés egy érzelmi hullámvasút. Az érzéseid mindig veszélyben vannak, és könnyen elérheted azt a pontot, ahol úgy tűnhet, hogy soha nem találod meg azt a férfit, akit szeretnél. Ha már hosszú hónapok vagy évek óta a virtuális térben vadászgatsz, és rettenetesen unod a vakrandikat, sőt a legutóbbit csak azért szkippelted, hogy ne kelljen belebújnod a csini ruhádba (és hajat mosnod előtte), ideje behúznod a kéziféket!

Nem azt mondjuk, hogy végérvényesen törölnöd kell magad az online társkeresőkről, de ha tartasz egy kis pihenőt, felfrissülve és talán kicsit reálisabb elvárásokkal térhetsz vissza, és ez jelentősen növeli a siker esélyét.

Forrás: Thinkstock

Inkább egyedül?

A mai rohanó világban sokak számára a netes társkereső oldalak jelentik az esélyt a megfelelő partner megtalálására. Ezeken látszólag végtelen mennyiségű ember található, valamint számos eszköz áll a felhasználók rendelkezésére, hogy kiszűrjék és megtalálják azokat, akiket valóban keresnek. Ugyanakkor számos kutatás is bizonyítja, hogy a rengeteg lehetőség

nemcsak megnehezíti a választást, hanem a választással való elégedetlenséget is növeli.

Ennek pedig az a következménye, hogy egyre többen kiábrándulnak a virtuális partnervadászatból, mondván, inkább maradnak egyedül, mintsem folytassák a kétes kimenetelű találkákat. Mert úgysem jön össze.

A pesszimizmus nem vezet el a nagy Ő-höz

Ha te is jó ideje szájbertárskereső vagy, akkor valószínűleg megtapasztaltál már szédítő magasságokat és mélypontokat. Néha alig tudod kivárni, hogy újra találkozhass a potenciális jelölttel, aztán ott van a többi felejtős randi, amit nem lehet elég gyorsan megúszni. Érthető, hogy a félresikerült randevúsorozat után elveszíted a lelkesedésedet. Lehet, hogy összefutottál már személyesen több pasival, akik virtuálisan ugyan megfelelőnek tűntek, ám élőben mégsem működött a kémia.

Forrás: Thinkstock

Vagy nálad igen, és nagyon szeretted volna, hogy legyen második, harmadik találkozó, de az illető nyomtalanul felszívódott. Forgatókönyvtől függetlenül, ha már a tarsolyodban van több hasonló történet, és még mindig egyedül töltöd a hétvégéket, teljesen természetes, hogy félelmet, szomorúságot és csalódottságot érzel.

Amikor a társkereső kilátások negatívvá válnak, a szünet beiktatása szinte kötelező, hogy a lelki békéd helyreálljon, és visszanyerd az önmagadba és a férfiakba vetett hited.

Az "elfoglalt nő" szindróma

Minden az időzítésen múlik. Amikor úgy érzed, hogy túl sok minden történik egyszerre, állandó lemaradásban vagy, munka után is tele van a naptárad, és egyik helyről a másikra rohansz, nem érdemes randizáson törni a fejed. Ha nem tudsz elegendő időt és energiát szánni az ismerkedésre, és a belső zűrzavar miatt képtelen vagy odafigyelni másokra, azzal negatív képet mutatsz saját magadról. Az összpontosítás – csakúgy, mint az élet más területein – a társkeresésben is elengedhetetlenül fontos, és ha sikerül az életedet jobb irányba terelned, csak akkor lépj be újra a virtuális térbe.

Anita 33, fodrász:

"Több éve próbálkozom pár találni az interneten, kb. 50 pasival találkoztam már, de már teljesen elment a kedvem az egésztől. Én úgy látom, hogy minden férfi a tökéletes nőt keresi, és ebben nem ismernek kompromisszumot. Mondjuk, könnyű dolguk van, őket nem szorítja úgy az idő, mint a nőket, így aztán jobban ráérnek válogatni is.

Azt tapasztalom, hogy iszonyatosan nagy verseny van a virtuális piacon, és amióta megjelentek az olyan randiappok, mint például a Tinder, a helyzet még rosszabb lett. Csak a külsőségek számítanak, a szellemi-lelki értékek senkit nem érdekelnek. Ha vékony vagy, fiatal és nem akarsz gyereket, akkor talán van esélyed – bár sok olyan barátnőm van, aki tényleg jól néz ki, esze is van, mégsem talál párt magának évek óta. Tényleg utálom a virtuális ismerkedést, de más nem nagyon marad, mert a mai pasik nem fognak megszólítani az utcán."

Pánikhangulatban

Idegességet és szorongást vált ki belőled az a gondolat, hogy új emberekkel találkozgass? Azért nem törlöd magad a társkereső oldalakról, mert a barátnőid is fent vannak, és az anyukád is azt mondta, hogy kicsúszol az időből, ha nem szerzel be minél előbb egy potenciális férjjelöltet?

Forrás: Thinkstock

Úgy érzed, hogy inkább elmennél egy többkörös állásinterjúra, mintsem kávézgass egy vadidegennel, mert semmi kedved újra lefutni a kötelező köröket? Pánikhangulatban vagy, és egyfajta házi feladatként fogod fel az egész ismerkedést? Nos, ha a válaszod igen, nincs túl sok értelme a virtuális jelenlétnek, ezért ilyenkor érdemes egy kis „vakációra" menned.

Levente 37, informatikus:

"Én nem tartom magam ronda pasinak, van diplomám, jó állásom, és az átlagosnál jobban keresek, de egyszerűen vicc, hogy a neten mennyire el vannak szállva a nők maguktól. Amikor először írtam valakinek, nagyon izgultam, hogy vajon milyen választ fogok kapni, és csalódott voltam, amikor nem történt semmi. Az elmúlt hónapok során rengeteg nőnek küldtem üzenetet, akik közül talán négyen válaszoltak. A múltkor megkértem az egyik lány ismerősömet, hogy nézze meg a profilomat, mi lehet a gond vele, és ő sem talált benne semmi kivetnivalót. Mégis, hogyan merjek közeledni, ha porig aláznak azok a nők, akik sírnak a normális pasik után?"

Tudod, ki is vagy valójában?

Amikor jobban összpontosítasz a virtuális világra, mint a tényleges életedre, amikor csak az érdekel, hogy aznap hányan küldtek levelet, vagy egész nap jobbra-balra húzogatsz a Tinderen, akkor eljött az ideje a törlésnek. Kissé közhelyesen hangzik ugyan, de tényleg nem lehet elvárni másoktól, hogy szívesen találkozgassanak veled, ha te magad sem tudod, hogy ki is vagy valójában.

Szedd le a telefonodról ezeket az alkalmazásokat, és helyettük igyekezz újra örömet lelni azokban a tevékenységekben, amiket korábban is szerettél. Ha újra elkezded élvezni az életet, nyugodtabbá, magabiztosabbá és kiegyensúlyozottabbá válhatsz, így nagyobb valószínűséggel magadhoz vonzod azokat az embereket, akik illenek hozzád, és hasonló vágyakkal rendelkeznek.

Fagyaszd be az online aktivitásodat – egy időre

Az emberek – különösen a jó dolgokat illetően – hajlamosak a mértéktelenségre, ez alól a társkereső oldalak sem kivételek. Számos oka lehet annak, amiért sokan nyomasztónak találják a virtuális ismerkedést, hisz nagyon nehéz kezelni a bizonytalanságot.

Vajon kapok tőle levelet? Tényleg az, akinek mondja magát? Mi fog történni, ha személyesen is találkozunk? Mások egy hatalmas elváráslistát emlegetnek, és a szájbervilágban úgy érzik magukat, mintha egy random húspiacon lennének. Az érzelmi kiégés ellenszere az online jelenlét rövidebb vagy hosszabb időre történő befagyasztása lehet. Ha valami üzemzavar van a te emocionális gépezetedben is, célszerű szüneteltetned a keresgélést.

Forrás: Thinkstock

Fagyaszd be a virtuális aktivitásodat, és helyette koncentrálj inkább az energiatartalékaid feltöltésére! Olvass egy jó könyvet, fedezd fel a sport szépségeit, próbálj ki új dolgokat, és törekedj a pozitív gondolkodásra! Hidd el, ott lesznek a hozzád illő jelöltek, amikor újult erővel visszatérsz az online ismerkedés világába!

Érdemes körülnézni az offline világban

A pártalálás egyik alapvető feltétele a párkereső törekvés, azonban nem érdemes leragadni egyetlen módszernél. Az online felület tűnik talán a legegyszerűbbnek és leggyorsabbnak, de ugyanúgy sok hátránya van, és eléggé csalóka lehet – véli Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológus, a Life.hu szakértője.

"Az internetes társkeresőkön mindenki kedvezőbb színben tüntetheti fel magát, és olyan profilt varázsol magának, amilyen benyomást szeretne kialakítani másokban. Kis kreativitás, néhány előnyös fotó, ami persze sokszor az illető régebbi arcát mutatja, vagy elrejti a takargatnivalókat. Emellett pedig az első találkozóig mindenki anonim maradhat, hiszen a virtuális térben nem szükséges vállalni az igazi nevünket sem.

Hosszú távon könnyen válik gyanakvóvá az ember, és mindig ott a kérdés: vajon igazat mond-e a másik? Arról sem feledkezhetünk meg, hogy minél inkább kétségbeesett valaki, annál inkább kiszínezett képet próbál mutatni önmagáról, így egyre inkább eltávolodik a saját identitásától. De ha nem lehetek az, aki valójában vagyok, hogyan leszek képes kialakítani egy érett, hosszú távú párkapcsolatot? Az erőlködés és kétségbeesés helyett valóban jobb néha egy kis szünetet tartani és körülnézni, hogy mi történik az offline világban, és milyen egyéb lehetőségeink vannak az ismerkedésre" – zárta gondolatait szakértőnk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.